Donderdag 06/10/2022

Vluchtelingencrisis

Jambon zet tot 290 agenten in aan Frans-Belgische grens om 'Jungle' in ons land te vermijden

De politie contoleert vluchtelingen aan de grens in Adinkerke (De Panne). Beeld BELGA
De politie contoleert vluchtelingen aan de grens in Adinkerke (De Panne).Beeld BELGA

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zet aan de Frans-Belgische grens tot 290 agenten van de geïntegreerde politie in om te verhinderen dat illegale vluchtelingen de grens naar ons land oversteken.

redactie

Jungle in België

Een Franse rechtbank buigt zich in kort geding over een geplande ontruiming van het zuidelijke deel van het vluchtelingenkamp in het Noord-Franse Calais, de zogenoemde 'jungle'. Gevreesd wordt dat vluchtelingen bij een sluiting van het kamp naar de haven van Zeebrugge uitwijken.

"Omdat we willen verhinderen, onder andere met het oog op het komende toeristische seizoen, dat er tentenkampen ontstaan aan onze kant van de grens, zijn we gestart met het inzetten op dagbasis van 250 à 290 agenten van de geïntegreerde politie", zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vandaag op een persconferentie naar aanleiding van de dreigende ontruiming van het vluchtelingenkamp in Calais.

"Ik heb net een afwijking van het Schengenverdrag gemeld aan de Europese Commissie", meldde Jambon (N-VA). Het gaat om een afwijking voor drie maanden, die eventueel nog eens verlengd kan worden voor drie maanden. "Gisteren hebben we al een groep van 32 vluchtelingen in Adinkerke aangetroffen aan onze kant van de grens." De politie heeft de opdracht om gesnapte vluchtelingen in België naar een afhandelingscentrum van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) te brengen. Daar worden vingerafdrukken van hen genomen. Vervolgens zullen ze naar de grens gebracht worden, waar ze het onmiddellijke bevel krijgen om het Belgische grondgebied te verlaten.

null Beeld belga
Beeld belga

Anticiperen

De overgrote meerderheid van de vluchtelingen die zich in en rond Calais ophouden zijn volgens Jambon 'transitmigranten'. "Het is hun bedoeling om naar Groot-Brittannië over te steken", zei Jambon. Het zijn deze transitmigranten die geweerd worden van ons grondgebied. "Als er toch mensen zouden tussen zitten die asiel willen aanvragen in ons land, dan zullen ze naar Brussel gebracht worden om daar hun aanvraag te doen."

West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé (CD&V) is tevreden met de grenscontroles die de federale regering heeft ingevoerd. "De druk is al maanden aan het toenemen", zei hij vanavond in 'Terzake'. "Als we er nu nog de sluiting van Calais moeten bij nemen, wordt het risico op situaties zoals in Calais te groot."

"Voor alle duidelijkheid, we sluiten niet onze grenzen", zei minister Jambon. "maar we zien een fenomeen dat ons zorgen baart, en omwille van de ordehandhaving nemen we de maatregelen om te verhinderen dat er tentenkampen zoals in Calais ontstaan in ons land." Jambon hoopt dat de actie een ontradend effect zal hebben.

Volgens gouverneur Decaluwé wordt er ook een detachement van de geïntegreerde politie (een combinatie van lokale en federale politie) ingezet om de haveninstallaties van Zeebrugge te bewaken. Hier was de voorbije weken veel economische schade. "Omheiningen werden kapotgeknipt, vrachtwagens werden stukgesneden: de druk is enorm groot. Zeebrugge is een belangrijke haven, en we moeten die vrijwaren. Ik wil niet de weg opgaan van Calais."

Zover is het hier nog lang niet, geeft hij toe. "De zaak is hier nog beheersbaar, omdat de politiediensten en overheden accuraat reageren. Maar we moeten ook preventief te werk gaan voor wat nog komen zal."

Met zijn omstreden uitspraken, zoals zijn oproep om vluchtelingen geen voedsel te geven, bevond Decaluwé zich de jongste weken meermaals in het oog van de storm. "Ik werd al een fascist genoemd, en onlangs werd ik vergeleken met Assad", zegt hij. "De mensen die me kennen weten dat ik niet zo ben. Ik ben een sociaal bewogen man, en ik weet dat het een heel moeilijk, menselijk dossier is. Maar ik heb ook mijn lessen geleerd uit Calais: als men geen lijn trekt, krijgt men situaties als vandaag."

null Beeld belga
Beeld belga
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Michel: "Geen wetteloze zones"

"We hebben niet de intentie om wetteloze zones te laten ontstaan in België", zo heeft premier Charles Michel vandaag in de marge van een commissievergadering in de Kamer verklaard naar aanleiding van de grenscontroles aan de grens met Frankrijk.

Michel heeft een dagelijks verslag over de evolutie van de situatie gevraagd. De premier had enkele weken geleden in een brief aan zijn Franse ambtgenoot Manuel Valls al gevraagd om een einde te maken aan de "wetteloze situatie" in de vluchtelingenkampen.

De humanitaire organisaties Amnesty International en Vluchtelingenwerk Vlaanderen vragen de basisrechten te respecteren. "België kan niet zomaar iedereen tegenhouden aan de grens. Voor elk individu moet de nood aan bescherming worden ingeschat, bijvoorbeeld voor minderjarigen, slachtoffers van mensenhandel of mensen die medische zorgen nodig hebben. We mogen niet vergeten dat het hier gaat om mensen."

Beide organisaties wijzen op de nood aan degelijke informatie voor de migranten en asielzoekers. "Het is absurd dat migranten moeten afgaan op geruchten en verhalen van smokkelaars. Velen kennen de asielprocedures niet of weten niet dat ze via gezinshereniging naar Groot-Brittannië zouden kunnen gaan. Correcte en duidelijke informatie over de mogelijke procedures zou hen toelaten een geïnformeerde keuze te maken", zegt Eva Berghmans van Amnesty International.

De organisaties vinden de inspanningen van Dokters van de Wereld, het CAW en de vele vrijwilligers hierbij van grote waarde. "Maar de Belgische regering moet personeel inzetten om migranten te informeren over hun rechten en hen juridische bijstand te geven", klinkt het in een gezamenlijk persbericht van de beide organisaties.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234