Dinsdag 19/10/2021

'Jamie Oliver-generatie' moet in de steden blijven

Animo Limburg wil huren in binnenstad aftrekbaar maken

Brussel

Eigen berichtgeving

Cathy Galle

Animo Limburg, de jongerenafdeling van de SP.A in Limburg, wil dat huren in de binnenstad fiscaal aftrekbaar wordt. Op die manier worden jonge mensen gestimuleerd om in de stad te wonen, waardoor er een gezonde sociale mix kan ontstaan die ook de veiligheid in de binnenstad moet verhogen. De indiener van het idee is van Dirk Selis, voorzitter van Animo Limburg en zelf huurder in de binnenstad van Sint-Truiden.

"Ik heb het probleem aan den lijve ondervonden en merk het ook in mijn vriendenkring", grinnikt hij. "Op dit ogenblik wordt er, volkomen terecht trouwens, veel aandacht besteed aan de bestrijding van kansarmoede in de steden. De vergeten, verkrotte en verloederde wijken in onze steden vormen een kanker en zijn de slechtst mogelijke reclame voor het wonen in de stad. Investeringen in de steden moeten dan ook vooral gericht zijn op die buurten."

De jongste tijd worden er ook heel wat inspanningen gedaan om gezinnen en middengroepen naar de stad te trekken, meent Selis. Dat gebeurt dan door het verlenen van allerhande premies en subsidies wanneer men een huis koopt en renoveert.

Maar één groep valt systematisch uit de boot. "Dan heb ik het over de middenklassehuurders", legt Selis uit. "Ik noem hen graag de Jamie Oliver-generatie. Jonge koppels en gezinnen die opnieuw impulsen kunnen geven aan grootsteden, centrumsteden en dorpskernen. Ze gaan bij elkaar op bezoek, gaan op café, gaan een hapje eten en laten hun kinderen spelen op de speeltuinen van de stad. Kortom, ze vinden het aangenaam om in het hartje van een stad te vertoeven."

Deze groep mensen komt niet in aanmerking voor een sociale huur- of koopwoning. Daar hebben ze overigens ook geen behoefte aan. "Maar langs de andere kant zien ze een fermetje op het platteland ook niet zitten en hebben ze ook het geld niet om een pand te kopen in het centrum van de stad."

Toch is net deze groep mensen heel belangrijk voor een stad. Ze zorgen namelijk voor een gezonde sociale mix en kunnen hun steentje bijdragen aan een bruisende stad. Bovendien verhoogt een goeie mix ook het veiligheidsgevoel bij de stedelingen. Kortom, er zijn inspanningen nodig om deze groep in de stad te houden, meent de voorzitter van Animo Limburg. "We stellen dus voor om het wonen in de binnenstad fiscaal aftrekbaar te maken. Wie nu leent bij de bank om te kopen of te bouwen, kan dat inbrengen in zijn personenbelasting. Uitgaven die recht geven op belastingaftrek, noemen fiscalisten dat. Wij willen dat de uitgaven van huurders in de binnensteden onder diezelfde categorie kunnen vallen."

Selis beseft wel dat het voorstel nog verdere uitdieping behoeft. Zo is het niet meteen duidelijk wie er wel en niet gebruik zou kunnen maken van de regeling. Want wat doe je bijvoorbeeld met iemand die net buiten de kern van een stad woont? "Dat is een element dat inderdaad nog eens goed bekeken moet worden. In theorie zou het moeten gaan om mensen die in de grootsteden en de centrumsteden wonen, maar waar de grens dan precies moet liggen, is voer voor specialisten. Onze bedoeling is dan ook dat onze parlementariërs zich hier verder mee bezighouden. Wij wilden vooral het principe onder de aandacht brengen."

Dan is er ook nog het kostenplaatje. Ook daar is nog werk aan, geeft Selis toe. "Dat zou ik liever overlaten aan fiscalisten. Enkelen hebben mij verteld dat het systeem kan werken als er een extra belasting komt op de eigenaars. Dat lijkt me nogal een moeilijk punt. Maar misschien is er wel een andere oplossing mogelijk. Daar moeten we nog eens goed over nadenken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234