✦
Jambon zet politie in als cipiers
Als er vandaag of morgen te weinig cipiers aan de slag gaan, vordert minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) de federale politie op. Een ongeziene maatregel. 'Met tegenzin, maar het is mijn plicht.'
Er lijkt geen einde te komen aan de stakingen bij de (Franstalige) cipiers, die al sinds eind april aan de gang is. Het voorakkoord dat
minister van Justitie Geens (CD&V) en de vakbonden hadden gesloten, is al in drie Waalse gevangenissen (Andenne, Namen, Dinant) verworpen. Vandaag worden de resultaten van de stemmingen in de andere gevangenissen verwacht. Aan Vlaamse zijde lijkt de bereidheid om in te stemmen met het voorakkoord wel groot.
Jambon heeft de uitslag niet afgewacht. Hij heeft gisterochtend, zoals de wet voorschrijft 24 uur op voorhand, de vier vakbonden in een brief gemeld dat politiemensen zullen opgevorderd worden als er onvoldoende cipiers aan het werk gaan. Het is de eerste maal dat de politie daarvoor wordt opgevorderd.
Boemerang
Jambon staat zelf niet te springen om zijn opvorderingsrecht te gebruiken. "Het is een onsympathieke maatregel, want er is veel druk op de politie. Maar ik ben als minister van Veiligheid verplicht om de openbare orde en veiligheid te garanderen."
Bij de politievakbonden is er begrip voor de beslissing van de minister. "De minister heeft ook zijn verantwoordelijkheid. Hij kan niet anders. Want als er iets zou gebeuren, dan is hij politiek verantwoordelijk", zegt Vincent Houssin van vakbond VSOA, een van de twee grote politiebonden. Die vragen om een structurele oplossing voor de problemen.
Binnen de federale regering groeit intussen een draagvlak om ook cipiers op te vorderen of desnoods een minimale dienstverlening te in te voeren. "Het is immers niet rechtvaardig dat cipiers, in tegenstelling tot politie en defensie, een situatie dermate op de spits kunnen drijven", zegt Jambon. Als de cipiers vandaag het voorakkoord verwerpen, dreigt hun njet dus als een boemerang in hun gezicht terecht te komen.