Dinsdag 06/06/2023

Fifty Shades of Grey

Jamie Dornan: "Feministen hebben het niet zo op mij begrepen"

null Beeld James Houston/Corbis Outline
Beeld James Houston/Corbis Outline

Als alle mensen die het boek hebben gelezen rond Valentijn ook naar de film gaan kijken, dan wordt 'Fifty Shades of Grey' een blockbuster en acteur Jamie Dornan een gigantische ster. Ontmoeting met een man die nog niet zo lang geleden zijn geld verdiende door in een onderbroek te poseren.

Lucy Hunter Johnston/Edwin van Overveld

"Wil je dat ik het nu doe?" vraagt Jamie Dornan (32) met een zangerig lage, Noord-Ierse tongval. "Oké dan, hier komt het." Hij neemt een flinke teug van zijn thee en kijkt me plotseling heel doordringend aan. Bam!!! Daar is hij dan: de typische Dornan-frons, het gezicht dat tienduizenden onderbroeken verkocht voor Calvin Klein, een miljoenenpubliek de stuipen op het lijf joeg in de tv-reeks 'The Fall' en binnenkort een sadistische blik zal werpen op de welgevormde billen van Anastasia Steele, spanking paddle in de hand, als de sm-verslaafde multimiljonair Christian Grey in 'Fifty Shades of Grey'. Vanaf 11 februari bij ons in de zalen, u gaat dat ongetwijfeld zien.

Want er zijn zo van die films waarvan je op voorhand met honderd procent zekerheid kunt zeggen dat er veel te weinig bioscoopzalen zullen zijn om de massale toeloop aan te kunnen. Je wist het zeker bij de release van 'Titanic', je wist het ten tijde van 'Avatar', en je weet wat er rond Valentijn 2015 gaat gebeuren: het wordt dringen voor de kassa's van 'Fifty Shades of Grey'. Wie geen maand wil wachten en de film per se zo snel mogelijk wil zien, kan maar beter een ticket reserveren.

Overdreven, zegt u? Toen enkele maanden geleden voor het eerst de trailer op internet werd vertoond, werd de kaap van 100 miljoen hits moeiteloos overschreden, een absoluut record. "Maar ik weet zeker dat ik niet al die 100 miljoen mensen heb kunnen bekoren", relativeert Dornan. "Er zijn nu al verschillende haatcampagnes tegen mij gericht. Vooral sommige diehard feministen hebben het niet op me begrepen."
Jamie Dornan zal dat laatste worst wezen. Hij zegt dat hij altijd al had willen acteren en dat hij het modellenbestaan, de opdrachten voor merken als Dior en Hugo Boss die hem de bijnaam Gouden Torso opleverden (omdat zijn wit Noord-Iers lijf telkens wel wat tanning lotion kon gebruiken), alleen maar als een lucratieve bezigheid heeft gezien. Een leuke bijverdienste terwijl hij in de tussentijd krampachtig probeerde 'bij de film' te geraken.

Jamie Dornan

- Geboren op 1 mei, 1982, Belfast, Noord-Ierland
- zijn moeder stierf toen Jamie 16 was
- werkte als model voor Calvin Klein, Armani, Dior Homme, Gap, H&M
- was twee jaar samen met Keira Knightley, had korte affaires met Lindsay Lohan, Sienna Miller en Kate Moss
- getrouwd met muzikante en actrice Amelia Warner - één dochter
- brak door met zijn rol van psychopaat Paul Spector in de reeks 'The Fall'
- speelt de hoofdrol in de verfilming van bestseller 'Fifty Shades of Grey'
- Vanaf 11/2 in onze zalen

F*cking honderden audities

Want laat er geen misverstand over bestaan: het wandelend sixpack genaamd Jamie Dornan is allesbehalve een dandy. De man lust graag een goed glas bier, speelt op behoorlijk niveau rugby, supportert voor Manchester United, luistert naar The Kinks, vloekt de hele tijd als een ketter en leest Oscar Wilde. "Nee, 'Fifty Shades' heb ik niet gelezen," beweert hij. "Maar ik ben ter voorbereiding van de film wél naar een bdsm-kelder geweest in Vancouver, waar de opnamen plaatsvonden."

Zijn carrière verloopt zo'n beetje zoals die van Mark Wahlberg, die ook eerst als onderbroekenmodel furore maakte en nu een meer dan gevestigde waarde is in Hollywood. "Maar ik heb me er nooit echt mee geamuseerd om op zo'n set rond te hangen en me door iemand te laten fotograferen", bekent hij. "Het heeft me nooit een kick gegeven, verre van zelfs."

