Zondag 22/05/2022

Januari

Politici op de bres voor tsunaminood: Rik Daems schonk een schilderij uit zijn persoonlijke collectie om het te laten veilen, Herman De Croo had een gesigneerde das in de aanbieding. l De opschudding over de lading nepgeld waarmee de N-VA in vrachtwagens naar Wallonië reed om de transfers in beeld te brengen, kon Bart De Wever niet deren. "Nuts", was zijn even korte als krachtige reactie op de kritiek. l Nee, de top-opticiens van dit land hadden geen goed woord over voor het nieuwe brilmontuur van premier Verhofstadt. "Een miskleun", heette het in de betere pers. In dezelfde adem werd ook Geert Bourgeois een stylinghint gegeven: "Ga alsjeblieft contactlenzen kopen!" l Dé uitvlucht van het politieke jaar kwam op rekening van VB-europarlementslid Koen Dillen. Zijn uitgelekt bezoek aan Léon Degrelle in 1992 was volgens hem voor zijn thesis... die hij vijf jaar eerder had ingediend.. als apotheose van zijn studies 'vertaler-tolk'.

Februari

De Lanakense burgemeester Alex Vangronsveld kreeg van de Nederlands-Limburgse dagbladen de eerste eretitel 'Opregte Leugeneer'. Vangronsveld (CD&V) krijgt de prijs omdat hij vol passie betwist dat België 175 jaar bestaat. Volgens hem moet dat 166 jaar zijn. l Ex-spoorbaas Karel Vinck had in zijn afscheidsrede een actueel oog voor vakbondsmensen José Damilot (ACOD) en Michel Bovy (ACV): "Ik was in het begin onder de indruk van de luide, soms sarcastische uitbarstingen van José Damilot of van de sluwe, tsunamiachtige gedachtekronkels van Michel Bovy." l Leo Delcroix wist het toen al: Coveliers komt terug. Alleen de timing miste precisie. "Ik ben ervan overtuigd dat Hugo gaat verrijzen, misschien reeds eerder dan Pasen", klonk het op zijn website. l Oud-premier Jean-Luc Dehaene vond ook iets om te veilen: 120 van zijn 300 kerkhanen, ten bate van de chiro in Koningslo. l Vlaams CD&V-minister Kris Peeters wordt door Jong-VLD Groot-Antwerpen genomineerd voor 'de Blauwe Kei 2005'. Andere 'liberale voortrekkers' op de short list: Jean-Marie Dedecker, Marino Keulen en de Nederlandse liberale politica Ayaan Hirsi Ali. Keulen zou uiteindelijk toch de trofee binnenhalen en zo de VLD-eer hoog houden.

Maart

Opschudding over de 49-koppige politieke delegatie die naar New York trekt om er slechts acht Belgische stoelen op de de Vrouwentop van de Verenigde Naties te vullen. VB-senator Nele Jansegers krijgt dubbele toorn over zich als blijkt dat ze als enige van het gezelschap ook nog 'een reisgezel' op de lijst zette. l De Lennikse VLD-schepen Eddy Warrand kan niet lachen met het idee van minister Marino Keulen (VLD) om na de volgende gemeenteraadsverkiezingen elk Vlaams schepencollege te verplichten minstens één vrouw op te nemen. "Wat nog? In ieder college verplicht een moslim én een holebi?" l Minister-president Yves Leterme werd peter van een geit: Miel, bewoner van de kinderboerderij in Marke. Kostprijs voor het peterschap: 25 euro. l Minister van Consumentenzaken Freya Van den Bossche (sp.a) kondigt 'grootschalige controles' bij grootwarenhuizen en fietswinkels aan, tegen 'onveilige fietsen'. Met dank aan de Fietsersbond wordt ook een juiste definitie meegegeven: "Als een fietslicht niet ontploft tijdens het fietsen, is het product veilig."

