Zondag 20/06/2021

Familieklap

James en Fleur Cooke: ‘Ontelbare keren heb ik strontzat voor haar deur gestaan’

James Cooke en zijn zus Fleur.  Beeld Bob Van Mol
James Cooke en zijn zus Fleur.Beeld Bob Van Mol

De jongste is 35 en de schijnbaar ongecompliceerde lieveling van een flink deel van tv-kijkend Vlaanderen. De oudste is 38 en kroop als rebelse puber al eens door het raam van haar broer. Tegenwoordig staat ze met vuur voor de klas. James en Fleur Cooke, broer en zus. We laten ze een voor een aan het woord

JAMES

“Afstand en weinig compatibele agenda’s maken dat we elkaar niet vaak zien. Familiefeesten organiseren we niet, behalve met kerst, maar als ik in de buurt van Gent ben, bel ik Fleur altijd even om te vragen of ik op den bots kan langskomen. Het klinkt misschien alsof ik geen familiemens ben, maar het tegendeel is waar. Als het nodig is, laat ik alles vallen en is het family first.”

“Die sterke band, vooral met mama en zus, is ontstaan toen papa voor een nieuwe liefde koos. Ik was dertien en plots ‘de man des huizes’. Mijn zus is twee jaar ouder, maar vanaf dat moment waakte ik over haar. Als we samen uitgingen en ze werd lastiggevallen, deed ik alsof ik haar lief was. Maar zij was er ook vaak voor mij. Ontelbare keren heb ik strontzat voor haar deur gestaan, toen zij al in Zwijnaarde op eigen benen stond en ik nog bij mama in Gavere woonde.”

“Mama, Fleur en ik zijn een uniek trio. Er zijn geen taboes als we praten. Het liefst praten we over elkaars kwetsbaarheden. Complexen en onzekerheden hebben we weleens gemeen. In ons werk vinden Fleur en ik een manier om met die inherente onzekerheid om te gaan. Fleur werpt zich op als onvermoeibare leerkracht in het bijzonder onderwijs, als een soort alwetende safety zone voor haar leerlingen. Ik beschouw mijn tv-werk als de effectiefste therapie ooit. Ik speel geen rol, maar laat me ongegeneerd omarmen voor wie ik ben.”

‘Ik ben enorm trots op James, om wie hij is als mens en om zijn tv-werk’, aldus Fleur.  Beeld Bob Van Mol
‘Ik ben enorm trots op James, om wie hij is als mens en om zijn tv-werk’, aldus Fleur.Beeld Bob Van Mol

“Papa heeft ons altijd graag gezien, maar het was mama die onafgebroken de hoofdrol in ons leven speelde. Ze bemoederde ons met heel haar hart, waardoor papa automatisch wat op de achtergrond kwam te staan. Maar een ‘Cooke’ heeft aandacht nodig. Die vond hij bij een vrouw zonder kinderen. Onze band is intussen fel verbeterd, maar niet te vergelijken met de connectie die we met mama hebben. Om een voorbeeld te geven: een uur na ‘mijn eerste keer’ belde ik haar om in geuren en kleuren te vertellen hoe het was gegaan. Welke puber doet zoiets? Fantastisch toch!”

“Onlangs zei ze in een interview: ‘Mijn kinderen en ik praten over alles. Behalve over mama’s liefdesleven, natuurlijk.’ Dikke zever, moeder! (lacht) Ondertussen is ze tien jaar vrijgezel, maar ik wist álles over de liefjes na papa. Tot in de kleinste details! Fleur kon daar niet tegen. Ze bedekte letterlijk haar oren.”

“Fleur en mama hebben de manier waarop ik in het leven sta bepaald. Mama heeft me geleerd dat ik altijd moet kunnen terugvallen op mezelf. Mijn ondernemingszin en die constante zoektocht naar uitdagingen heb ik van haar. Fleur heeft mijn leven een extra dimensie gegeven via haar dochtertjes. Het voornaamste doel van ons drieën is die kinderen gelukkig te maken. Ik heb zelf lang een heel prominente kinderwens gehad, maar die lijkt even gaan liggen. Ik ben perfectionistisch in alles wat ik doe. Ook het vaderschap wil ik op die manier benaderen. Ik vrees dat er op dit moment geen plaats is voor een kind in mijn leven, en ik weiger een halve vader te zijn. Voorlopig zijn mijn nichtjes het middelpunt van mijn focus. Ik heb alle liefde te geef.”