Een bulderlach vult de ruimte wanneer ik hem vraag waarom hij dat dan toch heeft gedaan. "Da's nogal simpel, hè: je moet wel een ongelooflijk dumbass zijn om dergelijke aanbiedingen af te slaan. Je bent jong, in de twintig pas, en mensen zijn bereid een absurde hoeveelheid geld op je bankrekening te zetten om tegen een muur aan te leunen en een beetje ongeïnteresseerd naar beneden te staren. F*ck me, dan moet je dat natuurlijk gewoon dóén."

En hij doet het overigens nog steeds. Dornan kreeg in 2014 een klein fortuin om het gezicht te zijn van het Italiaanse kostuumlabel Zegna. Ook werd hij het uithangbord van het sportieve schoenenmerk Hogan.
Zijn eerste echte acteerjob was een klein rolletje als graaf Axel Fersen, de love interest van Kirsten Dunst in Sofia Coppola's kostuumdrama 'Marie Antoinette' (2006). Maar het bleek helaas geen springplank naar meer en belangrijker acteerwerk. Integendeel. Wat volgde, was alleen maar een lange, lange reeks van mislukte audities.

"En dan heb ik het dus over f*cking honderden audities!", tiert Dornan. "Sommige daarvan waren bovendien supervernederend. Weet je, dat stigma van model dat alleen maar mooi kan staan wezen, dat raak je gewoon nooit meer kwijt. Je bent een model geweest dat o zo graag acteur wil worden, maar daar nooit voor geleerd heeft, ocharme. Geloof me, er staan niet veel regisseurs voor je in de rij."

null Beeld Calvin Klein
Beeld Calvin Klein

Sadistische moordenaar

Maar zie, soms wint de aanhouder en op een dag heeft Dornan eindelijk geluk. Hij doet auditie voor de rol van politie-officier in de Britse tv-reeks 'The Fall', maar wordt tot zijn eigen stomme verbazing enkele dagen later teruggeroepen voor de hoofdprijs, de verontrustend charmante seriemoordenaar Paul Spector. Een schijnbaar berebrave huisvader die 's avonds zijn kinderen welgemeend welterusten kust en 's nachts de meest gruwelijke slachtpartijen aanricht.

Na een naar eigen zeggen "zeer heftige", zes uur durende sessie heeft hij zowaar de job te pakken, naast Gillian Anderson (Dana Scully uit 'The X-Files') die hem als Detective Superintendent Stella Gibson op de hielen zit. "Ik was he-le-maal van de kaart en doodsbenauwd", herinnert Dornan zich het goede nieuws als de dag van gisteren. "Maar ik wilde bovenal zo hard bewijzen dat ik dit daadwerkelijk in me had. Man, ik was f*cking gelukkig."

"Ik besefte wel dat ze met mij een enorm risico namen", vervolgt hij. "Ik ben nu eenmaal niet het type dat op het eerste gezicht in aanmerking zou komen voor deze rol. Maar Allan Cubitt (bedenker en schrijver van 'The Fall', red.) had blijkbaar van meet af aan het gevoel dat ik de juiste man was. En daar ben ik hem uiteraard waanzinnig dankbaar voor, wat dacht je. Maar ik heb wel het f*cking gevoel dat ik het zelf heb verdiend! Ik heb mijn ballen afgedraaid voor die rol", zegt hij, en dan schrijven we zijn woorden nog enigszins beschaafd op.

'The Fall' wordt een van BBC Two's grootste successen in vele jaren en krijgt alleen maar zeer lovende kritieken, niet in het minst door het beangstigende en weerzinwekkende personage dat Dornan neerzet. Aanvankelijk werd gevreesd dat het grote publiek te zeer zou walgen van de psychopaat Paul Spector, maar Dornans 'menselijke' vertolking heeft juist het omgekeerde effect. In 'zijn' Noord-Ierland is dan ook al een tweede seizoen ingeblikt, en wellicht volgen er nog.

Als Paul Spector een deel was van een uitgekiend plan om komaf te maken met Dornans mooie-jongen-imago, dan was deze career move niets meer of minder dan een geniale ingeving. Al is het maar de vraag of het echt zijn doel was om voortaan vereenzelvigd te worden met een sadistische moordenaar, in plaats van met een sexy hunk in een petieterig onderbroekje.

