Donderdag 02/12/2021

Jan Peeters sensibiliseert over invloed medicijnen op verkeer

BRUSSEL.

BELGA

In de marge van de wet op drugs in het verkeer die sinds gisteren van kracht is, start staatssecretaris voor de Veiligheid Jan Peeters (SP) met een sensibiliseringscampagne over de invloed van geneesmiddelen op de rijvaardigheid. Het gaat hier niet om een repressieve aanpak maar om het beter informeren van zowel artsen, apothekers als het grote publiek over de invloed van sommige geneesmiddelen op het rijgedrag.

"Het risico op een verkeersongeval is namelijk het grootst wanneer men start met het gebruik van een 'verkeersgevaarlijk' geneesmiddel, als men meer neemt dan voorgeschreven of als verscheidene geneesmiddelen worden gecombineerd", zegt Peeters. Geneesmiddelen worden onderverdeeld in drie klassen: geen invloed, matige en gevaarlijke invloed op de rijvaardigheid. Onder meer slaapmiddelen, kalmeermiddelen, antidepressiva, bètablokkers, hoestmiddelen, eetlustremmers en oogdruppels kunnen verkeersgevaarlijke geneesmiddelen bevatten.

"Het zou echter contradictorisch zijn om bestuurders te straffen indien ze onder invloed zijn van geneesmiddelen die een arts heeft voorgeschreven", zegt Peeters. "Daarom willen we met deze campagne sensibiliseren en niet repressief optreden." Nochtans stelt de wet dronkenschap of een analoge toestand strafbaar. "In extreme gevallen zijn maatregels dus mogelijk", zegt Peeters, "zoals een tijdelijk rijverbod".

Uit een studie van 1996 blijkt dat bij 19 procent van de slachtoffers van een verkeersongeval psychotrope middelen, waartoe zowel drugs als geneesmiddelen behoren, in het lichaam aanwezig waren. De studie werd uitgevoerd door de Belgisch-Luxemburgse Toxicologische Vereniging (BLT). Verder bleek dat 15 procent van de verongelukte bestuurders geneesmiddelen had ingenomen die gevaarlijk als men de auto bestuurt, en dit soms in combinatie met alcohol.

Daarom krijgen artsen en apothekers, als vertrouwensfiguur van de patiënt, een uitgebreide folder met een lijst van medicijnen die het rijgedrag beïnvloeden. "De arts moet ook zijn voorschrijfgedrag aanpassen", meent Peeters. Indien twee vergelijkbare geneesmiddelen voorhanden zijn, moet de arts het middel voorschrijven dat het minst invloed heeft op het rijgedrag.

"Ook het moment van inname is belangrijk en ook daarmee moet de arts rekening houden", vindt Peeters.

Ten slotte zal via apothekers en de wachtzalen van de artsen een folder worden verspreid op 500.000 exemplaren voor het grote publiek. Die bevat een lijst van verkeersgevaarlijke geneesmiddelengroepen, de ongewenste effecten en een aantal nuttige vuistregels om verantwoord om te springen met die middelen.

Voor de toekomst stelt Peeters voor aan het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie de lijst van verkeersgevaarlijke geneesmiddelen op te nemen in het Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium. Ook wil Peeters dat op de verpakking van geneesmiddelen een pictogram, in de vorm van een rood autootje, aanduidt dat het medicijn gevaarlijk is.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234