Woensdag 08/12/2021

'Janssens mag op SP.A-lijst

Karel De Gucht vindt burgemeesterschap Antwerpen niet cumuleerbaar met parlementszetel

maar niet naar Kamer'

'Patrick Janssens mag de Antwerpse kamerlijst van de SP.A trekken maar wanneer hij burgemeester wil worden, kan hij niet gaan zetelen in het parlement. Daarom moet hij voor de verkiezingen van 18 mei duidelijk maken dat hij zijn kamerzetel niet zal opnemen.' Karel De Gucht houdt voorlopig nog vast aan de kandidatuur van Hugo Coveliers. Toch lijkt een uitweg uit de Antwerpse patstelling, na het bod van de VLD-voorzitter gisteren, niet meer zo veraf. Zowel bij de SP.A als bij de VLD verwacht men vandaag een 'opening'. Die zal Janssens wellicht naar het Schoon Verdiep leiden.

Antwerpen

Eigen berichtgeving

Ruud Goossens

Het begint vervelend te worden, maar neen, ook dit weekend werd niet duidelijk wie de volgende burgemeester van Antwerpen zal worden. Terwijl de Verenigde Staten en Groot-Brittannië een bommentapijt over Irak uitstrooien, blijven liberalen en socialisten kibbelen over wie nu het geschiktst is om Leona Detiège op te volgen: Patrick Janssens of Hugo Coveliers. Officieel werd er niet gesproken: vrijdag kwamen de onderhandelaars van SP.A en VLD immers overeen dat ze pas vanaf morgen opnieuw een uitweg zullen zoeken uit de patstelling over het burgemeesterschap.

Maar in deze saga, die van bij het begin gelardeerd werd met verrassingen, gaat niets zoals vooraf gepland. In het VRT-programma De zevende dag stuurde VLD-voorzitter Karel De Gucht dus opnieuw een publiek signaal uit naar de socialisten. Zoals bekend was er vorige week bijna een akkoord over het burgemeesterschap van Janssens. De SP.A'er zou worden bijgestaan door VLD-'superschepen' Ludo Van Campenhout. Hugo Coveliers zou dan weer een bureau Integriteitsbewaking mogen leiden. Alleen volstond dat niet voor de VLD. De liberalen vroegen ook dat Patrick Janssens zou terugtreden als Antwerps lijsttrekker van de SP.A. Maar dat vond men bij de socialisten onaanvaardbaar.

Gisteren deed De Gucht, na overleg met Guy Verhofstadt, Patrick Dewael en Bart Somers, dus een tegenzet. De VLD-voorzitter zegt nu dat het burgemeesterschap niet cumuleerbaar is met een zetel in de Kamer. "Dat betekent dus dat Janssens op de lijst mag staan, maar dat hij vooraf moet zeggen dat hij zijn mandaat niet zal opnemen. Indien Janssens dat doet, kunnen we misschien een stap vooruit zetten." Zolang dat niet gebeurt, houdt de VLD vast aan de kandidatuur van Hugo Coveliers. Die laatste stelt zich niet moeilijk op: "Hugo beseft dat hij zich geen betere verkiezingscampagne had kunnen dromen", klinkt het bij een partijgenoot.

De SP.A'ers Patrick Janssens en Steve Stevaert wilden gisteren niet reageren op de uitspraken van De Gucht. "Er was afgesproken om dit weekend een time-out in te lassen: wij houden ons daaraan", luidde het bij Janssens' woordvoerder. Toch blijft men zich bij de SP.A verwonderen over de "bemoeienissen" van de VLD. "Eerst wilden ze onze lijsten opstellen, nu willen ze blijkbaar bepalen wie wij naar het parlement moeten sturen. Wij vinden dat bizar. Mogen wij dan ook vragen dat Bart Somers, burgemeester in Mechelen, niet naar het parlement gaat?" Toch zei geen enkele SP.A'er gisteren dat de vraag van de VLD onaanvaardbaar is. Daar beseft men ook wel dat het Schoon Verdiep eigenlijk niet te combineren valt met een kamerzetel.

Bij de VLD dringt men nu aan op spoed: in Brussel zegt men dat de Antwerpse afdeling zich anders steeds moeilijker zal gaan opstellen. Zo wijst men op het interview dat Christian Leysen dit weekend gaf aan de Financieel-Economische Tijd. Daarin zegt de ondernemer, die zich de afgelopen dagen in het zog van Coveliers nestelde, dat hij ontslag zal nemen uit de Antwerpse gemeenteraad wanneer Janssens burgemeester wordt. Bij de Antwerpse VLD, waar Leysen niet echt goed ligt, relativeert men zijn uitspraken echter. "Totaal irrelevant, niemand zal om zijn vertrek treuren", luidt het daar.

Toch hopen ze ook daar dat er snel een oplossing is. Vandaag moeten Ludo Van Campenhout en Hugo Coveliers weer op bezoek bij de VLD-top in Brussel, net voor de start van het partijbureau. Daar zullen de violen gelijkgestemd worden. Ook Patrick Janssens gaat vandaag nog eens naar het partijbureau van de SP.A. Alle onderhandelaars gaan er vanuit dat er na die belangrijke vergaderingen een "opening" zal komen.

In Antwerpen zelf treffen de verschillende partijen ondertussen hun voorbereidingen om snel een nieuw schepencollege op de been te hebben, zodra men er in Brussel uit is. Als Ludo Van Campenhout in het college stapt, moet er bij de VLD een schepen overboord gegooid worden. Iedereen gaat er vanuit dat dat Ann Coolsaet wordt. Vraag is of ook Van Campenhout in het parlement kan blijven zetelen als hij schepen wordt. Zaterdag keurde de Antwerpse afdeling zijn cumul (kamerlid-gemeenteraadslid) met ruime meerderheid goed. De Gucht zei gisteren echter dat ook de nieuwe schepenen niet in het parlement kunnen zetelen. Dat wordt een pittige discussie.

Bij de SP.A staat men voor een nog veel moeilijker operatie. Het liefst zouden de socialisten een compleet nieuwe ploeg afvaardigen, bestaande uit Patrick Janssens, Robert Voorhamme en Kathleen Van Brempt. Alleen is Voorhamme pas de vijfde opvolger voor de gemeenteraad: dat betekent dat er vier mensen overtuigd moeten worden om hun mandaat niét op te nemen. Niet evident. Als Kathleen Van Brempt schepen wordt, moet die zich dan weer laten vervangen in het Europees Parlement. Haar eerste opvolger is Saïd El Khadraoui, net gebombardeerd tot Leuvens lijstrekker, en dus niet beschikbaar. En wie volgt er dan? Jef Sleeckx, de man die de SP.A onlangs onder vuur nam op een trefdag van Agalev. Geef toe, nog minder evident.

Verwacht wordt dat patstelling tussen Coveliers en Janssens vandaag in voordeel van laatste kantelt

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234