Vrijdag 28/01/2022

Jan Simoen

En met Anna?

15+

Uitgeverij Querido

ISBN 90 214 8216 9 215 pagina's * 599 frank (14,84 euro)

De foto in de foto

De zestienjarige Anna Bracke leeft na de dood van haar twee broers - Jonas stierf aan aids en Michaël kwam om bij een oorlogsincident in de Balkan - nog steeds in verwarring. Alhoewel haar ouders haar goed hebben willen beschermen tegen het verdriet, knaagt het verleden. Op een dag ontvangt ze onverwacht een brief uit Rovinj, van Hugo, een voormalige vriend van de beide jongens. Hierin wordt gewag gemaakt van 'groot nieuws' dat voorlopig niet aan de oren van haar moeder en/of vader mag komen. Hugo heeft namelijk Marta - de vriendin van Michaël, van wie gedacht wordt dat ze met hem overleden is - op een popfestival gesproken. Helemaal overstuur door dit bericht, probeert Anna voor 'de hoop' te vluchten. Dat dit alles haar overkomt net nu ze met haar vriendje Bert gebroken heeft, maakt het niet eenvoudiger. Ze beslist haar vader Pierre voor een paar dagen in Oostende op te zoeken. Ze is zo buiten zichzelf dat ze er zelfs geen rekening mee houdt dat ze eigenlijk al heel haar leven last heeft van reisangst. Maar. De zee zal haar goed doen. Daar is ruimte genoeg om te denken, daar waait de wind alle vervelende gedachten weg. Op de trein leert ze oude dokter Daniel Devolder kennen. Een mysterieuze man die net als zij interesse in de fotografie heeft. Gaat het dan daarover? Hoe je een beeld kan bewaren? En: hoe je een beeld kan aanpassen aan de tijd? Een eigen album maken... En met Anna? is een (soort) vervolg op Simoens vorige jeugdroman Met mij gaat alles goed. Dat betekent echter helemaal niet dat je ze niet als afzonderlijke boeken kan lezen. Op ingenieuze wijze gidst de auteur ons langs de hedens en verledens van de personages en trekt hij het verhaal uit tot op de draad. En elk einde houdt de mooie belofte in dat van elke streng een bolletje wol gedraaid kan worden.

15+

Edward van de Vendel

De dagen van de bluegrassliefde

Uitgeverij Querido

ISBN 90 214 8510 9 148 pagina's * 559 frank (13,85 euro)

Edward van de Vendel (°1964) viel begin dit jaar op met zijn bewerking van Gijsbrecht (van Aemstel ) van Vondel; een prestatie die hem meteen de Gouden Zoen opleverde. De dagen van de bluegrass is Van de Vendels eerste originele jeugdroman. Hij gaat over Tycho uit Nederland en Oliver uit Noorwegen die verliefd worden op elkaar tijdens een internationaal vakantiekamp in de Verenigde Staten. Die verliefdheid brengt hen danig uit hun evenwicht, ook al zijn ze al achttien. Tycho is de voorzichtige pierkeraar en Oliver de sportieveling. Zijn ze te verschillend of zijn het de omstandigheden die hen uit elkaar drijven? Van de Vendel windt er geen doekjes om en beschrijft de ontluikende liefde tussen twee jongens op een relatief expliciete manier. Iets wat je niet vaak ziet in een jeugdboek.

14+

Phyllis Reynolds Naylor

Weg uit Canara

Uitgeverij Lannoo

ISBN 90 209 3756 1 166 pagina's * 490 frank (12,14 euro)

Phyllis Reynolds Naylor is een oude rot in het Amerikaanse kinderboekenvak. Ze schreef al meer dan negentig boeken voor zowel kinderen als volwassenen. Ze woont en werkt in Maryland. Eerder verschenen bij Lannoo al Een hond voor jezelf, Hoogtevrees, Ijs en Vogelvrij. In Weg uit Canara lezen we hoe de 16-jarige Josh na zijn vader ook zijn moeder kwijtraakt. Hij lift naar zijn tante in Texas, maar wordt beroofd in de bergen. Na enige omzwervingen komt hij terecht in het bergdorpje Canara dat primitief en middeleeuws lijkt. De plek lijkt een afgesloten wereld te zijn met eigen regels, een eigen atmosfeer, een eigen geschiedenis, ondoordringbaar voor een buitenstaander. Canara wordt bevolkt door Melungeons, een volk met indiaans en Portugees bloed dat zich al die tijd ver van de moderne wereld heeft willen houden.

11+

Carry Slee

Kappen!

Uitgeverij Van Holkema & Warendorf ISBN 90 269 9251 3 144 pagina's * 498 frank (12,34 euro)

Wat Marc De Bel is voor Vlaanderen is Carry Slee voor Nederland: de populairste aller kinderboekenschrijvers. De opsomming van haar bekroningen en prijzen is haast eindeloos: de Kinderjury in 1998 en 1999 en de Jonge Jury 1999 zijn de meest recente. Dit jaar schreef ze het kinderboekenweekgeschenk. Sinds kort heeft ze ook een website (www.carryslee.nl) Slee waagt zich af een toe aan wat ze zelf 'probleemboeken voor tieners' noemt. In Kappen gaat het over geweld op straat. Sander is verliefd op Indra, maar ook René, de broer van Indra's vriendin Heike, voelt iets voor haar. Een week later wordt een jongen in de stad in elkaar geslagen en René beschuldigt Sander. Indra is de enige die voor hem opkomt; niet alleen omdat ze verliefd is op hem, maar ook omdat ze aan een ziekte lijdt terwijl iedereen denkt dat ze zich voortdurend aanstelt.

15+

Jane Green

Jessica J.

Uitgeverij Van Reemst

ISBN 90 410 0791 1 318 pagina's * 595 frank (14,75 euro)

Jessica Jones, 92 kilo, werkt op de redactie van een plaatselijke krant waar ze zich moet bezighouden met de rubriek Top Tips. Jessica is bovendien ook stiekem verliefd op Ben Williams, de adjunct-hoofdredacteur maar hij heeft alleen maar oog voor Geraldine, de mooie en vooral slanke secretaresse. Tijdens een cursus Internet komen Jessica en Ben meer in contact met elkaar en op een middag besluiten ze te surfen naar een chatcafe. Daar leert Jessica Brad kennen, een sportleraar uit California. Intussen heeft Ben ander werk gevonden, tot grote spijt van Jessica, en heeft Brad zijn foto doorgemaild. Een blonde adonis! Op een archieffoto retouchert Gerladine Jessica tot een fotomodel. Omdat Brad nu in de veronderstelling verkeert dat ze er zo uitziet en haar uitgenodigd heeft in Amerika moet Jessica dringend op dieet. (IVR)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234