Maandag 25/05/2020

Jane Austen in een horrorjasje

In Engeland krijgen ze er niet genoeg van om de immens populaire boeken van Jane Austen een nieuwe uitmonstering te geven. En die term mag ditmaal erg letterlijk worden genomen. De schrijver Seth Grahame-Smith heeft zowaar een horrorversie gemaakt van Jane Austens klassieker Pride and Prejudice uit 1813, waarin de zombies het voor het zeggen krijgen. De beroemde beginzin van het boek is omgevormd tot: "It is a truth universally acknowledged that a zombie in possession of brains must be in want of more brains."

De auteur beschouwt zijn versie als een 'literaire mash-up' voor het grote publiek en denkt zo lezers warm te maken voor de klassieken. Pride and Prejudice vertelt de besognes van vijf ongetrouwde zussen uit de Engelse middenstand rond de eeuwwisseling van de 18de en 19de eeuw. Haar moeder poogt de dochters in de armen te drijven van welgestelde, huwbare mannen. Maar in de horrorversie is hoofdpersoon Elizabeth Bennett een kungfu-experte die het vredige stadje Meryton bevrijdt van gewelddadige zombies. De auteur denkt dat Austen er zelf wel mee zou kunnen lachen hebben: "Maar mocht ze nog leven, dan zou ze me misschien ook voor de rechtbank hebben gedaagd over de royalty's."

Leon de Winter komt met thriller over moordenaar van Theo van Gogh

De Nederlandse schrijver en publicist Leon de Winter komt in juni met een thriller waarin moslimextremisten de vrijlating eisen van Mohammed Bouyeri, de moordenaar van regisseur Theo van Gogh op 2 november 2004. De roman zal VSV heten en heeft 'een scherpe politieke component', zo wordt aangekondigd.

De Winter lijkt niet te kijken op een onwaarschijnlijkheid meer of minder. Hij vertelt het verhaal van Max Kohn, een zware crimineel met een slopende hartziekte die op een dag in een ziekenhuisbed ontwaakt met het donorhart van een priester. Vervolgens zweert hij zijn verleden af en besluit het werk van de priester voort te zetten.

Kohn ruikt zijn kans wanneer een groepje jonge geradicaliseerde Marokkanen de basisschool VSV in Amsterdam-Zuid binnendringt. De moslimfundamentalisten eisen dat Mohammed B. wordt vrijgelaten. Kohn probeert de zestig kinderen en acht onderwijzeressen te bevrijden, om zodoende in het reine te komen met zijn verleden. De echte Mohammed Bouyeri heeft levenslang gekregen voor de moord op Van Gogh.

De Winter, die ook bekendstaat voor zijn felle, in talloze columns beleden pro-Israëlhouding, gaat de laatste tijd ook in zijn romans de heikele thema's niet uit de weg. In Het recht op terugkeer beschreef hij een Israël dat in 2024 gekrompen is tot een strookje stadsstaat.

'Een TomTom voor schrijvers in spe'

In Nederland wordt morgen met veel poeha een dienstverlenende website voor aankomende auteurs gelanceerd. Het schrijversportaal (www.hetschrijversportaal.nl) gaat er prat op een "TomTom' te zijn voor schrijvers in spe", aldus directrice Kitty Bakker. Uiteenlopende en gerenommeerde auteurs zoals Renate Dorrestein, Jan Siebelink, Nicolien Mizee en Simone van der Vlugt hebben hun medewerking toegezegd en zullen hun kennis en ervaring delen met aspirant-schrijvers. In Nederland zouden er zowat 1 miljoen mensen zijn die schrijfambities hebben, al zijn die vaak niet realistisch. De bedoeling is vooral om talentvolle auteurs naar een uitgeverij te dirigeren die het best bij hun vaardigheden en behoeften aansluit. Het Schrijversportaal heeft een schrijverscoach in huis en wijst de auteurs desgevraagd op de pijnpunten en lacunes in hun teksten. Het project toont zich ook bereid een voorselectie te maken uit de ongevraagde hoge stapel manuscripten die de uitgeverijen nu toegezonden krijgen. Zo vormen ze een buffer voor de uitgeverijen. En zo nodig kun je je er ook laten bijstaan door een literair agent, onder meer bij het opstellen van een auteurscontract. De site is een initiatief van B for Books en is tot stand gekomen in samenwerking met de uitgeverswereld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234