Jambon geeft noodplannen een update
Wat bij een overstroming, een nieuwe aanslag of een nucleaire ramp? Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) heeft de nationale noodplannen en rampoefeningen herbekeken.
In het verleden waren de noodplannen vaak reactief: na de gasramp in Gellingen werd een plan opgesteld voor wanneer er opnieuw iets zou mislopen met een ondergrondse pijpleiding. Maar de recente aanslagen in binnen- en buitenland hebben duidelijk gemaakt dat ons land maar beter voorbereid kan zijn op eender welke rampsituatie.
Daarom geeft binnenlandminister Jambon de nationale noodplannen een grondige update en worden ze beter op elkaar afgestemd, zo staat te lezen in zijn beleidsnota. Er komt een algemene risicoanalyse en algemene respons voor alle situaties.
Alle expertise samen
Tegelijk wordt er minder een onderscheid gemaakt tussen ongelukken of rampen enerzijds en aanslagen of grootschalig banditisme anderzijds. In het eerste geval trad voordien in de eerste plaats de civiele bescherming en volksgezondheid op, in het tweede geval de ordediensten. Maar, simpel gesteld, of het nu gaat om een meltdown in Doel of een terreuraanval waarbij nucleair materiaal wordt gebruikt: er moeten evengoed jodiumpillen worden uitgedeeld. Belangrijk is vooral dat alle expertise in één klap wordt samengebracht. In het geval van terreur nemen de politiediensten mee plaats in de controlekamer van het crisiscentrum.
Tegelijk wil Jambon de kennis van de noodplannen activeren. Nu zijn het vaak draaiboeken waarover ooit lang is gediscussieerd, maar daarna ergens achteraan de kast belandden. Via rampenoefeningen, waarbij over de provinciegrenzen heen wordt gekeken, wil hij alle betrokkenen steeds bij de les houden. Volgend jaar staat alvast een grote nucleaire oefening gepland in Fleurus.