Woensdag 12/08/2020

'Janssen Pharmaceutica komt sterker uit deze saneringsronde'

BRUSSEL l 'Door te focussen op zijn kerntaken en al de rest uit te besteden, worden de sites van Janssen Pharmaceutica in Beerse en Geel alleen maar waardevoller.' Met die boodschap verdedigde de top van Janssen de recente saneringsoperatie.

De Tijd

Gedelegeerd bestuurder Ajit Shetty en hoofd van het fundamenteel onderzoek Paul Stoffels lichtten de redenen toe van de tweede sanering in vijf jaar tijd. "Deze sanering is van een totaal andere orde dan de voorgaande toen de onderzoeksafdeling werd gehalveerd", zegt Stoffels. "Nu zijn alle divisies en het hele concern Johnson & Johnson betrokken."

"Janssen wordt in relatieve termen niet harder getroffen dan de andere sites", zegt Shetty. Veel taken worden aan derden uitbesteed en een aantal personeelsleden moet ook afvloeien omdat het werkvolume is verminderd.

Janssen Pharmaceutica in Beerse voerde tot nu toe de meest diverse taken met eigen personeel uit. Die traditie dateert uit de periode van dokter Paul Janssen. "Wat niet essentieel is, wordt voortaan uitbesteed. Met onze eigen mensen zijn we verplicht nog enkel producten en diensten met een hogere toegevoegde waarde te leveren", zegt Stoffels. Beerse en Geel staan nu direct in concurrentie met tientallen andere sites in de groep. "Als we een investering naar Beerse of Geel willen halen, dan moeten we bewijzen dat we over de beste troeven beschikken."

Janssen Pharmaceutica is geëvolueerd van een geïntegreerd farmahuis naar een campus waar kerntaken voor de hele groep worden uitgeoefend. "Ook Beerse en Geel moeten bewijzen dat ze producten beter en goedkoper kunnen leveren dan de rest van de groep", zegt Shetty.

"De directe aanleiding voor de wereldwijde sanering bij J&J wortelt in de malaise bij de grote farmabedrijven", stelt Stoffels. "De gezondheidsdiensten stellen zich strenger op en beperken haast systematisch het toepassingsgebied van nieuwe geneesmiddelen. Het wordt daarom moeilijker de hogere kosten voor de ontwikkeling terug te verdienen." Bovendien zijn de meeste middelen tegen eenvoudige ziektes al op de markt en doorgaans in een generische vorm. "De farma moet nu zoeken naar nieuwe middelen tegen complexe ziekten en dat kost meer tijd en geld."

Of dit de laatste sanering is in Beerse en Geel konden Shetty en Stoffels niet beloven. "Deze periode van onzekerheid weegt vooral op het personeel, maar ze vertraagt ook de strategie van de directie om van Beerse een echte J&J-campus te maken. De directie wil die onzekerheid zo snel mogelijk wegnemen."

Gisteren vond in Beerse ook de eerste onderhandelingsronde plaats tussen bonden en directie. De vakbonden eisen dat gedwongen ontslagen vermeden worden en dat er geen vaste jobs verdwijnen.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront zei dat zoveel mogelijk mensen in huis moeten blijven. Outsourcing blijft voor de bonden moeilijk liggen, zelfs indien dit met behoud van arbeidsvoorwaarden gebeurt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234