Migratie

Jambon: "Sinds stopzetten uitzettingen is aantal Sudanezen exponentieel toegenomen"

1 © BELGA

"Het aantal Sudanezen in ons land is exponentieel toegenomen sinds de repatriëringsvluchten zijn gestopt." Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gezegd in De afspraak op vrijdag

Verscheidene Sudanezen die de voorbije maanden door België zijn teruggestuurd, getuigden eerder over opsluiting en mishandeling bij hun aankomst in Sudan. Allen hadden ze in ons land eerst een ontmoeting met het speciale identificatieteam dat door staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) was uitgenodigd.

Netwerken van mensensmokkelaars

Daarna werden de repatriëring van Sudanezen opgeschort, wat kennelijk al zijn effect heeft op de toestroom van Sudanese migranten in ons land, zo zegt Jambon nu. "Sedert het stopzetten van de repatriëringen is het aantal Sudanezen in ons land exponentieel toegenomen." 

Share

'Die netwerken van mensensmokkelaars zijn verdorie goed op de hoogte. Zij kiezen de weg van de minste weerstand en verrijken zich op de kap van de mensen'

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA)

Jambon wijst daarbij op de netwerken van mensensmokkelaars. "Die zijn verdorie goed op de hoogte en goed georganiseerd. Zij kiezen de weg van de minste weerstand en verrijken zich op de kap van de mensen." Concrete cijfers kon de minister niet geven, maar volgens hem gaat het om enkele honderden mensen uit Sudan die er de voorbije weken zijn bijgekomen. 

nieuws

cult

zine