Zondag 18/04/2021

Interview

Jan Nolf: "Justitie moet ancien régime loslaten"

Jan Nolf. Beeld rv
Jan Nolf.Beeld rv

Overal in het land verzamelen vandaag magistraten op de trappen van de gerechtsgebouwen uit onvrede met de besparingen. "Pure hypocrisie", vindt justitiewatcher en erevrederechter Jan Nolf (64). "Schaf alle pracht en praal af en er zullen wel genoeg centen zijn."

Wie vandaag om de een of andere reden in een rechtbank moet zijn, zal wellicht extra geduld moeten uitoefenen. De zittingen beginnen met een vertraging, want eerst zullen de magistraten voor de gerechtsgebouwen actievoeren tegen de besparingen. Justitiewatcher Jan Nolf (64) ziet het met lede ogen aan. "De magistratuur is zelf mee verantwoordelijk voor de malaise."

Hoe bedoelt u?
"De magistratuur gedraagt zich zoals een zelfgenoegzame ambtenarij. Dan schreeuwen ze dat de oude personeelskaders niet ingevuld zijn, maar dankzij de hervorming van Justitie zijn die oude kaders helemaal niet meer nodig. Je kunt perfect het huidige werk doen met het aanwezige personeel. Schaf alle pracht en praal af en er zullen genoeg centen zijn. Mits er tenminste wat collegialiteit is."

Die is er nu niet?
"Je hebt magistraten die zeven dagen op zeven werken, en je hebt er die één op zeven werken. Echt waar, er zijn rechters die enkel op maandag zittingsdag hebben. Die mensen kun je op maandagavond een prettig weekend wensen. Ik maak echt geen grap. Terwijl: door het hertekenen van het gerechtelijk landschap zou je evengoed rechters kunnen inzetten waar de nood het hoogst is. Zet het personeel in waar je het nodig hebt, zo eenvoudig is het."

Er zijn ook klachten over een gebrek aan ondersteunend personeel. Te weinig griffiers, bijvoorbeeld.
"Ook dat hangt ervan af hoe je het aanpakt. Mijn griffier, die jarenlang naast mij zetelde, zat altijd te werken tijdens een zitting. Die zat constant op zijn computer te tokkelen. Maar je hebt ook de ouderwetse griffiers, die daar als een wassen standbeeld zitten en af en toe een aanmerking met potlood noteren. Met die manier van werken zal er nooit genoeg personeel zijn.

"Je ziet zelfs in de cijfers hoe de magistratuur zelf werklast creëert. In tien jaar tijd is het aantal minnelijke schikkingen gedaald van 129.000 tot 65.000. Dat is dus bijna de helft minder. Dat betekent dat er minder akkoorden zijn en dus meer procedures. Als je aast op conflict, moet je niet verwonderd zijn dat je bloed krijgt."

Op uw blog verwijst u naar een brief van het College van de hoven en rechtbanken aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Daarin schrijven ze onder meer dat het parlement zou moeten beslissen over hun middelen en dat ze niet meer gecontroleerd zouden moeten worden door de inspectie van Financiën.
"Ik vind dat vrij brutaal. Het illustreert helemaal hoe wereldvreemd die hoge top is. Die ridders en jonkheren van Justitie in hun hoven en paleizen, als een soort burgerlijke adel boven het gewone plebs verheven. Ze houden vast aan het ancien régime. 'Wij moeten geen controle krijgen van Financiën, wij zijn daar te goed voor.' Terwijl magistraten over het algemeen niet kunnen tellen en slechte managers zijn.

"Dat is misschien mijn grootste kritiek op de hervorming van Justitie: ze willen van magistraten managers maken. Maar die hebben daar de opleiding noch mentaliteit voor."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234