Maandag 30/01/2023

Rapport FANC

Jambon: "Nog niets beslist over nucleair noodplan"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Beeld Photo News
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).Beeld Photo News

Elke Belg moet jodiumpillen krijgen, zodat bij een eventuele kernramp in ons land de gezondheidsschade beperkt wordt. Dat staat te lezen in een nieuw rapport van de wetenschappelijke raad van de nucleaire waakhond FANC, zo vernam De Morgen uit goede bron. Het rapport verscheen inmiddels op de website. Maar minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zegt dat er nog niets beslist is.

Jeroen Van Horenbeek

De wetenschappelijke raad binnen het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) is een adviesorgaan waarin een reeks wetenschappers zetelen die bezig zijn met kernenergie en radioactiviteit. Hun adviezen zijn niet bindend, maar worden als heel betrouwbaar en belangrijk aanzien. De regering heeft dus weinig andere keuze dan het advies te volgen.

Het advies is nu: elke Belg moet jodiumpillen krijgen. Een van de mogelijke gevaren bij een ramp in een kerncentrale is immers het vrijkomen van radioactief jodium. Als dat jodium opgenomen wordt door de schildklier, tast dat het lichaam aan. Zo stijgt de kans op schildklierkanker exponentieel. De bedoeling van de jodiumpillen is dat ze meteen na de kernramp worden ingenomen, zodat de schildklier verzadigd is met niet-kwaadaardig jodium en de schade beperkt blijft.

Twintig kilometer

De overheid deelt vandaag al jodiumpillen uit in de directe omgeving van de kerncentrales, binnen een straal van twintig kilometer. Er is al langer kritiek dat dit niet volstaat. Zo bedroeg de evacuatiezone in Fukushima dertig kilometer.

De jodiumpillen zouden huis aan huis verdeeld worden. Een andere optie is om voorraden aan te leggen in apotheken, waar iedereen naartoe moet in hoge nood. Daarnaast adviseert de wetenschappelijke raad van het FANC ook dat de zogenaamde schuilzone rond kerncentrales - het gebied waarin mensen verplicht binnen moeten blijven na een nucleair incident - wordt uitgebreid van tien naar twintig kilometer.

Jambon: "Nog niets beslist"

Volgens minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is dit advies "een van de adviezen die ingewonnen worden in het kader van de herziening van het nucleair noodplan". "Het is zeker niet zo dat dit al beslist is. Alle adviezen worden tegen elkaar afgewogen, en in de loop van de komende weken wordt beslist hoe ze worden meegenomen."

Een andere instelling waarvan een advies verwacht wordt, is de Hoge Gezondheidsraad.

Maar volgens Groen-Kamerlid Kristof Calvo zijn de aanbevelingen van de Wetenschappelijke Raad voor Ioniserende Stralingen "een heel duidelijke oproep". "Het gaat om aanbevelingen van wetenschappers uit de nucleaire sector, niet van de milieubeweging of Groen", zegt hij. "Met deze reeks aanbevelingen moet Jan Jambon nu aan de slag. Hopelijk overtuigt het deze keer wel."

"Al een hele tijd wordt aangekaart dat deze noodplanning beter kan en moet", aldus Calvo. "Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Turtelboom beloofde dit al in 2011 na Fukushima." Er is geen reden tot paniek, want de kans dat een incident zich voordoet, is eerder klein. "Maar", besluit Calvo, "uiteraard moeten we ons wel voorbereiden, beter dan nu het geval is."

De kerncentrale van Doel. Beeld Stefaan Temmerman
De kerncentrale van Doel.Beeld Stefaan Temmerman

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234