Dinsdag 11/05/2021

Jan Fabre presenteert plannen Troubleyntheater

theater

antwerps ringtheater in borgerhout wordt uitvalsbasis van jan fabre en troubleyn

Antwerpen

Van onze medewerker

Tom Rummens

Zoals Panamarenko een week geleden zijn atelier betrok in Borgerhout (DM 27/06), zo is het binnen iets meer dan een jaar hoogstwaarschijnlijk de beurt aan die andere artistieke zwaargewicht, Jan Fabre. Ook Fabre verhuist dan, als alles goed gaat, naar Borgerhout, meer bepaald naar de Begijnenstraat in de Seefhoek.

Daar is het voormalige Ringtheater gelegen, dat in 1999 door de Stad Antwerpen werd aangekocht met middelen uit het Sociaal Impuls Fonds. Jan Fabre krijgt het gebouw gedurende dertig jaar in erfpacht en gebruikte het al regelmatig om er te repeteren voor de theaterproducties met zijn gezelschap Troubleyn. Maar het gebouw ligt er nogal armzalig bij. Toen het werd aangekocht, werden alleen de dringendste werken uitgevoerd, maar die waren niet voldoende om het gebouw te kunnen gebruiken als vaste uitvalsbasis. Daar zou nu verandering in komen. Het Troubleyntheater, zoals het Ringtheater zal heten, wordt immers grondig verbouwd. De werken zouden in maart 2003 van start gaan, zodat men een goed halfjaar later kan verhuizen.

In het voormalige Ringtheater heeft architect Jan Dekeyser twee simultaan te gebruiken repetitieruimtes voorzien, waarvan één theaterzaal en één polyvalente ruimte. De bestaande structuur van het gebouw maakt het ook mogelijk om er de kantoren van Troubleyn in onder te brengen. In een centrale open ruimte tussen de twee bouwvolumes komt een foyer, die fungeert als forum en waarrond de verschillende creatieve functies zijn gevestigd. Bovendien nodigde Fabre bevriende collega-kunstenaars uit om kleine artistieke ingrepen te doen in het gebouw.

Om dat alles te financieren, komt de Vlaamse Gemeenschap over de brug met 1.270.000 euro, de Stad Antwerpen hoest 247.000 euro op en Troubleyn zelf weet via de eigen middelen en door sponsoring 373.000 euro bij te dragen, zodat het totale budget 1.860.000 euro bedraagt. "Wat het geld van de Vlaamse Gemeenschap betreft, hebben we eerder deze week een bevestiging gekregen van Bert Anciaux. Nu die ontslag heeft genomen als cultuurminister is het natuurlijk uitkijken of de subsidie er komt, maar na enkele contacten met de nieuwe minister Van Grembergen gaan we ervan uit dat we nog steeds op ons geld mogen rekenen", aldus Fabre.

Het Ringtheater is gevestigd in de Seefhoek, de plek waar Fabre zelf geboren werd en opgroeide, een wijk die niet meteen bekendstaat voor overdreven veel welvaart of een weelderig bloeiend cultureel leven. Bij Troubleyn gelooft men alvast dat de komst van het Troubleyntheater mogelijk een steentje kan bijdragen aan de sociale heropleving van de wijk. Fabre: "Begrijp me niet verkeerd, ik ben geen maatschappelijk werker en dat wil ik ook niet worden. Ik nodig de mensen die er wonen gewoon uit, bijvoorbeeld om te komen kijken naar try-outs. Het afgelopen seizoen hebben we dat ook gedaan en het bleek te werken. De mensen komen en er wordt gepraat. Ik hoop gewoon om op die manier iets te kunnen bijdragen aan die wijk. Bovendien is er toch een zekere heropleving van de buurt aan de gang. Steeds meer jonge mensen komen hier wonen, steeds meer kunstenaars kopen of huren hier ateliers."

Het Troubleyntheater krijgt in de eerste plaats een functie als werkruimte. "Het is inderdaad niet de bedoeling om hier mijn producties te tonen", aldus Fabre. "Om te beginnen ben ik tot 2005 artist in residence bij deSingel, dus is het onmogelijk om de producties systematisch in het Troubleyntheater te programmeren. Heel occasioneel kunnen we er misschien eens een voorstelling hernemen of voorstellingen van andere kunstenaars presenteren.

Een andere mogelijkheid is om bijvoorbeeld een productie in het kader van het Theaterfestival, (waarvan het Vlaamse luik in 2003 Antwerpen aandoet, TR) in het Troubleyntheater te programmeren. Maar dat zijn allemaal nog zeer voorlopige denkpistes en de eerste functie van het gebouw is en blijft een werkfunctie."

Intussen bereidt Fabre zijn nieuwe productie voor, Parrots and guinea pigs, die op 5 november in première gaat in het kader van Brugge 2002. Janus, het interdisciplinaire tijdschrift dat door Fabre werd opgericht en dat intussen al de vierde jaargang ingaat, wordt vanaf december ook in het Frans uitgegeven en verdeeld in zowat duizend boekhandels in Frankrijk, Franstalig België, Zwitserland en Canada.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234