April

Heisa over wie van de Belgische politici de drie overgebleven Belgische vipzitjes (naast koning Albert II en koningin Paola) mocht vullen op de begrafenis van de paus. Vielen - al dan niet misnoegd of net bijzonder graag - nipt uit de boot: Johan Vande Lanotte, Karel De Gucht, Laurette Onkelinx, Anne-Marie Lizin, Staf Nimmegeers en Patrick Dewael. De winnaars: premier Guy Verhofstadt, Kamervoorzitter Herman De Croo en vicepremier Didier Reynders. De delegatie werd overigens nog officieus uitgebreid. Voor de Senaat gingen Lionel en Hugo Vandenberghe en Clotilde Nyssens, namens Vlaanderen draafde minister-president Yves Leterme op, met aan zijn zijde Marie-Dominique Simonet (cdH) namens Wallonië. l Wie zeker niet uitgenodigd was en de toorn van katholiek België over zich heen kreeg, was Freddy Thielemans (PS). "Champagne voor iedereen", riep de Brusselse burgemeester door het restaurant waar hij zat te tafelen op het moment dat het nieuws van de dood van de paus hem bereikte. l Vlaams Parlementslid Carl Decaluwé (CD&V) doet een bekentenis: zijn vink reageert enkel met een 'suskewiet' als hij 'Bushke, Bushke' roept. l Staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging Vincent Van Quickenborne (VLD) haalt de media met een enquête op zijn website rond de vraag 'Vindt u dat men frieten moet kunnen serveren in een café zonder koksdiploma?'

Mei

Opnieuw een voorspelling van Leo Delcroix: de regering zal weldra vallen en op 26 juni moeten we naar de stembus. l Bijna een vol uur lang was het in De Nieuwe Wereld (Radio 1) raden naar de herkomst van een geluidsfragment, dat klonk als brekend glas. Thomas Leys, adjunct-woordvoerder bij Spirit, wist uiteindelijk het juiste antwoord te raden: "Het geluid van de dichtslaande deur waarmee VLD-senator Jean-Marie Dedecker na een ruzie met Bart Somers en Patrick Dewael het partijbestuur verliet." l Magda De Meyer (sp.a) maakt zich zorgen over de kleding van het personeel van de Kamer van Volksvertegenwoordigers, dat al dertig jaar hetzelfde pak draagt: "Echt swingend kun je het uniform niet meer noemen." l Ook senator Christel Geerts (sp.a) had oog voor de mensen om haar heen. In een mededeling zegt ze blij te zijn met een seksenquête waaruit blijkt dat 55-plussers nog vaak de koffer in duiken. "Bovendien staat seksualiteit nog te vaak in het teken van penetratie. Ouderen maken juist veel meer gebruik van het totale palet van seksualiteit en vooral intimiteit." l Voor wie het zich afvroeg: Geerts werd geboren in 1961.

Juni

Yves Leterme zorgt voor een geitenhype binnen CD&V. Katrien Verhaegen, dochter van CD&V-Kamerlid Mark Verhaegen, lanceert het idee om geiten aan fikse kortingen bij particulieren aan te bieden om het afvalprobleem al vretend op te lossen. l In de autohandel van VB-gemeenteraadslid Jozef Schelfout uit Beveren betrapt de sociale inspectie drie illegaal tewerkgestelde Polen. De VB-politicus wil niet reageren. "Anders maakt de pers er toch alleen maar sensatie van." l Dankzij Carl Devlies (CD&V) is het bekend: halfweg dit jaar had minister van Financiën Didier Reynders (MR) nog steeds geen aanslagbiljet ontvangen voor het jaar 2003. Net als 123.705 andere Belgen, overigens. l Tom Ongena (VLD) interpelleert in de Mechelse gemeenteraad milieuschepen Jowan Lamon (Groen!): "Hoe komt het toch dat er geen gratis telefoonnummer bestaat waar inwoners zwerfvuil kunnen melden?" Repliek van Lamon: "Dat bestaat al jaren. Het nummer is 015/28.00.00." l Beroering in de gemeenteraad van het Limburgse Zonhoven, omdat de band Perrongeluk van de affiche van het plaatselijke festival 'Zonhoven trapt door' werd geschrapt. De zanger vond wel steun bij de sp.a-oppositie, maar niet bij de meerderheid, "waarop de sp.a-fractie de zaal boos verliet".

