Woensdag 01/02/2023

Vingerafdrukken

Jambon: "Wie niets te verbergen heeft, moet geen schrik hebben"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) begrijpt de heisa over zijn vingerafdrukken-suggestie niet. Hij ontkracht bovendien dat hij voorstelt om de vingerafdrukken van alle Belgen op te slaan: "Ik weet dat dat gevoelig ligt", aldus de minister van Binnenlandse Zaken in 'Terzake'. "Maar mensen die niets te verbergen hebben, moeten toch geen schrik hebben dat je hun vingerafdruk neemt?"

Tine Peeters

Tijdens zijn bezoek aan Marokko, waar een veralgemeende opslag van vingerafdrukken bestaat, liet minister Jambon verstaan dat hij wil laten onderzoeken in welke mate ons land in die richting kan evolueren. Hij wilde de kwestie ook voorleggen aan de Privacycommissie.

Maar de woorden van Jambon waren nog niet koud of die Privacycommissie schoot de suggestie al duidelijk af. "Vandaag is er een brede consensus in de Raad van Europa dat een dergelijke algemene verplichting niet overeenstemt met de geldende wetgeving", zei de Privacycommissie, verwijzend naar het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Jambon vindt dat men "van een mug een olifant maakt". "Ik weet dat er juridische bezwaren zijn. Maar de voordelen zijn ook legio. In de landen die het systeem gebruiken, stijgt de oplossingsgraad van misdaden exponentieel."

Vingerafdrukken en gezichtsscans

In ons land bestaan op dit moment al identiteitskaarten met digitale vingerafdrukken erop. Dat is het geval bij nieuwe paspoorten, en voor mensen die in het vreemdelingenregister geregistreerd zijn. Jambon wil dat nu opentrekken naar alle identiteitskaarten. Maar eerst moet de Privacycommissie zich erover buigen.

Jambon wil het trouwens niet houden bij vingerafdrukken alleen. Hij wil ook de mogelijkheid van gezichtsscans en irisscans laten onderzoeken. Daarvoor deed hij in Marokko inspiratie op, waar men al langer met die technieken aan het experimenteren is.

In 'Terzake' sprak Jambon voorzichtigere taal en benadrukte hij dat hij de zaak wilde onderzoeken samen met staatssecretaris Tommelein en de Privacycommissie. "Het is niet de bedoeling om te bruskeren", zei Jambon. "Maar mensen die niets te verbergen hebben, moeten toch geen schrik hebben dat je hun vingerafdruk neemt? De vraag is niet zozeer wie in het systeem moet worden opgenomen, maar wie er toegang tot krijgt", meent Jambon.

Advies

Of het zover komt, valt nog af te wachten. Immers: de stelselmatige registratie van vingerafdrukken werd na de aanslagen in Parijs al besproken aan de regeringstafel, in het kader van de 18 antiterreurmaatregelen. Maar toen was Open Vld niet voor het idee gewonnen. "Je moet niet de eerste van de wereld zijn, maar ook niet de laatste", reageert Jambon. "De technologie is er: zouden we er niet beter gebruik van maken?"

Premier Michel blijft voorzichtiger. "Een advies over vingerafdrukken zou nuttig zijn, maar we moeten zorgen dat we de privacy van de burgers niet in het gedrang brengen."

Open Vld-voorzitter Alexander De Croo is geen fan van het voorstel dat minister van Binnenlandse Zaken lanceerde. Beeld BELGA
Open Vld-voorzitter Alexander De Croo is geen fan van het voorstel dat minister van Binnenlandse Zaken lanceerde.Beeld BELGA

Open Vld: "Zijn we allemaal terreurverdachten?"

Open Vld wil niet weten van het opslaan van de vingerafdrukken van alle Belgen. "Een disproportionele maatregel", noemt vicepremier Alexander De Croo de piste. "Of zijn we plots allemaal terreurverdachten geworden?"

"Het registreren en in een databank opslaan van de vingerafdrukken van alle 11 miljoen Belgen is een disproportionele maatregel", vindt De Croo. Hij merkt op dat een soortgelijk voorstel al besproken is in de schoot van de regering, maar niet werd weerhouden. "Het is weinig efficiënt om voortdurend dezelfde debatten te heropenen. Zo geraken we niet vooruit."

Wel besliste de regering om de vingerafdrukken te verzamelen van de mensen die volgens de dreigingsanalisten van het OCAD een gevaar vormen en op de zogenaamde OCAD-lijst staan. Maar dat wil Open Vld dus niet uitbreiden naar alle Belgen.

Privacycommissie: "Strijdig met verdrag mensenrechten"

Ook, de Privacycommissie is het idee dus niet genegen. "Een veralgemeende opslag van vingerafdrukken kan niet worden aanvaard en is strijdig met artikel 8 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens", klinkt het in een reactie. Dit staat niet in de weg dat in bepaalde omstandigheden de vingerafdrukken van veroordeelden wel worden opgeslagen door politie en justitie. Dit is trouwens al decennia het geval in België, net zoals in de meeste andere landen."

De Privacycommissie verwijst ook naar de uitspraak van het Europees Hof in de zaak-Marper. In december 2008 werd het Verenigd Koninkrijk veroordeeld omdat het een databank bijhield met dna-materiaal en vingerafdrukken van mensen die in aanraking waren gekomen met het gerecht. De gegevens werden voor onbepaalde tijd bijgehouden, ook al waren de betrokkenen buiten vervolging gesteld. Het Hof oordeelde dat het recht op respect voor het privé-leven was geschonden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234