Dinsdag 24/11/2020

Kijk liveJan Jambon

Jan Jambon heeft Slowaakse ambassadeur dan toch ontmoet: ‘Niet mijn intentie om de waarheid te verdraaien’

Jan Jambon.Beeld AP

Wat wist Jan Jambon (N-VA) over de tragische dood van de Slovaak Jozef Chovanec? Vandaag heeft de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken meer toelichting gegeven op een speciale persconferentie in Brasschaat. De Vlaams minister-president gaf toe dat hij de Slovaakse ambassadeur heeft ontmoet, maar Jambon herinnert zich ‘niets meer van dat gesprek’.

“Vooraleer ik begin wil ik mijn diepste medeleven aan de familie van Jozef Chovanec betuigen. Ik hoop dat op een dag alles duidelijk zal zijn”, zo begint Jambon de conferentie voor hij een tijdlijn oplijst van de gebeurtenissen in 2018.

Om het moment dat het kabinet van Jambon het dossier van Jozef Chovanec behandelde was er volgens Jambon nog geen kennis gemaakt van de beelden. Toen hij eerder deze maand de schokkende beelden te zien kreeg, legde hij naar eigen zeggen niet meteen de link met het dossier van twee jaar eerder.

Lees ook

Jambon geeft ‘communicatiefout’ toe in zaak-Chovanec, maar heel wat vragen blijven onbeantwoord

De Vlaams minister-president laat ook weten dat hij dan toch een ‘kort’ onderhoud heeft gehad met de Slowaakse minister Stanislav Vallo. “Uit de reconstructie is gebleken dat de ambassadeur op 2 maart is langsgekomen bij mijn kabinet. Hij is toen ontvangen door twee van mijn medewerkers, ikzelf was toen in het buitenland”, legt Jambon uit. Na een opvolgingsverzoek volgde er echter wél een ontmoeting tussen Jambon en Vallo, al had Jambon dat tot nu toe ontkend. 

Nu blijkt dus dat hij op 30 mei de Slowaakse ambassadeur Vallo kort gesproken heeft. Daarna is Jambon naar Luik gegaan omtrent een terroristische aanslag. “Dat verklaart ten dele waarom ik mij dat korte gesprek niet meer herinner.” 

Jambon beklemtoont dat hij nooit de intentie heeft gehad om de waarheid te verdraaien. “Waarom zou ik dat doen? Ik heb daar geen enkel belang bij. Maar door overhaaste uitspraken te doen heb ik mezelf in de nesten gewerkt.” Een communicatiefout dus, aldus de Minister-president:  “Mijn kabinet en ik hebben géén fouten gemaakt in de behandeling van dit dossier. Ik heb een communicatiefout gemaakt.”

“Ik neem de volledige verantwoordelijkheid voor mijn medewerkers. En ik hoop dat er snel gerechtigheid komt voor het slachtoffer en zijn nabestaanden”, zo sluit hij af.

Chovanec

Jambon is de voorbije dagen onder druk komen te staan na onthullingen in de zaak rond de Slowaak Jozef Chovanec, die in 2018 om het leven kwam na een hardhandig politieoptreden in een politiecel op de luchthaven van Charleroi.

Jambon was destijds federaal minister van Binnenlandse Zaken. Hij heeft tot dusver nog niet persoonlijk gecommuniceerd over de affaire.

 Jambon had de voorbije dagen een gedetailleerde tijdlijn opgemaakt over de manier waarop hij destijds met de dood van Jozef Chovanec is omgegaan. Chovanec overleed begin 2018 na een gespierde arrestatie op de luchthaven van Charleroi. Agenten zaten en hingen daarbij ruim een kwartier op en aan het lichaam van de Slowaak. Vandaag maakte Jambon die tijdslijn publiek tijdens een persconferentie in zijn thuisgemeente Brasschaat. Oorspronkelijk zou hij daarmee wachten tot de zitting in het parlement dinsdag, maar de druk werd te groot. Jambon moest snel klare wijn schenken.

De voorbije dagen werd immers duidelijk dat het kabinet-Jambon meermaals werd aangesproken op de dood van Chovanec. Onder meer door de Slowaakse ambassadeur en door de huidige politiebaas Marc De Mesmaeker, die in 2018 nog als verbindingsofficier werkte voor de minister. Maar volgens Jambon werden de “ware proporties van het voorval hem noch zijn kabinet onder de aandacht gebracht”. Hijzelf kan zich “niks herinneren” van de zaak. Eerst zei hij dat hem daar “nooit, met geen woord” over was verteld. Deze uitspraak moest Jambon eerder deze week intrekken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234