Juli

Commotie in Meise. Cultuurambtenaar Guido Van den Troost wou graag bij wijze van studiereis naar de Flemish Jazz Meeting in Brugge. Geen probleem, vond schepen Virginie De Klippel (VLD), maar schrapte wel de "drie dagen op hotel, vervoersonkosten en uren recup voor drie dagen, op kosten van de gemeente". l Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) wordt veroordeeld tot het betalen van een boete van 969,78 euro en 266,75 euro aan gerechtskosten. Na de verhuizing naar zijn nieuwe kabinet aan de Wetstraat 2 vergat hij de factuur aan de verhuisfirma te betalen. l In de traditionele vakantielijstjes van de prominenten van de Belgische politiek in de verschillende media springt de reactie van Frank Vandenbroucke (sp.a) in het oog. "Vakantie? Dat is nog niet aan de orde", klinkt het verbouwereerd. l Fientje Moerman en Geert Bourgeois weigeren dan weer als enigen te antwoorden. "Strikt privé", klinkt het even verbolgen. l Defensieminister André Flahaut (PS) laat weten op post te zullen blijven, om "de wacht te houden" in de Wetstraat. l Het Laatste Nieuws pakt uit met een staaltje onderzoeksjournalistiek in vakantietijd: op alle foto's van premier Verhofstadt in vrijetijdskleding kiest de premier voor een zwart polootje. De enige variatie zit in het aantal openstaande knoopjes.

Augustus

Als enig lid van de koninklijke familie zat ze daar, koningin Fabiola, in de Onze-Lieve-Vrouwkerk te Laken tijdens de herdenkingsmis voor de twaalf jaar geleden overleden koning Boudewijn. Gelukkig was er ook nog een vijfhonderdtal fans komen opdagen. l CD&V-gemeenteraadslid Hans De Smet uit Ninove stelt voor dat straatnamen voortaan op het voetpad worden geschilderd, in het bijzonder "voor mensen met een handicap en bejaarden die niet meer zo hoog kunnen kijken". l Groen!-voorzitster Vera Dua doet een bekentenis over de zandvlooien in haar broek op huwelijksreis in Maleisië: "Toen die begonnen te bijten heb ik alles vliegensvlug uitgetrokken en uitgeschud, ongeacht het gezelschap." l Toch hield ze ook van het land. "Als je op een familie neusapen stuit, met hun lelijke neuzen, hun dikke buiken en hun penis altijd in erectie, dan is de Belgische politiek ver weg hoor."

September

Spiritkamerlid Koen T'Sijen zet een quiz op zijn website met drie vragen: 1) Ken je een van de thema's waarmee Koen T'Sijen de krant haalde? 2) wat betekent nucleaire non-proliferatie. 3) Wat is Koens scoutstotem? De gelukkige winnaars krijgen een etentje of een pakket van drie kwaliteitswijnen. l De lijst van winnaars raakte nooit bekend. l Eric Van Rompuy koppelt zijn aversie voor paars aan de malaise in het Belgisch voetbal. "Verhofstadt heeft het statuut van Aimé Anthuenis. Hij mag nog enkele matchen coachen, maar iedereen weet dat zijn (paarse) Rode Duivels zijn uitgeschakeld. Ze kunnen het gewoonweg niet." l Jean-Luc Dehaene en Louis Tobback outen zich als basketbalcoaches. De wedstrijd tussen Vilvoordse politici en ambtenaren tegen hun Leuvense collega's eindigt op een billijke 15-35 in het voordeel van die laatsten. l Mark Eyskens heeft een nieuw boek klaar: De oude prof en de zee. Of het een knipoog is naar Hemingway dan wel naar Dana Winner wil hij niet kwijt. l Nee, de Vlaams-extremisten van Voorpost kunnen 175 jaar na datum nog steeds niet lachen met de Belgische onafhankelijkheid. Ze roepen massaal op een nieuwe opvoering van De stomme van Portici te boycotten.

