Woensdag 04/08/2021

Update

Janssens én De Wever: "De stad is erop vooruit gegaan"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

In Antwerpen hebben de lijsttrekkers van de verschillende partijen een eerste maal de degens gekruist tijdens een verkiezingsdebat. Burgemeester Patrick Janssens en zijn grootste uitdager, N-VA-lijsttrekker Bart De Wever, leken het op inhoudelijk vlak vaak met elkaar eens te zijn. "De stad is erop vooruitgegaan", zeiden beide kopstukken net niet in koor.

De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) had Janssens (Sp.a), De Wever (N-VA), Filip Dewinter (Vlaams Belang), Annemie Turtelboom (Open Vld), Meyrem Almaci (Groen) en Peter Mertens (PVDA+) samengebracht in de Arenbergschouwburg.

Burgemeester Janssens, die net zijn campagne startte, stelt zich voor als burgemeester voor alle Antwerpenaren. Hij vreest dat De Wever, die ook N-VA-voorzitter wil blijven, het bestuur van de stad ondergeschikt zal maken aan zijn partij. "Er komen ogenblikken dat je beleid voor de stad anders is dan wat je partij nationaal zegt. De functies van partijvoorzitter en burgemeester vallen niet te combineren."

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

"Ik ben altijd een en dezelfde persoon, met dezelfde mening", counterde De Wever. "Een mening verkondigen op het Schoon Verdiep en in Brussel iets anders verkondigen, zal met de N-VA niet gebeuren", zei hij.

Coalitie
De Wever sloot een coalitie zonder de socialisten niet uit. "Dat zou verfrissend kunnen zijn", zei hij. De N-VA-kopman zei dat er "wel wat combinaties" mogelijk zijn en merkte op dat sp.a en CD&V, die samen de stadslijst vormen, na de verkiezingen aparte fracties gaan vormen.

Anderzijds noemde hij de kans op een bestuursakkoord met het Vlaams Belang van Filip Dewinter "onbestaande". "U geeft de allochtonen nu zelfs de schuld van de luchtvervuiling", zei De Wever tegen Dewinter.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Vlaams Belang-kopstuk Dewinter noemde het "positief" dat het Vlaams-Belang-discours "gedeeltelijk is overgenomen". "Wij hebben het pad geëffend voor de verrechtsing". N-VA'er De Wever protesteerde. "Wij hebben op geen enkel moment uw discours overgenomen."

Janssens herhaalde op zijn beurt dat hij geen schepen wil worden als De Wever burgemeester wordt. Groen-lijsttrekster Meyrem Almaci ziet haar partij eventueel deelnemen aan een "progressieve coalitie".

Scheldekruising
Open Vld, Groen en PVDA+ probeerden zich met concrete thema's in het debat te wringen. In het mobiliteitsdossier pleitte Open Vld-lijstrekster Annemie Turtelboom voor een "omdraaien van de prioriteiten".

De nieuwe Scheldekruising kan nog lang op zich laten wachten en in afwachting kunnen de nieuwe "tangentverbindingen" R11/A201 wel aan aangepakt worden. Voor Turtelboom zijn hier "vijf minuten politieke moed" voor nodig.

Groen-kopstuk Almaci vindt dat het BAM-tracé voor die nieuwe Scheldekruising van tafel moet. Het doorgaand verkeer moet verder van de stad en de ring moet overkapt worden.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
Meyrem Almaci (Groen) Beeld PHOTO_NEWS
Meyrem Almaci (Groen)Beeld PHOTO_NEWS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234