Zondag 17/01/2021

AnalyseCoronavirus

Jambon en Beke boeken stevig succes met langverwacht zorgakkoord

Minister-president Jan Jambon (N-VA).Beeld Tim Dirven

Minister-president Jambon en welzijnsminister Beke boeken een stevig succes. De Vlaamse regering heeft vannacht een langverwacht ‘zorgakkoord’ met de sociale partners afgesloten. Het zorgpersoneel krijgt gemiddeld 6 procent opslag vanaf januari 2021.

De Vlaamse regering komt zo een van haar voornaamste beloftes na. In de Vlaamse zorgsector is het al jaren kommer en kwel. Het personeel staat onder gigantische druk en krijgt te weinig betaald. Door het coronavirus, dat in de eerste golf een spoor van vernieling heeft getrokken door de Vlaamse woon-zorgcentra, is de toestand alleen maar verslechterd.

Met het nieuwe zorgakkoord wil de regering dit ‘structureel’ aanpakken, zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vanochtend tijdens een persconferentie in Brussel. “De jongste maanden zag ook ik hoe onze zorgverstrekkers zich met een verbluffend energieke kracht uitsloofden voor het welzijn van hulpbehoevenden. Vaak waren ze de enige gesprekspartner van zieke, onrustige en wenende mensen. Soms bleken ze de laatste personen die in de ogen keken van een stervende. Mijn respect kan niet in centen uitgedrukt worden, maar met dit akkoord proberen we wel tot het uiterste te gaan en onze waardering te tonen.”

Minister-president Jan Jambon (N-VA).Beeld BELGA

Loonsverhoging

Concreet maakt de Vlaamse regering vanaf januari 2021 jaarlijks een extra enveloppe van 577 miljoen euro vrij. 412 miljoen euro daarvan gaat naar de verhoging van de lonen van het zorgpersoneel. 165 miljoen is voor maatregelen die de werkdruk moeten verlichten, zoals extra personeel en opleidingen. Dit bedrag komt boven op de bestaande budgetten voor Welzijn. In totaal besteedt de Vlaamse regering zo jaarlijks 1,3 miljard euro extra aan de sector.

De loonsverhogingen worden de komende dagen en weken verder uitgewerkt door de vakbonden en de werkgevers. Het is wel al duidelijk dat de personeelsleden in onder meer de woon-zorgcentra, psychiatrische tehuizen en revalidatiecentra een gemiddelde loonsverhoging van 6 procent zullen ontvangen. Voor het personeel in onder meer de gezinszorg, jeugdhulp en voorzieningen voor mensen met een beperking is dat 4,5 procent. Voor iedereen die werkt in maatwerkbedrijven en de socioculturele sector 1,1 procent. Zo krijgt iedereen iets.

De vakbonden reageren tevreden. “Deze waardering van de bijzondere inspanningen tijdens de covidcrisis is echt noodzakelijk. Het voorakkoord is ook een erkenning van de dagelijkse inzet van tienduizenden werknemers in de non-profitsector”, zegt Mark Selleslach van het ACV. 

Als het over de verlaging van de werkdruk gaat, willen de vakbonden in de eerste plaats dat er meer handen aan het bed komen, zodat de combinatie werk en privé draaglijker wordt voor het zorgpersoneel. Selleslach: “Met het extra budget kunnen in 2021 goed 2.000 extra personeelsleden aangeworven worden. Dit is een eerste stap om het personeelstekort aan te pakken.” Tegen eind januari 2021 willen de vakbonden en werkgevers een akkoord hebben over de concrete maatregelen om de werkomstandigheden in de zorgsector te verbeteren.

De persconferentie van de Vlaamse regering vanochtend.Beeld BELGA

Ongezien

Voor de Vlaamse regering is dit akkoord een serieuze en broodnodige opsteker. Minister-president Jambon en minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) moesten dringend iets terugdoen voor de eigen zorgsector. De Vlaamse regering heeft geen al te best parcours gereden tijdens de coronacrisis, om het met een understatement te zeggen. De zorgsector was daar een belangrijk slachtoffer van. Bovendien maakte de federale regering-De Croo eerder deze maand al 200 miljoen euro vrij om “het respect voor het ziekenhuispersoneel en de thuisverplegers” te tonen. Dat bedrag kwam boven op de eerder beloofde consumptiecheque van 300 euro.

“We hebben vaak geapplaudisseerd en ‘dank u’ gezegd tegen de mensen in de zorg- en welzijnssector. Maar naast de woorden moeten ook de daden komen”, benadrukte minister Beke vanmorgen tijdens de persconferentie van de regering. “Dit is een nooit geziene inspanning.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234