Dinsdag 22/09/2020

Jan Vande Putte (Greenpeace): ‘Voor Tokio mag het vooral niet op Tsjernobyl lijken’

Greenpeace roept de Japanse regering op de evacuatiezone rond de kerncentrale van Fukushima uit te breiden tot verder dan de huidige 20 kilometer. ‘Ook op 60 kilometer meten we te hoge waarden, maar de bevolking is niet op de hoogte’, zegt expert Jan Vande Putte. Hij leidt een team dat straling in de wijde omtrek meet.

Op basis van metingen in een straal van 40 tot 60 kilometer rond de kerncentrale roept Greenpeace de Japanse regering op de evacuatiezone uit te breiden. “We doen dat niet zomaar want we weten dat we de Japanse overheid niet kunnen overdonderen door het onmogelijke te vragen, maar de metingen zijn te onrustwekkend.”

Wat zijn die vaststellingen precies?

Jan Vande Putte: “Nu is in een straal van 20 kilometer rond de centrale iedereen geëvacueerd. Tot 30 kilometer is er ook een gevarenzone aangeduid maar het is niet zo duidelijk of daar even streng is geëvacueerd en hoeveel mensen daar nog wonen. Ons team stelt in ieder geval vast dat er zelfs op plekken die 40 kilometer of meer van de centrale en dus 20 kilometer buiten de evacuatiezone liggen, stralingsniveaus gemeten worden die hoog genoeg zijn om evacuatie te vereisen. In Ricefield, op 45 kilometer van Fukushima, werd een stralingsniveau gemeten van 20 microsievert per uur. Iemand die de hele tijd buiten in de open lucht doorbrengt, zou zo in twee tot drie dagen de maximale jaarlijkse dosis krijgen. In het dorp Iitate, op 40 kilometer van de centrale, meten we ook niveaus van 10 microsievert per uur. In Tsushima, 35 kilometer van de centrale, werden waarden tot 100 microsievert per uur gemeten. Daar wordt de maximale jaarlijkse dosis in tien uur bereikt. In Fukushima zelf, op 60 kilometer van de centrale, zien we 7 microsievert per uur, ook een serieuze dosis. Amerikaanse experts raden op basis hiervan een evacuatiezone van 80 kilometer aan.”

Weet de bevolking dat ?

“Ze weten het niet. Wij zien dat de gegevens die de lokale prefectuur verspreidt, kloppen. Maar de communicatie op nationaal niveau is zodanig misleidend dat mensen de risico’s verkeerd inschatten. De waarden zijn doorgaans correct maar de overheid verbindt er niet aan dat ze risicovol zijn en in feite een reden zijn om toch zeker kinderen en zwangere vrouwen te evacueren. Het probleem is dat Japan absoluut gelijkenissen met Tsjernobyl wil vermijden. Daar is een zone van minstens 30 kilometer ingesteld. Op basis van onze bevindingen is 30 kilometer een minimum. Er zijn bovendien gebieden nog verder weg waar ook hoge straling is. Het risico is niet egaal verspreid zoals op een kaartje met gelijkmatige cirkels.”

Welke risico’s loopt de bevolking en wat kan ze ondertussen doen?

“Bij dit soort niveaus verhoogt de kans op kankers, immuunsysteemziektes en andere gezondheidsproblemen. Wij beseffen dat een stad van 300.000 mensen zoals Fukushima ontruimen niet evident is. Mensen blijven best binnen en moeten zeer hygiënisch zijn en de kledij die ze buiten dragen scheiden van de rest. Daarnaast is het van belang dat we weten welke stoffen zijn vrijgekomen. Als het om jodium gaat, dat na acht dagen onschadelijk is, is dat minder ernstig dan als het cesium 137 betreft, dat jarenlang een gevaar vormt. Wij gaan die preciezere metingen dit weekend opstarten.”

(BDB)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234