Donderdag 21/10/2021

Update

Jan Jambon: "Ik heb geen uitspraak over dansende moslims gedaan"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De verklaring van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) dat "een significant deel van de moslimgemeenschap danste naar aanleiding van de aanslagen" blijft nazinderen. Bij de start van het Overlegcomité zeiden verschillende ministers dat er geen amalgaam gemaakt mag worden. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) heeft zelf maar weet van "één feit". "Daar waren twee personen bij betrokken, die onmiddellijk administratief zijn aangehouden." Volgens het Brussels parket is er geen enkel dossier daaromtrent.

Jambon zegt nu dat hij geen uitspraken over dansen gedaan heeft, maar dat spreekt De Standaard tegen. "Voor wie twijfelt: het interview met Jan Jambon is zorgvuldig geautoriseerd. Alle gevraagde wijzigingen hebben we doorgevoerd", klinkt het in een tweet van journalist Bart Brinckman.

"De avond van 22 maart kreeg de politie informatie dat mensen in de Versailles-wijk de aanslagen vierden", zegt de parketwoordvoerster. "Ter plekke troffen de agenten zes mensen -meerderjarigen en minderjarigen- aan. Zij werden opgepakt, meegenomen voor verhoor en ter beschikking gesteld van het parket. Uit niets bleek echter dat zij iets deden dat kon doen vermoeden dat ze de aanslagen aan het vieren waren. Die zes personen zijn dan ook vrijgelaten en het dossier is geseponeerd bij gebrek aan voldoende aanwijzingen."

"Nationale Veiligheidsraad ingelicht"

Premier Charles Michel zelf reageerde gisteravond al op de polemiek rond de uitspraken van Jambon. "Ik bevestig dat er wel degelijk steunbetuigingen aan de daders van de aanslagen geweest zijn", zei hij aan Belga. "De Nationale Veiligheidsraad is daar trouwens over ingelicht geweest."

Eerder hadden vicepremiers Alexander De Croo (Open Vld) en Kris Peeters (CD&V) gewaarschuwd voor "veralgemeningen" en "polarisering".

Bij de start van het Overlegcomité ging ook Rudi Vervoort op de discussie in. "In de zone Brussel-Elsene heeft de lokale politie één feit genoteerd waarbij twee personen zich in de buurt bevonden van de woning van een van de veronderstelde terroristen en wilden feesten", verklaarde hij. "We mogen er geen amalgaam van maken. Dit is het enige feit op het Brusselse grondgebied waar ik weet van heb." Dit incident kwam tevens ter sprake op de Nationale Veiligheidsraad, aldus Vervoort.

Ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) werd gevraagd naar de verklaringen van Jambon. "Ik denk dat in deze moeilijke tijden iedereen recht heeft op kleine foutjes, maar we moeten polarisering vermijden", reageerde Geens. Verdere commentaar wilde hij niet geven.

Rudi Vervoort Beeld BELGA
Rudi VervoortBeeld BELGA

"Stigmatisering"

Voor Groen-voorzitster Meyrem Almaci kan die uitspraak niet door de beugel. Vooral het woordje 'significant' stuit haar tegen de borst.

"Ik heb geen moeite om de problemen te benoemen en om te erkennen dat er een probleem is met radicalisering", aldus Almaci. "Maar door het woord 'significant' te gebruiken, schoffeert en stigmatiseert minister Jambon een hele gemeenschap", zegt de Groen-politica.

"Daarmee duwt hij een hele gemeenschap van zich af en dat is het tegenovergestelde van wat een minister van Binnenlandse Zaken moet doen". "Ofwel maakt hij die woorden hard, ofwel verontschuldigt hij zich voor het woordje 'significant'. Volgens Almaci moet Jambon met "tekst en uitleg" over zijn uitspraak komen en zich op zijn minst "verontschuldigen voor het gebruik van het woord 'significant'".

Meyrem Almaci Beeld Photo News
Meyrem AlmaciBeeld Photo News

"Onrust stoken"

"Verontrustend", zo bestempelt sp.a-Kamerfractieleidster Meryame Kitir de uitspraak van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. "Als dat waar is, moet hij snel met bewijzen voor de feiten komen. Als het niet waar is, is hij onrust aan het stoken", aldus Kitir aan Belga.

Oppositiepartij sp.a kan niet lachen met de uitspraak van de N-VA-minister. Kamerfractieleidster Kitir noemt de uitspraak "verontrustend". "Hij wekt de indruk dat de moslimgemeenschap aan het dansen was na de aanslagen. Dat is niet correct. Met zijn uitspraak voedt hij het wantrouwen en stookt hij onrust", aldus Kitir. De sp.a-politica is dan ook blij dat de premier in zijn reactie heeft opgeroepen om niet te veralgemenen.

Meryame Kitir. Beeld belga
Meryame Kitir.Beeld belga

"Stigmatiserend"

Ook CD&V-kamerlid Nahima Lanjri heeft kritiek op de uitspraak van Jambon. "Zijn polariserende retoriek doet afbreuk aan de vele moslims die de aanslagen reeds hebben veroordeeld en gisteren ook meeliepen in de mars tegen terreur", klinkt het op haar Facebookpagina.

Lanjri noemt de uitspraken ronduit "stigmatiserend". "Meer dan ooit moeten we elkaar steunen in plaats van verdeeldheid te zaaien."

Nahima Lanjri. Beeld BELGA
Nahima Lanjri.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234