Japan staakt jacht op bultrugwalvis
Günther Pauls van het Fonds voor Dierenwelzijn:
Onder sterke internationale druk heeft Japan aangekondigd een omstreden jachtmissie op de zeldzame bultrugwalvis voor ten minste een jaar op te schorten. De Japanse regering krijgt al jaren stevige kritiek vanwege de walvisjacht voor 'wetenschappelijke doeleinden'.
DOOR WILLEM BOERSMA
TOKIO l 'Het is een hele kleine, maar belangrijke stap. Nog altijd zijn echter zo'n 985 walvissen de komende tijd niet veilig', zegt de Nederlandse Greenpeacevrijwilligster Jetske Nagtglas aan De Morgen.
Japan is sinds vorige maand bezig met de grootste walvisexpeditie rond Antartica in zijn geschiedenis. Japanse vissers willen zo'n 935 dwergvinvissen en 50 gewone vinwalvissen vangen. Daarnaast zou er voor het eerst sinds de jaren zestig ook op bultruggen gejaagd worden.
"Japan heeft besloten bultruggen van de jachtlijst te schrappen uit bezorgdheid over de negatieve invloed op de relaties met Australië", wist de Japanse publieke omroep NHK gisteren te melden. Regeringswoordvoerder Nobutaka Machimura heeft het bericht korte tijd later bevestigd.
Onder leiding van Australië was er onlangs veel verzet tegen de aankondiging van Japan om een vijftigtal bultruggen te vangen in de wateren rond Antarctica.
Nagtglas bevindt zich aan boord van Greenpeaceschip Esperanza, dat met 37 bemanningsleden onderweg is naar de Zuidelijke Oceaan om actie te voeren tegen de Japanse walviscampagne, die nog tot het voorjaar zal voortduren. Nagtglas: "Als we de vier Japanse schepen gevonden hebben, zullen we met rubberbootjes tussen harpoen en walvis gaan varen."
Het is voor Greenpeace nauwelijks te controleren of de Japanners niet alsnog op bultruggen gaan jagen in een gebied dat twee keer zo groot is als de VS. "Maar na afloop van het seizoen publiceert Japan een lijst met alle walvissen die onder het mom van de wetenschap zijn gevangen", aldus Nagtglas. Om definitief een eind te maken aan de jacht moet de internationale gemeenschap volgens haar de druk hoog houden. "Daarmee kan een goede stap in die richting worden gezet, want er is ook steeds meer kritiek in de Japanse media."
Japan zou het besluit hebben genomen op basis van overleg binnen de Internationale Walviscommissie (IWC). De druk van Australië, waar de bultruggen een populaire toeristische attractie zijn, speelde volgens de Japanse regeringswoordvoerder geen rol. Hij verweet de IWC dat het "niet normaal" zou hebben gefunctioneerd en door ideologie zou worden geregeerd. Japan zou de jacht op de bultruggen daarom "voor één of twee jaar" hebben stilgelegd totdat de IWC haar functies heeft "genormaliseerd".
Australië laat echter wel een schip uitvaren dat de Japanse walvisvloot twintig dagen zal gaan controleren.
Het nieuws zorgt voor opluchting bij diverse organisaties die zich inzetten voor de bestrijding van de walvisjacht. "We verwelkomen het besluit van Japan, waar we zo hard campagne voor hebben gevoerd", zegt woordvoerder Günther Pauls van het Internationale Fonds voor Dierenwelzijn (IFAW) tegen De Morgen. "Het bewijst dat onze inzet niet voor niets is. Het is een signaal dat de wereld dit niet accepteert. Japan is te ver gegaan en bevindt zich in een minderheidspositie." Er is volgens hem ook geen wetenschappelijke reden voor het vangen van walvissen, zoals Japan beweert.
"Het vlees wordt daar gewoon op de markten verkocht. De bultrug is een beschermde diersoort en daarom was er veel verontwaardiging over deze jacht." Pauls benadrukt dat de strijd tegen de walvisjacht ook om ecologische redenen moet doorgaan. "De karkassen van walvissen zijn een belangrijke voedselbron voor diverse maritieme diersoorten." Naast de bultrug wordt volgens Pauls vooral de noordkaper bedreigd. "We blijven lobbyen bij de IWC."
België speelt sinds enkele jaren een belangrijke rol binnen de IWC en heeft daarmee veel krediet verzameld. Namens België heeft Alexandre de Lichtervelde als commissaris zitting in het beschermingscomité. Hij juicht het Japanse besluit toe.
"België heeft enkele dagen geleden deelgenomen aan een politieke demarche met een aantal andere ministeries in Tokio. Er is een tekst gepresenteerd waarin de toenemende 'wetenschappelijke walvisjacht' door Japan in Antartica is aangeklaagd."
België onderhoudt banden met Japan over Antartica en is daarom niet zo fel als Australië of Nieuw-Zeeland.
Dit is een signaal dat de wereld deze slachtpartij niet accepteert