Dinsdag 21/01/2020

Update

Jambon wil lokale integrale veiligheidscellen in elke gemeente

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) Beeld BELGA

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil in elke gemeente een lokale integrale veiligheidscel. Nu bestaan die cellen in de helft van de gemeenten, vooral die gemeenten waar er problemen of risico's inzake veiligheid zijn. Dat zegt aan VTM Nieuws. Wanneer dat gerealiseerd wordt, kan de minister niet zeggen. Daarvoor is overleg nodig met de gewesten die ter zake ook bevoegd zijn.

De lokale integrale veiligheidscellen (LIVC) werden opgericht door de omzendbrief Foreign Terrorist Fighters (FTF) van augustus 2015. Ze komen maandelijks bijeen onder voorzitterschap van de burgemeester. In de cel vindt informatie-uitwisseling plaats tussen de sociale en preventiediensten (sociale diensten, straathoekwerkers, onderwijsinstellingen) en de bestuurlijke autoriteiten. Bij verontrustende signalen wordt nagegaan hoe men daarmee moet omgaan, of er een preventieprogramma moet opgestart worden of de politie ingeschakeld moet worden.

Preventief

Momenteel heeft de helft van de gemeenten een dergelijke cel. Het gaat onder meer om de gemeenten die brandhaarden van radicalisering op hun grondgebied hebben, stelt Jambon: In totaal om 284 gemeenten, 15 van de 19 Brusselse gemeenten, 213 van de 308 Vlaamse gemeenten en 56 van de 262 Waalse gemeenten.

Voor Jambon moeten alle gemeenten preventief over dergelijke veiligheidscel beschikken. Maar daarvoor is nog overleg met de gewesten nodig omdat die ook bevoegd zijn, stelde de federale minister van Binnenlandse Zaken. "Het kan ook een verkiezingsthema worden", aldus nog de N-VA-vicepremier.

Festivals

Jambon vindt ook niet dat er extra maatregelen nodig zijn voor de zomerfestivals. Groot-Brittannië besliste naar aanleiding van de aanslag in Manchester extra maatregelen te nemen, maar volgens de minister golden die in ons land al tijdens het voorbije festivalseizoen. Jambon benadrukt dat de organisatoren dat onder elkaar haddden afgesproken. Van terughoudendheid is er geen sprake, stelt de minister vast.

Erdogan en Trump

Niet het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump, maar wel de komst van de Turkse president Erdogan heeft Jambon trouwens slapeloze nachten bezorgd. "We hadden minder vat op zijn programma dan op dat van Trump."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234