Dinsdag 27/07/2021

Japans rechter wil inzage MOX-data Belgonucléaire

Ernstige twijfels over veiligheid Belgische kernbrandstof

Brussel

Eigen berichtgeving

Peter Goris

Een Japanse rechter in Fukushima heeft gisteren de onmiddellijke inzage geëist in de kwaliteitsrapporten die het Belgische bedrijf Belgonucléaire (BN) in Dessel opstelde voor een lading MOX die BN eind september 1999 richting Japanse elektriciteitsproducent Tepco stuurde. De rechter uitte naar verluidt ernstige twijfels over de veiligheid van de bewuste kernbrandstof als gevolg van mogelijke fraude met kwaliteitscontroles en/of -data. BN zegt van de zaak nog niet op de hoogte te zijn en wacht een officieel bericht vanuit Japan af.

MOX, afkorting voor Mixed Oxide, is een brandstof voor kerncentrales die bestaat uit een mengsel van verarmd uranium en plutonium. Een ongeval in de Japanse experimentele kweekreactor in het Japanse Monju eind 1995, deed de Japanse regering kiezen voor buitenlandse MOX-leveranciers. Een van die leveranciers is het Desselse Belgonucléaire, dat enkele jaren geleden met stille hulp van de Belgische overheid een contract wist af te sluiten met de grootste Japanse elektriciteitsproducent Tokyo Electric Power Company (Tepco). Een eerste levering van 430.000 MOX-elementen werd eind september 1999 geleverd aan de Tepco-kernreactor Fukushima-I-3.

De hele MOX-industrie kwam echter vrijwel gelijktijdig in erg lastige papieren door het uitbreken van het schandaal over de BNFL-opwerkingsfabriek in het Schotse Sellafield. Die bleek geknoeid te hebben met de veiligheidsdocumenten van een MOX-levering aan de Japanse Kansai Electric Power Company (Kepco). Japan werd enigszins ongerust en zowel Tepco als Kepco beslisten alle MOX-trafiek vanuit Europa nauwkeurig te checken. Belgonucléaire in Dessel wilde zijn inspectierapporten wegens 'beroepsgeheim' niet vrijgeven, waarop vorig jaar verschillende Japanse inspecteurs zelf ter plaatse kwamen. De inspectierapporten verschilden nogal. Tepco had twijfels, aangezien er in de rapporten van BN kwaliteitsdata overschreven waren en de controlefrequentie op MOX tien keer lager dan bij het gecontesteerde BNFL. Het Japanse ministerie voor Industriële Handel en Industrie (Miti) gaf wel groen licht.

Het laatste en doorslaggevende advies, dat van de gemeentelijke autoriteiten in Fukushima, werd echter tegengehouden door een plaatselijk juridisch dispuut tussen de milieubeweging en Tepco om inzage te verwerven in de kwaliteitsrapporten. De rechter gaf de milieubeweging nu gelijk en gelastte Tepco de gegevens openbaar te maken. Aangezien Tepco de gegevens zelf niet bezit, zal het nu moeten aankloppen bij Belgonucléaire.

"Als het inderdaad zo is dat de rechter deze uitspraak heeft gedaan, dan klopt dat", bevestigt Sabine Van Depoele, woordvoerster van Belgonucléaire. "Maar totnogtoe hebben we daarover geen enkel officieel bericht ontvangen van Tepco. Tot dat gebeurd is, kunnen we geen officieel standpunt innemen."

De zaak komt in ieder geval op een vrij ongelukkig moment voor Belgonucléaire, aangezien net gisteren een tweede MOX-lading van BN naar Japan vertrok, bestemd voor de Tepco-reactor in Kashiwazaki-Kariwa. De eerste MOX-lading wacht al anderhalf jaar op het eerste gebruik.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234