Woensdag 16/10/2019

Aanslagen Brussel

"Jambon heeft zwaar strafbaar feit begaan"

Laurette Onkelinx. Beeld Photo News

N-VA-voorzitter Bart De Wever was aanwezig op een crisisvergadering op 23 maart, onmiddellijk na de aanslagen dus, op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken en zijn partijgenoot Jan Jambon. Dat melden La Libre en Paris Match. De oppositie stelt vragen bij die aanwezigheid. PS-fractieldier Laurette Onkelinx spreekt bijvoorbeeld over een "zwaar strafbaar feit". De Wevers woordvoerder vindt dat er niets onregelmatigs is gebeurd. Ook meerderheidspartij MR zegt geen reden tot polemiek te zien.

Aanleiding van de vergadering - waar de top van de politie aanwezig was - was de foute communicatie tussen Turkije en België over de arrestatie in juni 2015 van Ibrahim El Bakraoui, een van de latere daders van de aanslagen.

De aanwezigheid van de N-VA-voorzitter berust op toeval, luidt het bij het kabinet van minister Jambon. Er was die dag ook de wekelijkse werkvergadering van de federale N-VA-ministers en de partijvoorzitter. Nog volgens het kabinet zou de minister, ook al is het ongebruikelijk, Bart De Wever hebben uitgenodigd op de vergadering toen hij aanvoelde dat hij mogelijk ontslag moest nemen. Een ontslag dat door de premier werd geweigerd.

Jan Jambon en Bart De Wever. Beeld BELGA

Oppositie stelt vragen

De aanwezigheid van De Wever wordt in vraag gesteld, onder anderen door Groen-kamerlid Stefaan Van Hecke. "Opmerkelijk. Dirigeerde hij de beslissingen?", vraagt de politicus zich af op Twitter. Ecolo-Kamerlid Gilles Vanden Burre noemt de aanwezigheid "niet normaal". De groenen vragen opheldering.

Idem bij cdH, waar Kamerlid Georges Dallemagne de aanwezigheid van de N-VA-voorzitter "nooit gezien en onaanvaardbaar" vindt. Minister Jambon zal de aanwezigheid van De Wever maandag moeten rechtvaardigen, stelt die. "We willen weten in welke hoedanigheid De Wever werd uitgenodigd en wat de motieven waren".

"Een minister is onder controle van het parlement, niet van een partijvoorzitter. De N-VA treedt door een dergelijke vergadering te organiseren de elementaire principes van de democratie met de voeten, op een cruciaal moment voor de veiligheid van het land", klinkt het bij de cdH.

Mayeur: "Fout ten opzichte van de bevolking"

Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) is niet te spreken over het incident. "Indien de informatie klopt, is het ernstig op twee vlakken. Het gaat wellicht om een schending van het geheim van het onderzoek", aldus Mayeur. "Ik heb trouwens als burgemeester van Brussel gevraagd te kunnen beschikken over informatie over de situatie in de stad, waar aanslagen hebben plaatsgevonden. De premier heeft me geantwoord dat hij me die informatie niet kon geven, omdat die afkomstig was van buitenlandse geheime diensten. Ik begrijp en aanvaard dat, maar partijvoorzitters zijn helemaal niet bevoegd daarover te beschikken".

De toekomst zal volgens de PS'er moeten uitwijzen of er een strafrechtelijke fout is gebeurd. "Maar het is een menselijke fout ten opzichte van de bevolking en ten opzichte van het risico".

'Indien de informatie klopt, is het ernstig op twee vlakken", zegt Yvan Mayeur. Beeld belga

N-VA: "Niets onregelmatigs"

Volgens de woordvoerder van N-VA-voorzitter Bart De Wever was de partijvoorzitter aanwezig voor een puur politieke afweging van het ontslag van minister Jan Jambon. Volgens De Wevers woordvoerder waren N-VA-ministers bezig aan een wekelijkse vergadering.

"Die begon niet als een crisisvergadering, maar ze is door omstandigheden daar wel naar geëvolueerd. Op een bepaald moment in die nacht is de politietop gekomen. De minister moest op dat moment een politiek oordeel vellen of hij ontslag moest nemen. Daarom kwam de voorzitter erbij", klinkt het. "Dat was een politieke kwestie en het ging puur daarover."

De Wevers woordvoerder meent dat er niets onregelmatigs is gebeurd.

Michel: "Geen commentaar"

Premier Charles Michel wil geen commentaar kwijt. Zijn partij MR zegt in een mededeling dat het niet abnormaal is dat een partijvoorzitter mee aanschuift, wanneer het ontslag van zijn minister op tafel ligt. Er is geen aanleiding voor polemiek, klinkt het: "We moeten de dingen in hun juiste verhouding zien. Wat is er normaler dan zijn partijvoorzitter consulteren wanneer het eigen aftreden op tafel ligt. Het is een relatief normale situatie in deze context."

In De Zevende Dag gaf N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover toe dat het "ongewoon" zou zijn mocht zijn partijvoorzitter formeel zou zijn aangeschoven aan de regeringstafel, al merkte hij op zich te kunnen voorstellen dat er in de nasleep van de aanslagen "vele contacten her en der zijn geweest".

Ook sp.a en PS zien probleem

Zowel sp.a-voorzitter John Crombez als zijn PS-collega Paul Magnette hebben een probleem met de aanwezigheid van De Wever op het crisisoverleg.

"Dat is een probleem. Als De Wever van de politietop hoort wat de veiligheidsproblemen zijn en dat gebruikt voor de communicatie van de N-VA en niet om de veiligheid te verbeteren, dan heb ik daar echt problemen mee", verklaarde Crombez in VTM-Nieuws. "De veiligheid op de luchthaven van Zaventem is vandaag nog altijd niet in orde. De informatie wordt gebruikt voor communicatie en niet om de veiligheid te verbeteren".

Bij de PS klinkt eveneens verontwaardiging: "Als dat klopt, heeft de minister van Binnenlandse Zaken een zwaar strafbaar feit begaan, namelijk een schending van het onderzoeksgeheim", zegt fractieleidster Laurette Onkelinx in een interview met RTBF. Voor haar moet de procureur-generaal van Brussel de zaak onderzoeken.

Ook Magnette is streng voor de aanwezigheid van De Wever op de vergadering. "We hebben het gevoel dat de N-VA-voorzitter daar is ofwel om zijn minister te beschermen en ervoor te zorgen dat bepaalde fouten zichtbaar worden, ofwel om een politieke coup te plegen. Dat kan dus niet. In beide gevallen moet het met de grootste duidelijkheid worden veroordeeld", aldus Magnette.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234