Vrijdag 28/01/2022

Jan Segers verhuist naar nieuw vtm-productiehuis

Jan Segers is niet langer algemeen programmadirecteur van de Vlaamse Mediamaatschappij. Als creatief directeur van het nieuwe interne productiehuis TV Bastards stuurt hij voortaan de tv-makers aan. Een op het eerste gezicht mindere functie, maar dat wil Segers niet gezegd hebben. 'Dit is een mooi project waar ik kinderlijk enthousiast over ben.'

Afscheid nemen van je programmadirecteur net op een moment dat het tv-landschap in rep en roer staat door de start van VIER. De timing van de Vlaamse Mediamaatschappij (vtm, 2BE, Jim, vtmKzoom) om de nieuwe functie van Jan Segers bekend te maken is opmerkelijk.

Maar volgens Erwin Deckers, die samen met CEO Peter Bossaert sinds begin dit jaar aan het hoofd staat van de VMMa, was dit het geschikte moment. "De afgelopen maanden is hier intern veel gebeurd", zegt Deckers. "Het najaar was zeer belangrijk en het schema staat er nu."

Daarom oordeelde de VMMa-top dat de tijd rijp was om Segers door te schuiven naar het nieuw opgerichte TV Bastards. Dat interne productiehuis is vooral een koepel die boven de bestaande productiecellen geplaatst wordt. Met Shelter (Benidorm Bastards, Wat als?), Studio A (Familie, voetbal), Operatie Koekoek (De keuken van Sofie) en Tank, dat werkt aan een programma rond Sergio Herman, waren er binnen de VMMa al verschillende van die cellen actief. TV Bastards moet die cellen nu beter begeleiden en ondersteunen bij het uitdenken van nieuwe programma's. Met TV Bastards wil de VMMa ook meer programma's zelf gaan maken.

TV Bastards komt in handen van twee personen: Guy Goedgezelschap, tot vandaag directeur van Studio A, wordt algemeen directeur. Jan Segers krijgt de creatieve leiding in handen en moet er mee voor zorgen dat de talentvolle tv-makers zich verder kunnen ontplooien en vooral ook voor de zender blijven programma's maken. "Er is recent een voorbeeld van een zender die ondoordacht met zijn belangrijkste content is omgegaan. Het resultaat daarvan is vanaf maandag op VIER te zien", wijst Segers op de relatie tussen de VRT en Woestijnvis.

Sinds Erwin Deckers begin dit jaar samen met Peter Bossaert aan het hoofd van de VMMa kwam te staan, werd er langer gespeculeerd over de positie van Jan Segers. Omdat Deckers als Chief Creative Officer onder meer verantwoordelijk was voor de strategie van de VMMa-zenders, was er overlap met de functie van Segers. Daarnaast zou de verstandhouding tussen Deckers en Seghers niet optimaal zijn, werd gefluisterd. Baarlijke nonsens, zeggen beide heren. "Er werd vaak geschreven dat Erwin en ik al rollebollend over de vloer lagen, maar daar is niets van aan. We moesten daar telkens om lachen."

Segers geeft wel aan dat hij na bijna zeven jaar programmadirecteur geweest te zijn wel zin had in iets anders. "Ik ben enthousiast over wat hier de voorbije zeven maanden gebeurd is (sinds de komst van Bossaert en Deckers, JDB), maar ik heb mezelf wel opgedrongen toen dit project voorbijkwam. Ik zou kwaad geweest zijn op Erwin als hij iemand anders had gevraagd."

Twee vacatures

Door het vertrek van Segers naar TV Bastards, ontstonden er meteen twee vacatures bij de VMMa: naast algemeen programmadirecteur bij de VMMa was Segers immers ook netmanager van vtm. Die functies worden nu ontdubbeld en als netmanager wordt hij opgevolgd door An Rydant, die gedurende vijf jaar programmatiemanager Fictie was bij de VMMa. Een opmerkelijke zet, want Rydant had nog maar enkele weken geleden aangekondigd naar Kinepolis te vertrekken. Maar de VMMa ging in het tegenoffensief en hield Rydant met de functie van netmanager een mooie wortel voor de neus die haar overtuigde om de job bij Kinepolis af te zeggen.

"Ik was rondgedraaid in de functie die ik had", legt Rydant uit waarom ze aanvankelijk had beslist de VMMa te verlaten. "Na vijf jaar had ik het wel zo'n beetje gezien en bovendien stond alles min of meer op poten voor de volgende jaren. De uitdaging was er wat af. Ik had dat intern ook al aangegeven, maar toen was er niet meteen iets anders." Ook nadat Rydant haar overstap naar Kinepolis had aangekondigd, stond de VMMa niet onmiddellijk klaar met een tegenvoorstel. Pas met het oprichten van TV Bastards en het vertrek van Segers kon de mediagroep de voorbije dagen wel iets op tafel leggen.

Wie de nieuwe algemeen programmadirecteur wordt, is nog niet bekend. "Die wordt opnieuw ingevuld, maar nog niet meteen", geeft Erwin Deckers aan. "We moeten nu eerst eens goed nadenken over hoe we die moeten invullen, bijvoorbeeld ook om te kijken hoe we inspelen op de veranderende digitale wereld."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234