Zaterdag 30/05/2020

Achtergrond

Japanse 'child dolls' voor pedo's doen volgens hulpverleners meer kwaad dan goed

De poppen voor mannen met pedofiele gevoelens kunnen een hulpmiddel voor hen zijn, meent bedenker Shin TakagiBeeld trottla.net

Kunnen pedofielen geholpen worden met levensechte poppen? Volgens een Japans bedrijf wel, volgens Belgische psychiaters en psychologen niet. "Cichorei is ook geen koffie."

Ze hebben blonde, zwarte of bruine haren. Ze zijn vijf, acht of tien jaar oud. Ze bewegen nooit. Ze lachen altijd. Ze hebben namen als LP1 en LP2.

Ze, dat zijn de creaties van Trottla, een Japans bedrijf dat zich de laatste jaren heeft bekwaamd in het vervaardigen van poppen voor mannen met pedofiele gevoelens. Shin Takagi, de bedenker, meent dat zijn levensechte meisjes een hulpmiddel voor hen kunnen zijn. Hij spreekt uit ervaring blijkt uit een interview dat eerder deze week in het Amerikaanse blad The Atlantic stond.

"Het is voortdurend leven met een masker op", zegt hij daarin. Dankzij de poppen kan het masker even af. "Ik help mensen uit te komen voor hun verlangens, op een legale en ethische manier. Het leven is de moeite niet waard als je wat je begeert voortdurend moet onderdrukken."

Takagi blijkt de poppen al meer dan tien jaar te produceren. Hij verstuurt ze naar plekken over de hele wereld. Meestal naar alleenstaande mannen. "De meerderheid koopt ze om seksuele redenen", klinkt het. Al kan dat ook keren. "Dan beginnen ze de haren van de pop te borstelen of zoeken ze naar nieuwe kleren." Voor sommigen worden de 'child dolls' een soort van dochters.

Of er ook Belgen in Trottla's klantenbestand zitten, is niet duidelijk. Het bedrijf bleek gisteren onbereikbaar. Psychiaters en psychologen die in ons land met pedofielen (mensen die zich seksueel aangetrokken voelen tot kinderen) en pedoseksuelen (mensen die ernaar handelen) werken, blijken geen weet ervan te hebben of ze hier gebruikt worden. En dat lijken ze ook maar goed te vinden ook.

Psychiater Nils Verbeeck, verbonden aan Fides, een gespecialiseerd behandelcentrum voor seksueel delinquenten in Beernem, zegt zich al jaren zorgen te maken over de poppen, vooral omdat het volstrekt onduidelijk is wat ze bij de gebruikers teweeg kunnen brengen. Terwijl Takagi zegt dat ze de drang om naar een echt kind te grijpen doen afnemen, zegt Verbeeck dat ze die drang evengoed kunnen aanwakkeren. "Denk aan het principe van reclame: hoe vaker je iets ziet, hoe normaler het wordt. Als iemand gebruikmaakt van zo'n pop kan die het evengoed na verloop van tijd oké vinden om een nichtje of neefje aan te raken."

Verbeeck vraagt zich ook af in welke mate er een nood is aan dit soort poppen. De pedofielen die een feit hebben gepleegd, gaan volgens hem niet geholpen kunnen worden met dit soort van substituut.

Ook professor Kris Goethals, directeur van het universitair forensisch centrum (UFC) in Antwerpen, waar momenteel zo'n honderd pedofielen en pedoseksuelen behandeld worden, vreest dat de poppen eerder dan een hulp een opstap zijn naar meer. "Maar de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen: we weten het op dit moment niet. Er wordt hier geen onderzoek naar gedaan."

Volgens hem zou het wel goed zijn, mocht dit ooit in een heel gecontroleerde omgeving kunnen. "Maar zolang dat niet gebeurt, zie ik niet in waarom we plots onze behandelingen zouden veranderen."

Onder controle

Feit is wel dat pedofielen, alle behandelingen ten spijt, niet kunnen genezen. Het enige wat kan, is deze groep inzicht doen krijgen in hun gevoelens en gedrag van zichzelf en anderen, en uitzoeken hoe ze hun seksuele neigingen onder controle kunnen houden.

Verbeeck erkent dat het frustrerend kan zijn voor pedofielen om zich nergens te kunnen uitleven. "Maar het leven is meer dan alleen seksualiteit. Daarenboven: heel wat mensen hebben verlangens die niet bevredigd kunnen worden. Ze willen slimmer zijn, rijker, geen handicap hebben. Daaraan kan niet altijd tegemoetgekomen worden."

Als de pop al iemand kan helpen, dan zijn het mensen met een poppenfetisj. Zeker niet de pedoseksueel. Cichorei is geen koffie, zegt Bart Duron, seksuoloog in het Centrum voor Geestelijke Gezondheid Vagga in Antwerpen, ter verduidelijking. "Iemand die de handelingen echt heeft gesteld, zal geen voldoening halen uit iets wat daarop lijkt."

Hij merkt ook op dat kernpedofielen niet alleen aangetrokken worden tot het lichaam van een kind. "Er is ook de verleiding, de dialoog, de verhouding die speelt. Daar zal dat object nooit aan tegemoetkomen."

De Japanse poppenmaker zegt veel brieven te krijgen van klanten. Daarin schrijven ze hem zo dankbaar zijn, dat ze dankzij hem geen misdaad hebben gepleegd. Wil dat zeggen dat het toch een kleine groep kan helpen? Duron twijfelt. "Je mag de commerciële motieven niet uit het oog verliezen. En als de reacties van die briefschrijvers oprecht zijn, dan is het ook nog maar de vraag hoe lang ze de pop hebben en hoe vaak ze die gebruikt hebben. Ik kan me moeilijk voorstellen dat ze op lange termijn bijdragen tot een goed gevoel."

Verbod

Hulpverleners raden het gebruik af. Maar wat zegt de wetgever? Mag een pedofiel wel gebruikmaken van zo'n pop? Op het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zeggen ze geen weet te hebben van een uitspraak in deze. Liesbet Stevens, professor seksueel strafrecht aan de KU Leuven, zegt hetzelfde.

Beiden verwijzen naar het strafwetboek, en meer bepaald naar artikel 383bis dat kinderpornografie strafbaar stelt. In dat artikel is sprake van een verbod op films, foto's maar ook van voorwerpen die seksuele handelingen of houdingen met minderjarigen tonen of voorstellen.

Stevens: "Het zal aan het gerecht zijn om te beslissen of zo'n pop daaronder valt. Maar ik kan me voorstellen van wel. De motivatie van de wetgever was althans om kindermisbruik te bestrijden door alle vraag en alle aanbod aan te vallen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234