Donderdag 02/12/2021

Jan Hoet wordt Jan de Mosselman

'Tien miljoen is veel, ik weet het, maar als iedereen in België 1 frank geeft, dan hebben we hem.' Met die woorden lanceerde Jan Hoet gisteren de geldinzamelingsactie waarmee het SMAK de mosselpot van Marcel Broodthaers in huis wil houden (zie DM 22/5). Op het einde van de druk bijgewoonde persconferentie deed Hoet zelfs de journalisten naar de portefeuille grijpen door met een echte mosselpot als collectebus rond te gaan.

Gent

Eigen berichtgeving

Het waren niet de eerste centen voor Red de Mosselpot. Zondag op de Museumdag staken de meer dan 5.000 bezoekers al 35.000 frank in de grote doorzichtige spaarpot in de hal van het museum. Bij deze plexiglazen doos, waarin het personeel van het SMAK-café al zijn fooien belooft te stoppen, speelt een video waarop Hoet de bezoekers vraagt, bijna smeekt, om geld te geven voor de Grande casserole de moules, zoals het werk uit 1966 officieel heet. De naam van de video: De smeekbede van Jan de Mosselman.

Op het programma van Red de Mosselpot staan enkele grote evenementen. Het eerste, op 3 juni, is de selectie van de Mosselpot-wijn (een witte bordeaux) door een panel van bekende Vlamingen: cultuurminister Bert Anciaux, Eddy Merckx, Herman Brusselmans, Ingrid De Putter, Felice, Rob Vanoudenhoven (die op de persconferentie aanwezig was), Johan Verminnen, Jean Blaute, Leo Van der Elst, Jan Hoet zelf en nog een grote naam die geheim wordt gehouden. De verkoop van de wijn alleen al brengt 1 miljoen op. Eind juni leidt Mon Bernaerts een veiling van wijnen die door sympathisanten zijn geschonken. De BV's die volgende week gaan proeven, schonken ook een fles, waaronder een Petrus en een Mouton-Rothschildt.

Maar het is vooral het grote publiek dat Hoet voor dit kunstwerk warm wil maken. "Met het succes van dit museum is het altijd gemakkelijk om 10 miljoen te verzamelen, via overheidssteun, maar ik wilde het publiek er nu eens bij betrekken, het publiek responsabiliseren, zeker nu ik het museum ga verlaten, dat de mensen niet zeggen 'het is het museum van Jan Hoet', maar 'het is het museum van de mensen'." Gisteren werd een speciaal rekeningnummer (445-9555555-52) geopend.

De mosselpot mag dan een sleutelwerk zijn in de SMAK-collectie, het museum heeft het werk enkel in bruikleen. De Belgische eigenaars, die anoniem wensen te blijven, zijn bereid het aan het Gentse museum te verkopen, ook al zou het makkelijk voor het dubbele naar een buitenlands museum kunnen, concrete aanbiedingen zijn er evenwel niet.

Het grote schrikbeeld is dat de pot naar een Amerikaans museum verhuist, net zoals met De Intrede van Christus in Brussel is gebeurd, Ensors meesterwerk dat nu het koninginnestuk van het Getty Museum in LA is. Zeker in Amerika hoort een oer-Belgisch werk als de Grande casserole niet thuis, besluit de Mosselman in zijn video: "Amerika is Warhol, België is Broodthaers." (RP)

Metro en Het Vrije Leven besteden volgende week uitvoerig aandacht aan Red de Mosselpot, respectievelijk op vrijdag 2 en zaterdag 3 juni.

'Als iedereen in België 1 frank geeft, dan hebben we hem'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234