FLEUR

“James en ik zien onze partners doodgraag. En toch... Als we terugvallen op ons drietjes – hij, mama en ik – voelt het nog net iets anders. Ik kan het moeilijk uitleggen. Misschien omdat we zoveel nostalgie delen? We praten graag over dingen van vroeger en hoe die ons nu beïnvloeden. We helpen elkaar met het ontcijferen van gedachte­gangen waarmee we worstelen.”

“Maar die filosofische avondjes draaien ook gewoon rond plezier maken en bij elkaar zijn. James en mama drinken graag wijntjes én ze kunnen er goed tegen. Mij valt het altijd iets zwaarder. (lacht) Na twee glazen ben ik ver heen en zitten ze met mij te lachen.”

“Toen papa het huis verliet, nam James als vanzelf een zorgende rol op. Hij is ondernemend in alles wat hij doet. Hij gaat altijd probleemoplossend te werk: ‘Vertel eens, wat is het probleem? Oké, we gaan het zo aanpakken.’ Dat deed hij onlangs ook voor Louisa, zijn petekind. Op haar dertiende worstelt ze soms met haar uiterlijk. Ze voelt zich niet altijd even mooi, wat leidde tot een moeilijk moment in de badkamer: ‘Ja tuurlijk vind jij mij mooi. Je bent mijn mama.’ Ik wist dat ik ‘Peetie’ moest bellen. Hij zei haar meteen de trein naar Antwerpen te nemen, dan konden ze praten. De volgende dag was de storm gaan liggen.”

“James is altijd het brave kind geweest. Hij had ook niets om tegen te rebelleren, ik had de weg al geëffend. Toen onze ouders scheidden, ben ik het spoor even kwijtgeraakt. Ik liet geen emoties toe. Uitgaan met vrienden was een uitlaatklep voor mijn frustraties. Maar vooral papa was streng, dus ging ik stiekem weg. Ik hamerde er elke keer op dat James zijn raam zou opendoen als ik er ’s nachts tegen kwam tikken.”

“Eén keer kreeg ik hem maar niet wakker en moest ik in het houtschuurtje slapen. ’s Morgens glipte ik dan ongemerkt naar binnen. Als ik dacht dat hij me ging verraden, chanteerde ik hem zodat hij zeker z’n mond zou houden. Ooit lokte ik hem in een boom en stak mijn sigaret in zijn mond. ‘Zo, nu roken we allebei!’ Gevolg? Toen James 14 was, mocht hij tien dagen het varken uithangen op de Gentse Feesten.” (lacht)

“Papa is nu zijn grootste fan, maar toen James naar het conservatorium ging, had hij veel bedenkingen. James is dat wereldje ingedoken met angst én een enorme bewijsdrang tegenover zijn vader. Die onzekerheid heeft lang aan hem geknaagd, maar zijn succes bracht hem gemoedsrust. Hij weet dat hij nu ‘hot’ is, maar over vijf jaar misschien op de onderste plank ligt. Hij beseft hoe vergankelijk de ‘showbizzwereld’ is. Maar dat is bijzaak. James wil mensen gewoon gelukkig maken. Hij voelt zich een dienaar: van zijn familie, maar ook van televisiekijkend Vlaanderen.”

“Ik ben enorm trots op hem. Op wie hij is als mens, maar ook op zijn tv-werk. Als ik in de winkel een klantenkaart bovenhaal en het oog van de kassierster valt op mijn achternaam, ben ik vertrokken voor een loftrompetsessie. Maar ik zal mezelf nooit voorstellen als ‘Fleur, zus van James’. Hij moet het trouwens nooit in zijn hoofd halen om naast zijn schoenen te lopen. Ik hou hem wel met beide voeten op de grond.” (lacht)

Gert Late Night, maandag t/m donderdag op VIER, vanaf 31 augustus.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234