Zondag 19/01/2020

Terreurdreiging

Jambon over Vorst: "De politie is professioneel, helaas is de vijand dat ook"

Minister van Justitie Koen Geens werkt aan een wetsvoorstel om de anonimiteit van politiemensen te beschermen. Beeld BELGA

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft vanmiddag in de Kamer het optreden van de politie- en veiligheidsdiensten bij de huiszoekingen in Vorst geprezen. De actie was zo goed mogelijk voorbereid, benadrukte hij. "Maar de terroristen zijn onvoorspelbaar, dat maakt ze tot een zeer moeilijk te bestrijden vijand."

Meerderheid en oppositie roemden het uitstekende werk van de politie- en veiligheidsdiensten bij de huiszoekingen die dinsdag in Vorst plaatsvonden. Bij de oppositie hing er aan het bloemetje echter ook een stevige bloempot. Hoe kan het dat de illegale wapenhandel in ons land welig blijft tieren, klonk het.

"Bij de antiterreurmaatregelen in november stond niets over de aanpak van die wapenhandel. Bij de in januari aangekondigde maatregelen evenmin", zei Benoit Hellings van Ecolo. Ook sp.a-Kamerlid Hans Bonte stelde dat er dringend meer vooruitgang moet worden geboekt in de strijd tegen terreur. "In dit parlement liggen tal van interessante voorstellen, van meerderheid en oppositie", bracht hij in herinnering. Maar de stemming en uitvoering daarvan laat te lang op zich wachten, aldus Bonte.

Ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) deed zijn duit in het zakje. Hij stelde dat de regering wel degelijk bezig is om de strijd tegen verboden wapenbezit op te drijven. "Afgelopen vrijdag werd in de ministerraad een wetsvoorstel rond de telefoontap in zaken van wapenhandel goedgekeurd", vertelde hij. En ook op Europees niveau wordt actie ondernomen.

Bevolkingsregister

Bonte legde ook de vinger op een ander heikel punt. Bij de huiszoeking dinsdag gingen de politiediensten ervan uit dat het appartement in Vorst niet bewoond was. Dat bleek echter wel het geval, en zij werden meteen beschoten. "We moeten ervoor zorgen dat de bevolkingsregisters kloppen", zei Bonte. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) werden dinsdag wel degelijk alle procedures correct gevolgd. "De politie bepaalt of zij ondersteuning van speciale diensten nodig hebben."

Veli Yüksel (CD&V) benadrukte dat er sinds de aanslagen in Parijs al heel wat werk verzet is. Maar ook hij kon niet om de vaststelling heen dat ook dinsdag weer twee terroristen konden ontkomen.

Dat betreurde ook Jambon, maar hij wees op het sterk georganiseerde karakter van de terroristen. "De politie- en veiligheidsdiensten zijn professioneel. Helaas is de vijand dat ook." Daarom riep hij op om de politie voldoende middelen te blijven geven.

Bescherming politiemensen

Minister Geens kondigde aan dat de ministerraad zich volgende week buigt over een wetsontwerp van zijn hand - Potpourri IV - waarin maatregelen zullen staan om de anonimiteit van politiemensen te beschermen. Dat moet voorkomen dat ze het slachtoffer worden van wraakacties. Het zou gaan om leden van de speciale eenheden en om onderzoekers binnen zware en georganiseerde criminaliteit.

Jambon lichtte de procedure toe die voorafgaand aan een huiszoeking wordt gevolgd. De politie maakt een ad hoc risicoanalyse en op basis van die analyse beslist de politie hoe ze zal optreden, of ze bijvoorbeeld steun zal vragen van special forces of bijzonder materiaal zal meenemen. "Die procedure is in detail gevolgd", weet Jambon, terwijl ook Geens toelichtte dat de huiszoeking zo goed als mogelijk werd voorbereid.

De gebeurtenissen in Vorst tonen volgens de N-VA-minister aan dat het algemene dreigingsniveau 3 niet uit de lucht is gegrepen. Dat niveau geldt al een hele tijd en Jambon beseft dat er een soort van gewenning kan optreden. "Maar we doen er alles aan dat die gewenning niet bij de veiligheidsdiensten zou optreden".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234