Vrijdag 26/04/2019

Sociale jaloezie

Jaloezie tegenover rijken het grootst in Duitsland en Frankrijk

Beeld TNS

Miljonairs die geen zin hebben in jaloerse blikken van hun buren, kunnen beter in het Verenigd Koninkrijk wonen dan in Duitsland of Frankrijk. Tot die conclusie komt de Duitse socioloog Rainer Zitelmann, die onderzocht hoe mensen in Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de VS aankijken tegen de meest vermogenden.

De studie levert opmerkelijke verschillen op tussen de onderzochte landen. Zo denkt de helft van alle Duitsers dat “de superrijken, die steeds meer macht willen, verantwoordelijk zijn voor veel problemen in de wereld” zoals financiële en humanitaire crises. In Frankrijk was dat ongeveer een op de drie, in Amerika een op de vier, en in het Verenigd Koninkrijk een op de vijf.

Vergelijkbare resultaten zijn er voor de vraag wie een vorm van sociale jaloezie voelt tegenover de rijke klasse. Opnieuw voeren Duitsland en Frankrijk de ranglijst aan, met ongeveer 33 procent van de bevraagden, tegenover zo’n 20 procent in de VS en het Verenigd Koninkrijk. Meer dan de helft van alle Duitsers noemt rijken bovendien egoïstisch en materialistisch.

Over het algemeen blijken vooral Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk de uitersten. Liefst 54 procent van onze zuiderburen toont zich voorstander van drastische maatregelen om het inkomen van welgestelde managers te beperken en te herverdelen over de werknemers. Aan de andere kant van het Kanaal is amper 29 procent voor dat idee gewonnen. Weinig verrassend zijn het ook de Britten die het meest medeleven voelen voor rijken die door slechte investeringen een financiële tegenvaller moeten incasseren. 

Daarbij hoort wel de kanttekening dat jongeren door de band genomen positiever kijken naar welgestelde landgenoten dan ouderen, behalve in de VS, waar zich een omgekeerde tendens aftekent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.