Dinsdag 16/07/2019

Video

Jambon: "Situatie in Molenbeek niet op 10 maanden rechtgezet"

Vicepremier en binnenlandminister Jan Jambon begroet een soldaat bij zijn aankomst bij de vergadering van de veiligheidsraad vanmorgen. Beeld BELGA

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is "een situatie die gedurende tientallen jaren is vergleden, niet op tien maanden recht te zetten". Dat zei hij bij het begin van de Nationale Veiligheidsraad in een reactie op het nieuws dat de dader van de mislukte aanslag uit Molenbeek zou komen. "Ik kan niet bevestigen dat er een link is met Molenbeek. Maar die situatie is al tientallen jaren gekend, dat kun je niet op tien maanden oplossen", klonk het.

Na de aanslagen in Parijs en Zaventem werd er in de Brusselse gemeente forser ingezet op de aanpak van de radicalisering en kregen de veiligheidsdiensten in Brussel extra middelen via het zogenaamde Kanaalplan. Maar volgens Jambon is er nog "jaren werk".

Geen nieuwe maatregelen
De minister wilde verder weinig commentaar geven op de gebeurtenissen van gisteravond. De N-VA-vicepremier wilde wel kwijt dat er voorlopig geen nieuwe veiligheidsmaatregelen worden genomen bij evenementen. "We gaan niet bij elk incident nieuwe maatregelen blijven aankondigen. De dreiging blijft dezelfde, de bestaande maatregelen blijven van kracht." Vanmorgen kondigde het Crisiscentrum wel een verhoogde waakzaamheid aan.

Ook de andere federale ministers waren bij aankomst aan de Wetstraat 16 karig met informatie. Kris Peeters, Koen Geens, Maggie De Block en Didier Reynders verwezen allemaal naar de persconferentie van het parket om 11 uur.

Grotere catastrofe vermeden

De veiligheidsdiensten krijgen wel een pluim voor het geleverde werk. "Dankzij een snelle reactie van de aanwezige militairen is een grotere catastrofe vermeden", aldus minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).

Ook minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) was lovend. "De aanwezige militairen hebben erg professioneel gehandeld. Dankzij hen is een grotere ramp vermeden".

Volgens CD&V-vicepremier Kris Peeters hebben de militairen op straat hun nut bewezen. Zijn partij was niet altijd voorstander van die uitzonderlijke maatregel, die geldt sinds het dreigingsniveau 3 in ons land van kracht is. "De militairen hebben zeer adequaat gereageerd, samen met de andere veiligheidsdiensten. Dat is natuurlijk positief", meent Peeters. "Maar ik hoop natuurlijk dat we ooit naar een lager dreigingsniveau kunnen, toen we naar niveau 3 overgingen, had niemand voorspeld dat dat zo lang zou aanhouden."

Discussie Almaci-Francken

De discussie over het nut van militairen op straat woedde ook op Twitter tussen minister van Asiel en Migratie Theo Francken en Groen-fractieleider Meyrem Almaci. Toen zij de veiligheidsdiensten bedankte voor hun "kordate en snelle optreden", reageerde Francken met de vraag "Was u niet tegen militairen op straat? Of bent u voor? Mensen verdienen duidelijkheid".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden