Zaterdag 25/01/2020

Mesaanval Schaarbeek

Jambon: "Staatsveiligheid lichtte parket al op 19 september in over dader mesaanval Schaarbeek"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Beeld BELGA

De staatsveiligheid heeft vorige maand het federaal parket, het OCAD en het ADIV al informatie verschaft over de dader van de mesaanval in Schaarbeek. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gezegd in de Kamer.

De man verwondde gisteren drie politieagenten met een mes vooraleer hij kon worden ingerekend. Nochtans was de man geen onbekende, gaf Jambon vanmiddag toe. "Op 19 september heeft de staatsveiligheid geclassificeerde informatie overgemaakt aan het OCAD, ADIV en het federaal parket", vertelde hij. Meer kon hij niet kwijt, aangezien het om "vertrouwelijke info over de dader" ging.

"Zij hebben toen ingeschat dat er geen directe dreiging was, noch voor de instellingen noch voor fysieke personen." Hoe dat kon gebeuren, is nog voorwerp van onderzoek, voegde Jambon eraan toe.

Hans Bonte (sp.a) vond het onbegrijpelijk dat de burgemeester van Schaarbeek, Bernard Clerfayt (Défi), niet op de hoogte was van die vertrouwelijke informatie. “Hoe is het mogelijk dat die informatie uit beeld was?” Jambon erkende dat dat in de toekomst anders moet, “zodat de burgemeesters in voorkomend geval over de nodige informatie kunnen beschikken”. Jambon gaat ook na hoe informatie uit de dynamische databank over foreign terrorist fighters door burgemeesters kan worden ingekeken.

Maar dat antwoord volstond niet voor Bonte. Indien de lokale integrale veiligheidscel (LIVC) in Schaarbeek naar behoren had gewerkt, stelde hij, had Clerfayt altijd op de hoogte moeten zijn. “Werkt die LIVC wel?” vroeg hij zich af.

Vragen bij evaluatie geradicaliseerde personen

PS-fractieleidster Laurette Onkelinx merkte op dat van de daders van de aanslagen van 22 maart op Zaventem en in de Brusselse metro, maar ook van de aanslagen in Parijs van 13 november vorig jaar, eveneens was gezegd dat ze geen onmiddellijk gevaar betekenden. Ze stelde zich dus vragen bij de evaluatie van geradicaliseerde personen door de diensten.

Filip Dewinter (Vlaams Belang) vond dat personen die op verschillende lijsten figureren als geradicaliseerden preventief moeten kunnen worden opgepakt indien de noodtoestand van kracht is. Minister Jambon reageerde dat we in een rechtsstaat leven. Eerst moeten feiten gebeuren, en pas nadien kunnen een veroordeling en eventuele opsluiting volgen, stelde Jambon. Die uitspraak deed verbaasde reacties opborrelen op de oppositiebanken. Daarbij speelde het veiligheidsplan dat N-VA enkele weken geleden voorstelde, hoogstwaarschijnlijk een rol. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234