Woensdag 12/05/2021

Lockdown

Jambon en Demir zien verbod op tweedeverblijvers graag ‘zo snel mogelijk’ verdwijnen

De Dijk in Oostende ligt er nog rustig bij. Voorlopig blijft het voor tweedeverblijvers en andere bezoekers verboden om de stad te bezoeken. Beeld BELGA
De Dijk in Oostende ligt er nog rustig bij. Voorlopig blijft het voor tweedeverblijvers en andere bezoekers verboden om de stad te bezoeken.Beeld BELGA

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) vindt dat het verbod op tweedeverblijvers ‘zo snel mogelijk’ moet verdwijnen. Zeker tot 8 juni is het voor mensen met een tweede eigendom aan de zee of in de Ardennen verboden om dat tweede verblijf te bezoeken. Maar dat is niet langer te motiveren, zo schrijft Demir op Facebook. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) steunt haar oproep.

Er is de voorbije weken al veel inkt over gevloeid over de tweedeverblijvers, maar de Nationale Veiligheidsraad besliste vorige week om tweedeverblijvers ten vroegste vanaf 8 juni toe te laten. Die timing zette hier en daar kwaad bloed. Zo hebben honderden tweedeverblijvers hun krachten gebundeld in een juridische procedure tegen de staat.

Ook Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir en minister-president Jan Jambon vinden het huidige verbod niet langer houdbaar. “Als je mensen verhindert om naar hun eigendom, verhuurverblijf of stacaravan te gaan, moet je dat wel kunnen motiveren. In de eerste plaats voor die mensen zelf. En die motivatie ontbreekt vandaag volledig. Integendeel, belangrijke stemmen in het debat, zoals viroloog Marc Van Ranst, noemen het verbod een ‘slechte maatregel’ en ‘virologisch nutteloos’”, schrijft Demir op Facebook.

ls er volgens de virologen geen wetenschappelijke basis meer om mensen een bezoek aan hun tweedeverblijf te ontzeggen, moet de Nationale Veiligheidsraad volgens Demir “consequent” zijn en het verbod “zo snel mogelijk opheffen”.

“Natuurlijk zullen maatregelen nodig zijn om te verhinderen dat mensen samenhokken in toeristische hotspots”, aldus Demir. “Dat is de verantwoordelijkheid van de lokale overheden en vooral de mensen zelf. We geven mensen de verantwoordelijkheid om zelf risico’s te vermijden. Dat doen we op de werkvloer, bij familiebezoek en bij vrijetijdsbesteding.”

Demir vindt ook dat mensen met een tweede eigendom hier en daar onterecht zijn afgeschilderd als “verwende ettertjes met gebrek aan realiteitszin”. “Ik heb die piste nooit gevolgd”, stelt de N-VA-minister. “Net zoals ik de piste niet volg dat het eigendomsrecht boven het recht op veiligheid gaat. Of de manier waarop sommige burgemeesters de tweedeverblijvers zien als een verbruikersmachine die ze aan en af kunnen zetten naar believen. Al kan niemand ontkennen dat mensen met een tweede woning in toeristische gebieden, deel uitmaken van het economisch weefsel.”

In een reactie verwijst federaal minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) enkel naar de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad. “Die maatregel is vorige woensdag beslist op de Nationale Veiligheidsraad. We voeren die maatregel uit en zien toe op de naleving ervan”, stelt het kabinet.

Kustburgemeesters steunen oproep

De kustburgemeesters steunen de oproep van Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) om het verbod op tweedeverblijvers “zo snel mogelijk” op te heffen. De burgemeesters haalden eerder al aan dat ze klaar zijn om tweedeverblijvers nu al veilig te ontvangen.

“De minister heeft geluisterd naar ons op het kustburgemeesteroverleg en daar zijn we blij om”, vertelt burgemeester van Brugge Dirk De fauw (CD&V). Ook de burgemeester van Bredene kan zich vinden in de woorden van Demir. “Wij zijn vragende partij dat ze zo rap mogelijk komen naar de kust. Maar gezondheid primeert en we blijven de Veiligheidsraad volgen”, zegt Steve Vandenberghe, burgemeester van Bredene (sp.a).

Burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open Vld) liet eerder al blijken dat het verbod niet te handhaven valt. “Het is al langer duidelijk dat het verbod voor tweedeverblijvers om naar hun eigendom te komen beter opgeheven wordt. Ik begrijp de oproep van de ministers”, klinkt het. Daphné Dumery (N-VA), burgemeester van Blankenberge, vindt het verbod niet meer te verantwoorden. “Als virologen publiekelijk een verschillend standpunt innemen, is het lokaal moeilijk uit t leggen waarom we zo’n inspanning vragen van mensen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234