"Er is wel een incidentje geweest in het metrostation van Notting Hill Gate," vertelt hij grinnikend, "toen iemand plotseling angstig naar me wees en hysterisch 'Daar is die seriemoordenaar!' begon te roepen. Dat zorgde voor nogal wat oproer, kan ik je vertellen. Maar goed, ik vind dit soort rollen echt fantastisch om te doen. Het is heerlijk om zo'n zieke, zieke man te spelen. Wat dat verder ook over mij mag zeggen." (lacht)

In 'Marie Antoinette', Jamie Dornans filmdebuut in 2006. Beeld rv
In 'Marie Antoinette', Jamie Dornans filmdebuut in 2006.Beeld rv

Rode Kamer van Pijn

Van de ene zieke man over naar de andere. Jamie Dornan speelt er nu dus wéér een in 'Fifty Shades of Grey' van de voor het grote publiek nog vrij onbekende regisseuse Sam Taylor-Johnson (ze draaide in 2009 'Nowhere Boy', over de tienerjaren van John Lennon). De ongezien fel gehypete film is gebaseerd op de gelijknamige erotische bestseller van E L James, het boek dat 'Harry Potter'-records verpletterde en miljoenen vrouwen over de hele wereld rode oortjes en andere lichamelijke neveneffecten bezorgde, naar verluidt met een waarachtige babyboom tot gevolg.

Dakota Johnson, dochter van de legendarische 'Miami Vice'-acteur Don Johnson en actrice Melanie Griffith, speelt Anastasia Steele, het verlegen, maagdelijk studentje dat seksueel openbloeit in Christian Grey's zogeheten Rode Kamer van Pijn. "Ik heb nooit het gevoel gehad dat Christian een soort van monster moest worden", zei Dornan vlak voor de opnames begonnen. "En ik ben er ook niet bang voor dat dat zal gebeuren. Tijdens de tests heb ik al een beetje gezien hoe het is om met Sam te werken, en ik heb ook Dakota ontmoet. Dus ik had wel een idee van hoe het zou gaan worden."

Dornan was overigens niet de eerste keuze van Taylor-Johnson. Zij had aanvankelijk haar zinnen gezet op Charlie Hunnam, die furore maakte in tv-series als 'Queer as Folk' en 'Sons of Anarchy'. Maar Hunnams werkrooster zat te vol om daar nog 'Fifty Shades of Grey' tussen te krijgen. Het leven is keuzes maken.

"Ach, zo gaat dat", beseft ook Dornan. "De ene deur gaat dicht, de andere gaat open. Toen Charlie bedankte, had ik niet ineens iets van: 'Oké, daar gaan we dan, misschien moet ik die vakantie maar cancellen'. Maar ik had wel het gevoel dat ik moest oppassen om geen stereotype acteur te worden."

Logisch. Christian Grey is immers het tweede ernstig gestoorde personage dat hij speelt in evenveel jaar. Wellicht dat Dornan daarom vorig jaar zo blij was met de rol van Abe Goffe in de historische dramaserie 'New Worlds'. Goffe is weliswaar een outlaw, maar wel een man met principes en eergevoel, iets waar Spector en Grey totaal niet van beschuldigd kunnen worden.

Dornan met Dakota Johnson in 'Fifty Shades of Grey'. Beeld rv
Dornan met Dakota Johnson in 'Fifty Shades of Grey'.Beeld rv

Romantisch kantje

Dornan heeft in zijn nog niet zo lange leven z'n portie privétragedie al wel gehad. Hij groeide op nabij Belfast, met twee oudere zussen en een vader, een beroemde verloskundige die in Noord-Ierland bekendstaat als The Baby Doctor. Op z'n 16de verloor hij zijn moeder aan alvleesklierkanker. Het jaar daarop stierven vier van zijn schoolvrienden in een macaber auto-ongeval.

"Die vreselijke gebeurtenissen hebben zeker een effect gehad op de donkere zijde van mijn psyche", zegt Dornan langzaam. "Ik was 16... (is even stil) Nu, ik zeg niet dat dergelijke drama's je helpen om te gaan met donkere periodes, maar er gebeurt wel iets met je dat je anders niet zou hebben gevoeld."

