Zaterdag 18/09/2021

'Jaloezie is tijdverlies'

Toen ze in 1994 debuteerde in The Mask, zag men haar als het zoveelste model turned actress. Ze komen en ze gaan, maar Cameron Diaz (41) bleek een blijvertje. Vandaag slaat ze in de wraakkomedie The Other Woman de handen in elkaar met de vrouw van haar minnaar - én met zijn andere minnares - om de bedrieger een lesje te leren.

In de met slapstick flirtende wraakkomedie The Other Woman speelt Diaz de rol van carrièrevrouw Carly, die een passionele verhouding heeft met Mark (rol van Nikolaj Coster-Waldau, uit Game of Thrones). Tot ze merkt dat hij wel degelijk getrouwd is, met de nietsvermoedende huisvrouw Kate (rol van Leslie Mann). Zodra Carly ontdekt dat zij the other woman is, wil ze de relatie voor bekeken houden. Maar de bedrogen Kate is zo ontredderd dat zij zich, soms letterlijk, aan Carly vastklampt. Dan blijkt dat er sprake is van nóg een other woman, de geheel uit borsten en billen opgetrokken Amber (rol van supermodel Kate Upton). Het drietal vindt dat het hoog tijd geworden is om de charmante maar leugenachtige Mark een lesje te leren.

Omdat ze door dezelfde man bedrogen zijn, worden drie vrouwen the weirdest friends ever. Toen ik met enkele mannelijke collega's over dit uitgangspunt sprak en wij ons afvroegen of een dergelijk verhaal ook zou werken met drie mannen, die door dezelfde vrouw bedrogen worden, vonden we dat zéér onwaarschijnlijk.

Cameron Diaz: "Daar heb je het: hét verschil tussen mannen en vrouwen. (lacht uitbundig) Vrouwen kunnen op elkaar rekenen. Dat Carly, Kate en Amber vriendinnen worden, is op zichzelf helemaal niet zo vreemd. Die vrouwen steunen elkaar, dat is geen fictie. Ze hebben alledrie precies hetzelfde meegemaakt. In dit geval gebeurt het op hetzelfde moment en met dezelfde man: dát is fictie. Maar het feit dat zij er voor elkaar zijn, is dat niet. Ze hoeven elkaar ook niets te verwijten, want de verantwoordelijkheid voor het bedrog ligt bij die man. Zij wisten niet wat er aan de hand was. Dit is niet het verhaal van een vrouw die een affaire begint met de man van haar beste vriendin. Carly, Kate en Amber leren elkaar pas kennen en worden pas vriendinnen nadat ze zich realiseren dat zij bedrogen zijn door dezelfde man."

Zou u zelf ooit bevriend kunnen worden met de minnares van uw geliefde?

Cameron Diaz: "Met een minnares die wéét dat de man een andere relatie heeft? Neen. That's not my kind of lady."

Hebt u, zoals uw personage Carly, zelf ooit wraak genomen op een man?

"Ik heb wel eens dingen gedaan die niet zo hoogstaand waren. (lacht) Maar echt wraak nemen zou ik dat niet noemen. Wel zaken waarvan je achteraf denkt dat je ze beter niet had gedaan. Dat je daar eigenlijk boven had moeten staan. Niet dus. Maar de beste wraak is het allemaal gewoon achter je laten. En doorgaan met je leven. Voor mij is The Other Woman trouwens minder een film over wraak dan over vriendschap. Vriendschap tussen totaal verschillende vrouwen, die elkaar normaal gezien nooit zouden ontmoet hebben, maar die nu wel elkaar empoweren."

Drie vrouwelijke protagonisten, een vrouwelijke scenariste en een vrouwelijke producente. Maar de regisseur van The Other Woman was wel een man: Nick Cassavetes.

"Ik denk dat het wel in ons voordeel en dat van de film heeft gespeeld dat er op sommige momenten ook sprake kon zijn van een mannelijk perspectief. Yeah, it was cool."

Omdat er zoveel meer mannelijke dan vrouwelijke stand-upcomedians zijn, wordt soms geopperd dat vrouwen geen gevoel voor humor hebben.

"Echt? Dat kan dan alleen maar door een man gezegd zijn. Het kan best dat er minder vrouwelijke stand-upcomedians zijn, maar dat wil daarom nog niet zeggen dat vrouwen niet grappig zouden zijn. Het betekent hooguit dat vrouwen niet noodzakelijk die weg kiezen - op een podium gaan staan en wat zinnetjes declameren - om grappig te zijn. Wees maar gerust: er is niets mis met ons gevoel voor humor."

Er was onlangs nogal wat te doen rond een uitspraak van u, namelijk dat er altijd wel een moment is waarop een vrouw een andere vrouw seksueel aantrekkelijk vindt.

"Ja, ik had toen misschien beter het woord 'seksueel' achterwege gelaten, want dat heeft in feite voor al die commotie gezorgd. Maar eigenlijk zeggen die reacties meer over die mensen zelf dan over mijn uitspraak. Ik had het over appreciatie. Een vorm van waardering, zeker als men zich als vrouw zelf comfortabel genoeg voelt, voor de sexiness van een andere vrouw. Ik wilde zeker niet beweren dat elke vrouw seks wil hebben met een andere vrouw. Ik had het over de appreciatie van schoonheid. Over bewondering voor een mooie vrouw. En ja, dat we dat ook wel sexy kunnen vinden. Trouwens, vrouwen checken doorgaans veel meer andere vrouwen dan mannen. Waarom? Omdat er veel meer te bekijken valt. (lacht) Maar ik ben niet jaloers op andere vrouwen. I don't believe in jealousy. Afgunst en nijd zijn alleen maar tekenen van een gemis bij jezelf. Gratitude is the only attitude. Je moet gewoon dankbaar zijn voor wat je zelf hebt. Ik wil geen sikkepit energie verliezen aan jaloezie voor wat iemand anders heeft."

Is dat een van de lessen in uw zelfhulpboek The Body Book, waarin u het heeft over 'Ways to Love Your Amazing Body'?

"Ik heb dat boek geschreven omdat ik echt vind dat het onze verantwoordelijkheid is om uit te vissen hoe ons lichaam werkt, tot op het niveau van de cellen. Eens je dat begrijpt, zal niet alleen de relatie met je eigen lichaam, maar ook met de wereld rondom jou ingrijpend veranderen. Je kunt je lichaam pas appreciëren als je begrijpt hoe het functioneert. En dan verlies je ook geen tijd meer met zelfhaat of afgunst op het lichaam van iemand anders."

The Other Woman draait vanaf woensdag 14 mei in de bioscopen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234