Zondag 13/06/2021

Interview

Jan Jaap van der Wal: "Met mijn Hollandse directheid gedroeg ik me al als halve copresentator"

'De ideale wereld' is terug vanaf dinsdag 4 september met Jan Jaap van der Wal als nieuwe presentator, en met nieuwe sidekicks, reporters en rubrieken. Beeld © Sofie Silbermann
'De ideale wereld' is terug vanaf dinsdag 4 september met Jan Jaap van der Wal als nieuwe presentator, en met nieuwe sidekicks, reporters en rubrieken.Beeld © Sofie Silbermann

Het zijn grote schoenen om te vullen, zei De ideale wereld-redacteur Jelle De Beule bij het vertrek van presentator Otto-Jan Ham. Maar opvolger Jan Jaap van der Wal (38) probeert het niet als een ondankbare taak te beschouwen.

“Otto-Jan was natuurlijk vijf jaar lang het gezicht”, zegt hij tijdens de najaarsvoorstelling van Canvas. “Een goed gezicht, ook. Dus ik treed in de voetsporen van een van de populairste presentatoren van het land. Maar het slechtste wat ik nu kan doen, is proberen om zélf de populairste te worden. Volgens mij is De ideale wereld ook geen personality show.” Zo speelt het programma meerdere figuren uit: de sidekick, Luc Haekens, of de band die dit seizoen een vaste bezetting krijgt. “En ik ben toevallig diegene die het geheel aan elkaar praat”, vindt Van der Wal.

Nochtans schuilt net daar een risico: dat de presentator graag zelf scoort, en niet zijn gasten laat schitteren. “Natuurlijk heb ik een ego, maar niet de drang om alles rond mij te laten draaien. Maar als ik een grap zie liggen, zal ik hem toch willen maken. Otto-Jan is een presentator die grappig is, ik ben een comedian die gaat presenteren. We komen uit een andere hoek, maar streven hetzelfde doel na: een goed programma maken.”

null Beeld © Sofie Silbermann
Beeld © Sofie Silbermann

Bovendien heeft Van der Wal een extra troef achter de hand: “Hoewel ik intussen wel wat Vlamingen ken, blijf ik een nieuwkomer. De meeste kijkers hebben al een mening over onze centrale gast. Ik kan er vaak nog onbevangen naar kijken. Van mij mag iedereen langskomen: ik vind Calvo interessant, maar Francken ook. En ik wil hen allebei op dezelfde manier benaderen. En wanneer een gast zo interessant blijkt, mag hij van mij zelfs een paar keer terugkeren tijdens het seizoen. Waarom niet?”

Kennis

Dat net hij werd gekozen uit de poule aan sidekicks, was geen complete verrassing. “Ik loop hier intussen twee en een half jaar rond. Wanneer ik sidekick was, moeide ik me met de inhoud, net als alle andere programmamakers. En tijdens de opnames gedroeg ik me vaak als halve copresentator. Met mijn Hollandse directheid brak ik er gewoon in. Niet dat ik openlijk solliciteerde. Hadden ze iemand anders gevraagd, was ik met veel liefde gewoon sidekick gebleven.”

Van der Wal engageert zich wel meteen voor een lang seizoen dat doorloopt tot mei. En ook daarna blijft hij beschikbaar. “De ideale wereld heeft vijf jaar kunnen groeien tot wat het nu is, dus het is zeker mijn bedoeling om dit de komende jaren te doen. Voor mij is dit de eerste keer in mijn carrière dat mijn weken er exact hetzelfde zullen uitzien. Werkdagen, als het ware. Of ik er niets kan bijnemen? In principe wel. Maar zie ik mijn gezin niet meer. Dus nee.”

null Beeld © Sofie Silbermann
Beeld © Sofie Silbermann

Rest de vraag: zal het publiek hem meteen omarmen? "Tot op heden ben ik de guitige Hollander die af en toe met een scherpe blik naar de dingen in Vlaanderen kijkt. Maar voortaan ga ik dus ook moeten praten over het beleid, over pensioenen. Die kennis moet ik nog opbouwen, ik moet er voeling mee krijgen. En dan is het hopen dat het publiek dat van me pikt. Want ja, Otto-Jan was ook een Hollander, maar tegelijk ook helemaal niet. Ik ben het wél. Wanneer ik in mijn zaalshows over N-VA en Theo Francken begin, gebeurt er iets in de zaal. Spannend, want dat gaat nu ook gebeuren. De mening van De ideale wereld komt uit mijn mond. Benieuwd of dat reuring zal veroorzaken." Wat is die mening dan? Van der Wal denkt na. “Progressief. Open-minded. En ook daarin schuilt gevaar, dat we ons toch onbewust vastzetten in ons eigen wereldbeeld.”

Of de zelfverklaarde buitenstaander intussen wel helemaal mee is met de moeilijke relatie tussen de zenders? Of de geschiedenis tussen de openbare omroep en Woestijnvis, het productiehuis dat De ideale wereld maakt? “Ik heb besloten om me daar helemaal niks van aan te trekken”, zegt van der Wal. “In Nederland zie ik dat ook, dat getuigt van zo’n kinderachtigheid. Ik snap dat ik niet ook op VTM een lollig programma moet gaan maken. Ik heb ook in Beste kijkers gezeten, dus laat Nathalie Meskens dan ook vooral terug naar ons komen.”

De ideale wereld is vanaf 4/9 te zien op Canvas.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234