Jamie Dornan woont momenteel in de Londense wijk Notting Hill met zijn vrouw Amelia Warner (32) en hun dochtertje van een jaar. Warner is een actrice en muzikante die in 2001 trouwde met Colin Farrell op een strand in Tahiti. Dat huwelijk bleek evenwel niet legaal en kort daarop gingen de twee uit elkaar. In 2013 trouwde ze met Jamie Dornan, en deze keer verliep wel alles volgens de regeltjes.

"Amelia is een lot uit de loterij", glimlacht Dornan. "Veel vrouwen die langer dan 30 weken zwanger zijn, zouden zich een sh*te beroerte schrikken als hun man even kwam vertellen: 'Schat, we vertrekken deze week naar Vancouver, waar we dus een Canadese baby zullen krijgen. Ik ga er een film draaien en ik zal daar ook naakt in te zien zijn.' Maar Amelia vond het allemaal geweldig. Mooi, toch?"

Kijk eens aan. Is Dornan/Spector/Grey een romantische ziel, soms? "Ik weet niet precies wat daar de vereisten voor zijn", zegt hij, "maar ik denk dat ik op dat gebied toch behoorlijk uit de voeten kan. Ik heb ook wel een romcom in me. Zeker als die goed gemaakt wordt, wat eerlijk gezegd lang niet altijd het geval is. Maar ik zou wel graag eens komedie doen, ja. De leading man kun je in allerlei genres zijn, toch?"

Die romantische komedie komt er misschien al volgend jaar. Een nog ongetitelde film met Dornan, Sienna Miller en Bradley Cooper is momenteel in postproductie.

Idiote paparazzi

Of 'Fifty Shades of Grey' een verpletterend succes dan wel een kolossale teleurstelling wordt, het zal Dornans leven ongetwijfeld sowieso drastisch veranderen. Iedereen op deze planeet zal zijn naam kennen. Het schrikt hem niet af, zegt hij, want hij heeft een goede voorbereiding gehad op het stardom. Dornan heeft op tal van billboards gestaan, soms halfnaakt, en hij heeft al wel vaker over de rode loper gelopen, aan de zijde van Keira Knightley, met wie hij een jaar of twee samen was, van 2003 tot 2005.

"Het is een vreemde omgeving waar je in terechtkomt, waarin je wordt gevolgd en achtervolgd. Het is soms echt afschuwelijk. F*cking hell, die paparazzi zijn echt idioten, man. Daar kun je werkelijk geen greintje respect voor opbrengen. Er zijn zo veel andere manieren om je geld te verdienen dan je in de bosjes te verschuilen tegenover het huis van een 18-jarig meisje (doelt op zijn ex-vriendinnetje Keira Knightley, red.) met een f*cking camera in je hand. Dat is geen werk, dat is kiezen voor een bestaan als perverte f*ckhead!"

Dornan is naar eigen zeggen blij dat hij pas later, in zijn thirties, in de schijnwerpers is komen te staan: "Je hebt een betere, meer kritische kijk op de dingen als je wat ouder bent. En daarbij, ik denk niet dat ik ooit beroemder word dan Keira, of daar zelfs maar in de buurt van kom."

Het helpt ook, beseft hij, dat hij thuis vrienden heeft die hem met beide benen op de grond houden, onder meer door gênante foto's van hem als tiener op de social media te posten. "Een vriend van me zei: 'Gefeliciteerd met "Fifty Shades", makker. Het gaat ongetwijfeld een walgelijke vertoning zijn. Ik ga in ieder geval níét kijken.'"

Hij misschien niet. Maar de halve wereldbevolking hoogstwaarschijnlijk wel.

Is de film beter dan het boek?

Dat zal niet zo moeilijk zijn, zullen de literair recensenten zeggen. 'Fifty Shades of Grey' van de Britse E L James, over de romance tussen een aan sm verslaafde zakenman en een braaf, net afgestudeerd meisje, werd afgedaan als "zeer slecht geschreven".

Of de film beter zal zijn, hangt vooral af van Sam Taylor-Johnson, Brits regisseuse en kunstenares (47). Zij heeft al heel wat opmerkelijk werk afgeleverd, zoals een 1u07 durend videoportret van een slapende (!) David Beckham, de fotoserie 'Crying Men' met huilende acteurs als Daniel Craig en Robin Williams en de langspeelfilm 'Nowhere Boy', over de jonge jaren van John Lennon. In 2011 ontving Taylor-Johnson de Orde van het Britse Rijk voor haar bijdragen aan de kunst. Dus ja, de film zal wel beter zijn dan het boek.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234