Woensdag 07/12/2022

Donald Trump

Japanse premier kan Trump beter laten winnen tijdens rondje golf

Kan premier Abe winnen van Trump tijdens een rondje golf op diens privébaan in Florida? Beeld REUTERS
Kan premier Abe winnen van Trump tijdens een rondje golf op diens privébaan in Florida?Beeld REUTERS

De Japanse premier Shinzo Abe mag morgen een rondje golf spelen met Donald Trump op diens privé-golfbaan bij Mar-a-Lago in Florida. Gezien het belang dat de Amerikaan aan winnen hecht, kan de Japanner maar beter niet al te veel zijn best doen. Want het is voor hem hard nodig bij zijn belangrijkste bondgenoot in het gevlei te komen.

Fokke Obbema

Terwijl de Amerikaanse president tegenover Japans erfvijand China vooral retorisch kritisch was, maar daden volledig achterwege liet, heeft hij Japan op een belangrijk punt direct laten vallen. Trump zette direct na zijn aantreden tot Japans ontzetting een streep door TPP - een na jarenlange onderhandelingen tot stand gekomen vrijhandelsverdrag dat door de nieuwe president als "een potentiële ramp voor ons land" in de prullenbak werd gefrommeld.

Abe hechtte er juist grote waarde aan om twee redenen. Op economisch vlak, zo had hij zijn bevolking voor gehouden, zou TPP een zegen voor de al jaren kwakkelende economie zijn. Daarnaast werd het verdrag gezien als een bevestiging van Amerikaanse betrokkenheid bij Azië. En dat is van levensbelang voor Japan nu China niet alleen economisch superieur, maar in de afgelopen jaren ook militair dreigend wordt.

Trumps streep door TPP is niet de enige tegenslag voor Abe. De president toonde zich ook kritisch over te geringe Japanse investeringen in de eigen defensie; over Toyota dat zijn auto's vanuit Mexico naar de VS exporteert; over de gebrekkige toegang voor Amerikaanse bedrijven tot de Japanse markt ("ze maken het ons onmogelijk daar Amerikaanse auto's te verkopen") en over de lage yen, waardoor de Japanse export naar de VS het in de ogen van Trump te goed doet. Met Duitsland en China behoort Japan tot de landen met het grootste handelsoverschot. Trump wil daar wat aan doen - en de dealmaker in hem beseft dat Japan er alles aan gelegen is hem tegemoet te komen.

Investeringen

In zijn golftas brengt Abe dan ook mooie geschenken voor Trump mee. Met zijn regering heeft hij een plan opgesteld dat analisten al als "een omgekeerd Marshall-plan" hebben afgeschreven. Er zou in de komende jaren voor 140 miljard euro aan Japanse investeringen in de VS worden gedaan, vooral in infrastructurele projecten. Er staan al concrete projecten op papier, zoals hogesnelheidslijnen in Texas en Californië en verbetering van metrolijnen in Amerikaanse steden. Daardoor zouden 700.000 banen worden gecreëerd.

Japans premier Shinzo Abe en Donald Trump. Beeld Photo News
Japans premier Shinzo Abe en Donald Trump.Beeld Photo News

Alsof dat nog niet genoeg is, wil Japan ook nog zijn rijke pensioenfondsen laten investeren in Amerikaanse 'infrastructuurobligaties'. Nu al zijn Japanse bedrijven en instituten de grootste investeerders in Amerikaanse staatsschuld, meer nog zelfs dan China.

Dat Trump dit weekend goede sier zal willen maken met deze Japanse plannen staat wel vast - hij heeft zichzelf al geafficheerd als de grootste Amerikaanse banenschepper aller tijden en dan is dit een mooi begin op papier. Veel wederzijdse hartelijkheid valt er dan ook te verwachten, temeer daar Trump van het tweede bezoek van een buitenlands staatshoofd (na de Britse Theresa May) een succes zal willen maken. Het taaie gevecht over de onderlinge handelsrelaties na TPP en over de hoogte van de Japanse defensie-inspanningen zal vermoedelijk worden uitgesteld, of hooguit achter de schermen worden gevoerd.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234