Zondag 18/04/2021

Coronacrisis

Jambon wil opnieuw meer mensen aan het werk: ‘Te makkelijk naar technische werkloosheid gegrepen’

Vlaams minister-president Jan Jambon. Beeld Tim Dirven
Vlaams minister-president Jan Jambon.Beeld Tim Dirven

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wil opnieuw meer mensen aan het werk. Onder meer in de bouw en bij de dienstenchequebedrijven wordt er soms te snel een beroep gedaan op de regeling van technische werkloosheid, zei hij in de plenaire zitting van het Vlaams Parlement.

De Vlaamse regering heeft momenteel niet de intentie om de hinderpremie uit te breiden, zei Jambon woensdag. "Dat neemt niet weg dat we geen oog hebben voor alle andere vragen. De freelancers, de culturele sector, de sportsector, de jeugdsector, de evenementensector, de reisbureaus, de autocarbedrijven. Die zijn natuurlijk ook getroffen”, aldus de minister-president. "Ik engageer mij dat er ook voor die mensen een regeling komt. Maar de hinderpremie blijft voorbehouden voor zij die gedwongen worden te sluiten door de regels van de Nationale Veiligheidsraad."

In de nieuwe maatregelen die de regering nog zal aankondigen, moet de focus liggen op meer activiteit, vindt Jambon. Als het in veilige omstandigheden kan, moeten er opnieuw meer mensen aan het werk. "Ik denk dat er te makkelijk naar technische werkloosheid gegrepen wordt. Het is vandaag ook goed burgerschap om te zorgen dat de maatschappij blijft draaien. Ik roep daar ook de privésector op om zijn verantwoordelijkheid op te nemen."

Jambon noemde de bouw en de dienstenchequebedrijven als sectoren waar de social distancing kan worden gerespecteerd. "De meeste mensen kunnen toch gerust boven gaan zitten als de poetsvrouw beneden bezig is? Ik ben het er niet mee eens om heel die sector stil te leggen. Ik denk dat daar meer gewerkt kan worden dan er vandaag gewerkt wordt.”

Group Daenens, actief in de sector van de dienstencheques en deel van een netwerk met 14.000 werknemers, reageert met verbijstering op de uitspraak van Jan Jambon. “De uitspraak ‘de meeste mensen kunnen toch gerust boven gaan zitten als de poetsvrouw beneden bezig is?’ bewijst dat de minister-president de realiteit op het terrein helemaal niet kent”, reageert CEO Nico Daenens. Poets- en huishoudhulpen zijn meestal gedurende meerdere uren aan de slag bij de gezinnen waar ze komen. “Vaak gaat het om bejaarde mensen die zelfs in eigen huis minder mobiel zijn en dus niet zomaar ‘even boven kunnen gaan zitten’. Daarnaast gaan het ook om gezinnen waar momenteel ook de kinderen thuis zijn en waar de poetshulp niet, zoals anders, in een leeg huis aan de slag gaat. Feit is ook dat het overgrote deel wat gebruikers momenteel zelf aangeven geen gebruik te willen maken van de dienstverlening van poets- en huishoudhulpen uit vrees voor de risico’s op besmetting”, voert Nico Daenens aan.

De bedrijfsleider somt vijf voorwaarden op waaraan ‘absoluut’ moet worden voldaan om eventueel gericht de activiteiten te hernemen. Vooreerst degelijke richtlijnen, op studies gebaseerd, die duidelijk aangeven wat wel en niet kan; de veiligheid van hulpen en klanten moeten 100 procent gegarandeerd kunnen worden (o.a. beschermende middelen zoals mondmasker en handgel); gegarandeerde kinderopvang; poets- en huishoudhulpen moeten zelf vrijwillig de keuze kunnen maken om aan het werk te gaan en de overheid moet de sector beter ondersteunen. Zo zouden zieke werknemers (of met coronasymptomen) in deze uitzonderlijke periode ten laste komen van de mutualiteit en niet van de betrokken werkgever.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234