Maandag 16/12/2019

Jan Hoet achterna

De Belg Dieter Roelstraete is in de running voor het curatorschap van Documenta 14, de belangrijkste biënnale van hedendaagse kunst. Wie is de man?

Het is de ultieme eer, een rol als curator bij Documenta, 's werelds grootste en belangrijkste hedendaagse kunsttentoonstelling. De procedure is deze: artistiek directeur Adam Szymczyk smeedt een team van curatoren, onder leiding van een hoofdcurator, en samen kiezen zij welke kunstenaars op Documenta aan de slag mogen. Curatoren blijven meerdere jaren in dienst want Documenta is een vijfjaarlijkse biënnale. De volgende editie, nummer 14, vindt plaats in de zomer van 2017. In het Duitse Kassel, zoals altijd.

In het verleden waren onder anderen de Amerikaanse Carolyn Christov-Bakargiev (2012), de Duitser Ruth Noack (2007) en de betreurde Jan Hoet hoofdcurator in Kassel. Zijn aanstelling als hoofd van Documenta 9 schonk de tentoonstelling in 1992 bij het brede publiek bekendheid. Ook in de carrière van Luc Tuymans was Documenta 9 een mijlpaal.

Straks in die van Dieter Roelstraete? De onderhandelingen zijn volop bezig en zouden na de zomer afgerond worden. De nodige omzichtigheid is dus aangewezen. Toch kan je nu al zeggen: het zou de bekroning van een carrière zijn, een carrière waarbij je haast onmiddellijk het prefix 'blitz' voelt opwellen.

Moederschip

Roelstraete is 42, studeerde filosofie in Gent en heeft een bochtig leven achter de rug. Vaak zijn dat de boeiendste. Van 2000 tot 2007 was hij hoofdredacteur van het mediatijdschrift AS/Andere Sinema. Hij publiceerde tal van monografische en filosofische essays in tijdschriften en catalogi, en werd in 2007 medehoofdredacteur van het internationale kunsttijdschrift Afterall. Een schrijvende denker dus.

Wel dit: in 2003 verbindt Roelstraete zich aan het M HKA in Antwerpen, waar hij diverse tentoonstellingen samenstelt. Bart De Baere, directeur van het M HKA: "Toen Dieter bij ons kwam had hij geen ervaring in het cureren van tentoonstellingen. Hij was een goed schrijver maar had nog geen enkele expo gemaakt. In een paar jaar tijd heeft hij zich in het M HKA ten volle ontwikkeld."

Als curator maakte Roelstraete onder meer de tentoonstellingen Emotion Pictures, Intertidal - een overzichtstentoonstelling van hedendaagse kunst uit het Canadese Vancouver -, Auguste Orts: Correspondence, Liam Gillick and Lawrence Weiner - A Syntax of Dependency en Chantal Akerman - Too Far, Too Close. In 2005 was Roelstraete een van de curatoren in het Belgische paviljoen op de biënnale van Venetië. Je zou kunnen zeggen: talent komt snel.

De Baere: "In de tien jaar dat Dieter hier heeft gewerkt, heeft hij een aantal heel mooie tentoonstellingen gemaakt, die ook internationaal in het oog zijn gesprongen."

Dit zei Roelstraete zelf, in het kunsttijdschrift H ART: "Ik heb het altijd belangrijk gevonden om internationaal actief te zijn, niet omwille van het cachet, maar omdat kunst een globaal fenomeen is. Ik ben een product van deze grenzeloze wereld. Die ervaring in de internationale scene heeft mij ook in staat gesteld om dingen naar hier te brengen: het M HKA was mijn 'moederschip'."

Sinds februari 2012 werkt Roelstraete als senior curator in het Museum of Contemporary Art (MCA) in Chicago, een van de belangrijkste musea in de Verenigde Staten. Straks Kassel? De Baere: "Het zou een mooie bekroning zijn, voor Dieter persoonlijk maar ook voor het M HKA. Er is lange tijd gezegd dat wij te moeilijk of te internationaal werken, dit zou tonen dat Belgen ook internationaal mee beslissingen kunnen nemen in plaats van te vervallen in ons eigen provincialisme."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234