Vrijdag 24/01/2020

Online grondplannen

Jambon geeft weinig samenhangende uitleg over vrij te raadplegen grondplannen

Jambon zal zich moeten verantwoorden voor het parlement. De oppositie heeft de commissie Binnenlandse Zaken bijeen geroepen. Beeld Eric de Mildt

Minister Jan Jambon (N-VA) krijgt felle kritiek over zich heen. Niemand begrijpt waarom hij het geen groot probleem vindt dat plannen van belangrijke gebouwen online staan.

Franky Demon, parlementslid voor coalitiepartner CD&V: "Iemand moet toch controleren welke informatie op het internet staat? Hier moet veel strenger op worden toegezien."

John Crombez, voorzitter van sp.a: "Jambon zegt dat er geen probleem is. Maar er is een gigantisch probleem. Na een halfuurtje surfen heb ik gevoelige informatie gevonden."

Vincent Houssin, ondervoorzitter van politievakbond VSOA: "Plannen van belangrijke gebouwen online zetten is risicovol. Dat moet Jambon toch wel beseffen."

Yves Huwart van legervakbond ACMP: "Deze situatie is te gek voor woorden. We nemen overal zulke straffe veiligheidsmaatregelen tegen de terreur. Militairen mogen zelfs niets meer op Facebook vertellen over hun beroep, maar dit kan dan weer wél zonder probleem."

Deze krant berichte vorige week al dat grondplannen en allerlei informatie van gevangenissen en justitiehuizen met een paar muisklikken waren te vinden op de website van de Regie der Gebouwen. Woensdag bleek dat er op dezelfde website nog meer data beschikbaar waren over gevoelige gebouwen. Het ging onder meer over plannen van het Brusselse Justitiepaleis, de gebouwen van de gerechtelijke politie in Hasselt, de politiekazerne in Etterbeek en het open asielcentrum in Steenokkerzeel. Iedereen kon dit zomaar bekijken.

Terroristen in Verviers

Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) heeft moeite om een geloofwaardige uitleg te geven. In een korte reactie zei hij gisteren dat het volgens hem geen probleem is dat deze informatie vrij beschikbaar is op het net. "Op Google Street View zie je veel meer dan op die plannen online." Hij haalde de grondplannen van de gevangenis in Antwerpen aan. Volgens hem staat daar buiten de douches niets noemenswaardig op. Meer wil de minister niet meer kwijt. Zijn woordvoerder Olivier Van Raemdonck vult nog aan dat de plannen deel uitmaken van openbare aanbestedingen en bijgevolg publiek moeten worden gemaakt. Dat is de procedure, klinkt het.

Jambons verdediging is weinig samenhangend. Eerst en vooral: op Google Street View kun je niet in gebouwen kijken. Wanneer het dan over de plannen van de Antwerpse gevangenis gaat, dan zijn daar niet alleen douches op te zien. Ze tonen ook een groot deel van een gevangenisvleugel. Met in- en uitgangen en het directielokaal. Bovendien zegt Jambon niets over alle andere info die op de website van de Regie der Gebouwen stond.

Een voorbeeld: op het grondplan van het politiekantoor Groendreef in Gent staan alle verschillende kamers en opslagplaatsen gedetailleerd aangeduid. De terroristen die begin dit jaar in Verviers werden gedood, wilden onder meer politiekazernes aanvallen.

Procedures herzien

Alles mag dan wel volgens de procedures voor een openbare aanbesteding zijn verlopen, de vraag rijst of die in tijden van terreurdreiging dan niet moeten worden herzien?

Op het kabinet van Jambon blijft men bij hun punt. Woordvoerder Van Raemdock: "De minister heeft de plannen bestudeerd en heeft, in samenspraak met experts van de federale politie, besloten dat ze geen risico vormen voor de veiligheid. Dit is een eerste analyse. Nu loopt nog een grondigere studie, die snel zal worden afgewerkt. Tot dan worden de plannen offline gehouden. Mocht het zijn dat uit die definitieve analyse toch blijkt dat er een risico bestaat, dan grijpen we in. Maar we willen de bevolking nu geen angst aanjagen als dat niet hoeft."

Sowieso zal Jan Jambon zich nog moeten verantwoorden voor het parlement. De oppositie heeft de commissie Binnenlandse Zaken bijeen geroepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234