Oktober

Bert Anciaux wordt uit de 'Slimste mens ter wereld' gewipt, ondanks zijn cadeauvraag om alle gemeenten van de kieskring Halle-Vilvoorde op te sommen. Hij houdt er wel een eeuwige liefde voor het impressionistische meesterwerk Dejeuner sur l'herbe van Edouard Manet aan over. l "Welkom, gij die opzettelijk of bij toeval deze website bezoekt: hij is verre van volledig en wellicht van tijd tot tijd voorbijgestreefd, maar de gegevens die hij verstrekt zijn een aanleiding tot misschien meer vragen dan reacties." Jawel, ook Herman De Croo heeft een eigen weblog. l Wilfried Martens wenst niet te overdrijven na zijn 'verzoening' met de Van Rompuys op het feestje van zestig jaar CVP-CD&V. "Met Herman praat ik weer, ja", benadrukt Martens. Eric wordt even vergeten. l Ook de passage van Yves Leterme in de 'Slimste mens' gaat niet onopgemerkt voorbij. Op de vraag 'Wat doen mannen zoal verkeerd in bed?' luidt zijn eerste ingeving 'snurken'. l Het nieuwe pak van premier Verhofstadt valt wat groot uit. "Beetje vermagerd door het harde werken", klinkt de officiële uitleg. l Het Vlaams Parlement schakelt de Vlaamse brouwers in om een eigen bier met Vlaams Parlementlogo te lanceren. l En dat is slecht nieuws voor West-Vlaams sp.a-provincieraadslid Clifford Bourdon, die net niet uit de partij werd gezet nadat hij stomdronken de provincieraad op stelten had gezet.

November

'Ik troost mij met de gedachte dat de ondervraagden mij wellicht hebben verward met mijn broer Herman en dat Jean-Luc Dehaene niet voorkwam op de lijst van de genomineerden." Meer kon Eric Van Rompuy (CD&V) niet stamelen toen hij uit een enquête van Durex als minst sexy politicus naar voren kwam. l Na de douchescène met Jean-Luc op vakantie poseert de ex-premier ook halfnaakt voor Oxfam, in een wijnvat. "Wees gerust. Ik had een short aan", pareert hij elke zure oprisping kordaat. l VB-provincieraadslid Marc Joris, ook wel bekend als de islamkenner van het VB, maakt zich druk over de adoptie van een lesbische pinguïn door het Oost-Vlaamse holebihuis Casa Rosa (zie ook het Afval van oktober, pagina 24). En dat met overheidsgeld! l Zelfs een Vlaams minister-president kan af en toe al eens moe zijn. Terwijl zijn federale ambtsgenoot Verhofstadt in sneltreinvaart door Azië hoste, meldde Yves Leterme tot twee keer toe afwezig aan de ontbijttafel op rondreis door China. En draaiden lokale prominenten met hun duimen. l De Senaat is boos. "De regering heeft drie weken geleden beslist om enkel nog staatssecretarissen te sturen naar de Senaat", briest CD&V-senator Hugo Vandenberghe. Didier Donfut (PS) en Bruno Tuybens (sp.a) als hoogste gezagsvoerders, Vandenberghe pikt het niet.

December

CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen heeft een probleem. In 'De stemmenkampioen', het verkiezingsspelletje van Het Laatste Nieuws, staat de CD&V-kopman pas op nummer 76, tussen de jonge beloftes Marc Van Peel (CD&V) en Freddy Willockx (sp.a) in. l VLD-volksvertegenwoordiger Jaak Gabriels krijgt in het Vlaams Parlement een publieke blaam omdat hij inwoners van zijn gemeente Bree wou bevoordelen bij de toekenning van een sociale woning. Gabriels is niet onder de indruk en noemt de Vlaamse assemblee 'een lilliputterparlement'. l Nieuw BV-voer voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar: ex-wielrenner Eric Vanderaerden (sp.a), voormalig cyclocrosser Eric De Vlaeminck (VLD), ex-judoka Robert Van de Walle (VLD) en Brugs keeperstrainer Dany Verlinden (VLD). l De 'brullende BV' van het VB, Jürgen Verstrepen, laat zich opmerken. Op zijn website maakt hij zich vrolijk over het feit dat hij een ijverige parkeerwachter bijna van de sokken had gereden. l Op rondreis door Marokko krijgt VB-Vlaams parlementslid Marie-Rose Morel een pertinente vraag van de plaatselijke pers: "Wat doet u eigenlijk in het parlement?" l "Fris gezwans", noemt Bert Anciaux de uithaal van vicepremier Freya Van den Bossche aan het adres van Nederlands premier Balkenende.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234