Vrijdag 30/09/2022

Janssen Pharmaceutica aangeklaagd in VS voor misleidende promotie

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
PE Author

De Amerikaanse staat Arkansas heeft Janssen Pharmaceutica, dochter van Johnson & Johnson, aangeklaagd vanwege 'misleidende en illegale promotie' van het populaire antipsychoticum Risperdal. Die zou de verkoop van het product voor oneigenlijk gebruik de hoogte hebben ingejaagd.

Eind 2003 werd Janssen Pharmaceutica nog op de vingers getikt door de FDA (Food and Drug Administration) omdat het in een promobrief de 'risico's op ernstige neveneffecten minimaliseerde'.

"De voorbije jaren heeft Medicaid (Amerikaanse overheidsgezondheidsdiensten, NC) meer geld uitgegeven aan antipsychotica voor Amerikanen dan aan eender welke klasse medicijnen, inclusief antibiotica, aidsmedicijnen of bloeddrukverlagers." Daarmee stelt de krant The Wall Street Journal het probleem met de antipsychotica zoals Risperdal meteen op scherp deze week. Een derde van de ouderen in Amerikaanse rusthuizen zou de zware medicatie die goedgekeurd is voor schizofrenie krijgen, hoewel ze niet eens psychotisch zijn. Dat en het andere groeiende oneigenlijke gebruik van Risperdal ('off label') en andere antipsychotica die behoorlijk wat neveneffecten kunnen geven, krijgen in de VS steeds meer kritiek.

Voorlichting en reclame

Om dat ongebreidelde gebruik te stoppen heeft de Amerikaanse staat Arkansas nu Janssen Pharmaceutica, de producent van het medicijn, aangeklaagd vanwege een "foutieve en misleidende campagne" voor het product. In de aanklacht spreekt de openbare aanklager van "een illegaal promotieprogramma van onwettige praktijken" en "het grootste marktaandeel voor atypische antipsychotica in de VS dat grotendeels het gevolg is van marketing van Risperdal voor gebruik dat medisch niet nodig is". Ook producenten van andere antipsychotica zoals Eli Lilly en AstraZeneca zijn al gedagvaard in andere staten.

Christian De La Porte, medisch directeur bij Janssen Pharmaceutica, ontkent de aantijgingen. "Voorlichting en reclame voor medicijnen zijn zowel in de Verenigde Staten als in ons land zeer sterk gereglementeerd. Wij kunnen niets naar buiten brengen zonder goedkeuring vooraf van alle betrokken instanties. Zowel in Europa als in de VS hebben we altijd promotie gevoerd binnen het lokaal erkende label."

Nochtans werd Janssen Pharmaceutica eind 2003 in een schriftelijke aanmaning nog zwaar op de vingers getikt door het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA, iets waarnaar de openbare aanklager ook verwijst. Iets voordien had de FDA alle producenten van antipsychotica als Risperdal gevraagd een waarschuwing op te nemen in hun etikettering over de risico's op hyperglycemie en diabetes mellitus. De brief van Janssen bevatte juist geen waarschuwing, aldus de FDA destijds. "In plaats daarvan minimaliseert de brief het potentiële fatale risico geassocieerd met Risperdal."

Ethisch probleem bij artsen

"Als dat de realiteit weerspiegelt, kan ik me niet voorstellen dat de FDA er de voorbije jaren niets tegen heeft ondernomen", reageert De La Porte. Hij verwijst voor de verantwoordelijkheid over het off label- gebruik overigens ook naar de artsen die het product voorschrijven. "Het is geen medicatie die je vrij kunt krijgen die wordt voorgeschreven. Wij hebben er geen zeggenschap over of zij de medicatie voorschrijven binnen of buiten de goedgekeurde indicaties. Het lijkt me onmogelijk dat plots alle artsen zo beïnvloed worden door marketing dat ze allemaal op een ongecontroleerde manier beginnen voor te schrijven. Indien dat wel het geval is, zit er ook een groot ethisch probleem bij de artsengroep." (Nathalie Carpentier)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234