Maandag 21/06/2021

rellen brussel

Jambon over Brusselse rellen: "Nooit iemand met de vinger willen wijzen"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Beeld BELGA
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).Beeld BELGA

"Ik heb nooit een politieke verantwoordelijke of een politiedienst met de vinger willen wijzen over de rellen van 11 november in Brussel." Dat benadrukte minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon vandaag tijdens een actualiteitsdebat in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. Hij kondigde ook aan op de uitnodiging te zullen ingaan van de Conferentie van Brusselse burgemeesters om op 6 december van gedachten te wisselen.

De minister moest op een hele reeks vragen antwoorden na zijn voorstelling van het rapport van de Algemene Inspectie (AIG) over de rellen na de kwalificatie van Marokko voor het komende WK. In de zone Brussel Hoofdstad Elsene vonden bepaalde leidinggevenden dat ze door de minister in vraag gesteld worden.

Gebrek aan leiding

"Ik heb niemand beschuldigd, ik heb enkel het rapport geciteerd", aldus de minister. Een politieoptreden hangt af van de capaciteit en de leiding. De diagnose van AIG was dat de capaciteit er was, maar dat de leiding onvoldoende was, stelde Jambon. Volgens hem was hét probleem het ontbreken van een plan van aanpak bij onaangekondigde gebeurtenissen. "De aanpak van woensdag (aan het Muntplein, red.) was al een stuk beter dan die van zaterdag", voegde hij eraan toe.

Uit het rapport blijkt volgens Jambon onder meer het gebrek van de leiding op het terrein van de beschikbare capaciteit. Er werd die avond de voorrang gegeven aan het beëindigen van de rellen. Er werd niet tussenkomen om de plunderingen te stoppen omdat er onvoldoende capaciteit was, maar die was er in realiteit wel. De naburige zones hadden gemobiliseerd en de federale politie had 35 man van de Federale Reserve en 36 man het Interventiekorps gestuurd.

Protocol

Minister Jambon erkende dat er een protocol tussen de zes Brusselse politiezones bestaat om het commando te regelen bij dergelijke incidenten, "maar dat heeft zaterdag niet gefunctioneerd".

Hij wees ook op het probleem van de informatie. Brussels burgemeester Philippe Close had in de namiddag zijn korpschef op de voetbalwedstrijd Ivoorkust-Marokko gewezen, maar die informatie is in de loop van de drukke dag met onder meer een brand bij Electrabel in Drogenbos verloren gegaan. De minister wees op de rol van de lokale politie voor de informatiegaring in de wijken. Maar voor het screenen van de sociale media is er een team met 23 mensen actief.

Fusie van politiezones

Minister Jambon herhaalde dat hij voorstander is van fusies van politiezones, en dat niet enkel in Brussel. "Ik wil minder, maar slagkrachtigere zones", aldus Jambon, die de suggestie van onder meer sp.a en CD&V van de hand wees dat hij de fusie van de zes Brusselse zones met een eenvoudig koninklijk besluit kan realiseren. "Ik wil dit niet eenzijdig bij KB doorvoeren. Dat is een ramp creëren", benadrukte hij. Het komt er voor hem op aan om eerst een draagvlak voor dergelijke fusie te creëren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234