Donderdag 03/12/2020

Media

Jan Mulder en Marc Degryse naar VTM: "Deze dubbele overstap is een uitzondering”

Beeld BELGAIMAGE

Met de toptransfers Jan Mulder en Marc Degryse wil VTM zijn voetbalverslaggeving een smoel geven. Net zoals ze dat bij de zender voor de politiek met Noël Slangen doen. “Wil je als mediamerk een relatie met je publiek opbouwen? Dan heb je een bekende kop nodig.” 

Op hun leeftijd hadden ze het niet meer verwacht. Maar Jan Mulder en Marc Degryse, respectievelijk 73 en 53 jaar, versieren toch nog een mooie transfer. Beide heren fileren voortaan exclusief op VTM de verrichtingen van de Rode Duivels en de wedstrijden in de Champions League. 

Een poging om de voetbalverslaggeving van de zender in een beter daglicht te stellen, vertelt Michiel Ameloot, chef sport bij VTM Nieuws. “Wij moeten nog steeds heel hard werken om de kijkers voor ons te winnen. Het vooroordeel dat je een voetbalwedstrijd beter op VRT dan bij ons bekijkt, is er één van de hardnekkige soort.” 

Een forse kwaliteitsinjectie, in de vorm van Jan Mulder en Marc Degryse, moet daar komaf mee maken. “Die twee zijn de absolute top op het vlak van voetbalanalisten”, zegt Ameloot. “Door hen binnen te halen, maken we meteen onze ambities duidelijk.” 

Mulder en Degryse zetten hun krabbel onder een exclusiviteitscontract met de zender. Wat betekent dat ze vanaf begin juni op geen enkele andere zender te zien zullen zijn. Geen passages in de voetbaltalkshow Extra Time meer dus. En ook in Sports Late Night, het voetbalmagazine van VIER, zullen beide heren niet meer opduiken. De analyses die ze voor Sporting Telenet doen, achter de betaalmuur, mogen wel nog in hun agenda blijven staan. 

News City

Dat de spraakmakende transfer net nu rond raakt, is geen toeval. Sinds begin dit jaar bundelen VTM Nieuws en de krant Het Laatste Nieuws de krachten in de eengemaakte nieuwsredactie News City. Dat bracht de onderhandelingen in een stroomversnelling. Die constructie maakt het immers mogelijk exclusieve gezichten als Mulder en Degryse zowel op tv, in de papieren krant als online maximaal uit te spelen. 

Dat is niet alleen voor de zichtbaarheid van die analisten een goede zaak, het zorgt er ook voor dat de investering die zo’n exclusiviteitscontract vraagt maximaal rendeert. Wat Mulder en Degryse naast de wedstrijdanalyses precies bij hun nieuwe werkgever gaan doen, ligt volgens Ameloot nog niet helemaal vast. “Maar er zijn mogelijkheden genoeg. Zo hebben we vorige week, bij de bekendmaking van de selectie voor de wedstrijden van de Rode Duivels tegen Rusland en Cyprus, een extra online nieuwsuitzending gemaakt. Het lijkt me logisch dat Marc of Jan daar voortaan bij komt zitten voor de nodige duiding.” 

Mulder en Degryse zijn niet de eerste gezichten die News City aan zich bindt. Noël Slangen kreeg een contract onder de neus geschoven als politiek analist. Tot aan de verkiezingen in mei zal ook hij exclusief in de nieuwskanalen van News City opduiken. 

“In de eerste plaats willen we op die manier expertise binnenhalen”, verduidelijkt Paul Daenen, journalistiek directeur bij News City. “Maar tegelijk willen we met onze mediamerken een relatie met ons publiek opbouwen. Dat lukt nu eenmaal beter als de kijker of de lezer een bekend gezicht op zo’n merk kan plakken.” 

Wat niet betekent dat News City nu een hele lading bekende koppen wil inlijven. Daenen: “Het gaat erom de juiste mensen te kiezen, die tegelijk herkenbaarheid en expertise inbrengen.”

Exclusiviteitscontracten voor commentatoren, of die het nu over voetbal of politiek hebben, roepen wel wat vragen op. Wat als een concurrerende krant een interview met Mulder wil? “Dan kan dat”, zegt Daenen. “We willen de journalistieke vrijheid niet beperken.” Een passage van Noël Slangen in het Canvas-programma De afspraak ligt dan weer moeilijker. “Omdat die de komende maanden heel vaak in het VTM Nieuws zal opduiken”, legt Daenen uit. “Het mag ook geen overkill worden.”  

Noël Slangen werkt exclusief voor News City als politiek analist.Beeld Karel Duerinckx

In het buitenland zijn commentatoren allerhande al langer begeerd. Met navenante contracten tot gevolg. Gary Lineker, het gezicht van de voetbalverslaggeving op de Britse openbare omroep, was vorig jaar met een jaarloon van bijna 2 miljoen euro het bestbetaalde BBC-gezicht. “Hij is zo iemand voor wie mediamerken tegen elkaar opbieden”, verklaarde BBC-directeur Tony Hall dat zware contract. “Gary kan op gelijk welk moment ergens anders net hetzelfde gaan doen.” 

Extra Time

Ontstaat er binnenkort ook bij ons zo’n strijd om de juiste bekende kop? Daenen denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen. “Deze dubbele overstap is een uitzondering. Het is niet onze bedoeling nu elke week zo’n transfer te doen.” 

Ook bij de openbare omroep zijn ze niet meteen van plan het sluiten van exclusiviteitscontracten opnieuw bovenaan op de agenda te plaatsen. “We hebben er een aantal jaar geleden voor gekozen dat soort contracten af te bouwen”, laat woordvoerder Hans Van Goethem weten. “Dit verandert daar niets aan.” 

Ondertussen moeten ze zich bij diezelfde openbare omroep wel over de toekomst van Extra Time buigen. Mulder en Degryse waren de voorbije jaren deel gaan uitmaken van het interieur van de voetbaltalkshow. Dat zij nu verdwijnen, betekent echter niet dat bij Extra Time de stekker eruit gaat. Bij Canvas maken ze zich sterk dat het programma zonder Mulder en Degryse niet aan belang zal inboeten. “Dit geeft de kans aan nieuwe analisten om hun opwachting te maken”, klinkt het. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234