Zondag 20/09/2020

AchtergrondJapan

Japanse regeringspartij kiest puinruimer Suga als opvolger van premier Abe

Yoshihide Suga na de bekendmaking dat hij de Liberaal Democratische Partij gaat leiden. Beeld EPA

De Japanse kabinetschef Yoshihide Suga is door zijn partijgenoten aangewezen als opvolger van vertrekkend premier Shinzo Abe. De 71-jarige politiek veteraan zal naar verwachting Abes beleid grotendeels voortzetten.

Toen Yoshihide Suga medio jaren zeventig de politiek in wilde, wist hij niet waar hij moest beginnen. Hij kwam uit een simpele boerenfamilie zonder geld of politieke connecties. Zonder al te veel illusies meldde hij zich bij het universitaire carrièrebureau met de vraag of ze hem niet konden introduceren bij een volksvertegenwoordiger. Vijftig jaar later staat Suga op het punt de nieuwe premier van Japan te worden.

De 71-jarige Suga, inmiddels een veteraan in de Japanse politiek, werd vrijdag door partijgenoten aangewezen als partijleider. Hij volgt Shinzo Abe op, een politieke bondgenoot die hij de afgelopen acht jaar diende als kabinetschef. Suga moet volgende week nog gekozen worden door het parlement. Aangezien de regerende Liberaal Democratische Partij (LDP) daar de meeste zetels heeft, lijkt dat een formaliteit.

Begin augustus kondigde Abe aan te vertrekken wegens een chronische darmontsteking. Hij was bijna acht jaar premier geweest en daarmee de langstzittende naoorlogse leider. Wie zijn opvolger zou moeten worden, was niet meteen duidelijk.

Sleutelpositie

Hoewel Suga de afgelopen jaren als kabinetschef een sleutelpositie binnen de Japanse regering innam, lag zijn kandidatuur niet voor de hand. Prominente Japanse politici komen normaal gesproken uit vooraanstaande politieke families. Dat was ook het geval met Abe, wiens grootvader ook premier was.

Suga’s geschiedenis is een andere. Hij is de zoon van een aardbeienkweker en groeide op in een klein dorpje in het noorden van het land. Na zijn middelbare school verhuisde hij naar Tokio, waar hij verschillende baantjes had, zoals chauffeur op de vismarkt. Later schreef hij zich in op de universiteit voor een studie rechten. 

Het carrièrebureau bezorgde hem een baan als politiek assistent voor de vertegenwoordiger van Yokohama, een stad waar veel Japanse arbeidsmigranten zich vestigden. Twaalf jaar later werd hij er gekozen in de gemeenteraad. “Zonder enige bloedbanden stortte ik me in de wereld van de politiek. Ik begon vanaf nul en nu ben ik de leider van de LDP geworden”, zei Suga maandag.

Harde werker

De veteraan, die elke dag begint met honderd sit-ups, staat bekend als een harde werker – vorig week gaf hij toe dat hij weinig thuis is geweest voor zijn drie kinderen. Hij drinkt geen alcohol en is naar eigen zeggen verslaafd aan zoetigheid.

Suga toonde zich de afgelopen jaren de ideale steunpilaar voor premier Abe. Hij was woordvoerder, puinruimer én iemand die ervoor zorgde dat de rijen gesloten bleven. In 2015 hielp hij een controversiële veiligheidswet behendig het parlement door.

Over zijn eigen idealen is minder bekend. De afgelopen weken presenteerde Suga zich als hoeder van de stabiliteit, die vooral Abes beleid voortzet, inclusief diens ‘Abenomics’; het stimuleren van de economie door overheidsinvesteringen en een soepel monetair beleid. Dat betekent ook dat Japan, dat al een torenhoge schuld heeft, veel geld zal blijven lenen op de kapitaalmarkt.

Olympische Spelen

Veel van Suga’s aandacht zal uitgaan naar de bestrijding van het coronavirus, dat nog lang niet onder controle is en de economie in een recessie heeft gejaagd. Hij moet er ook voor zorgen dat de Olympische Spelen, dit jaar uitgesteld vanwege corona, in 2021 wél doorgaan. Daarnaast staat Suga, die weinig buitenlandse ervaring heeft, voor de taak om met de leiders van zowel China als de Verenigde Staten een constructieve band op te bouwen. Zijn voorganger Abe had een opmerkelijk goede band met de Amerikaanse president Trump – iets dat zich overigens niet één op één vertaalde in winstpunten.

Hoe Suga dit allemaal oppakt, zal mede bepalen of hij meer zal zijn dan een tussenpaus. In september volgend jaar, wanneer de huidige termijn afloopt, zal de LDP zich opnieuw buigen over het partijleiderschap.

Het is goed mogelijk dat Suga na zijn benoeming tot premier verkiezingen uitschrijft om een vers mandaat te krijgen. Wellicht gaat de coalitiepartner van de LDP, het boeddhistische Komeito, daar voorliggen. Volgens die partij is de bestrijding van het coronavirus nu belangrijker. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234