Maandag 26/07/2021

Basketbal

Jacques Ledure neemt ontslag als manager Belgian Lions

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Jacques Ledure (72) houdt het na 13 jaar voor bekeken als manager van de Belgische nationale mannenbasketbalploeg. Dat heeft hij vandaag bekendgemaakt in een persbericht. Onder Ledure slaagden de Belgian Lions erin van de derde Europese divisie naar het koppeloton te promoveren. Op het EK 2013 werden de Belgen negende. Dit jaar waren de troepen van bondscoach Eddy Casteels op het EK goed voor de 13e plaats. Onder impuls van Ledure werd ook werk gemaakt van het opstarten van de Basket Elite Academy, die in januari 2015 in het leven werd geroepen. Het is de bedoeling om met het project talentvolle jongeren klaar te stomen voor de nationale ploeg.

"Toen ik de nationale ploeg overnam, was deze op sterven na dood", aldus Ledure, die in 2002 als manager van de Belgian Lions begon. "Ik ben de uitdaging aangegaan met de energie en de ambitie om een project uit te bouwen en België terug te brengen in het peloton van respectabele en gerespecteerde basketlanden. Met de steun, de kwaliteit en de toewijding van een prachtige staf en spelersgroep die deze ambitie en wilskracht volmondig onderschreven, zijn wij in onze missie geslaagd. Ik beschouw mijn opdracht vandaag als afgerond en heb dus beslist om geen nieuw mandaat aan te vragen. Ik heb de Raad van Bestuur van de Federatie hierover vandaag ingelicht."

"Het spelerspotentieel waarover we vandaag beschikken, heeft voldoende talent om nog hogere doelstellingen te ambiëren. Maar hiervoor is het noodzakelijk een nieuw coherent project uit te werken dat strikt wordt geleid en opgevolgd. Om dit te bereiken, is het evenwel noodzakelijk dat het beleidsmodel en de governance van het Belgisch basketbal evolueren teneinde het project alle kansen te geven. In dat opzicht moet objectief vastgesteld worden dat de splitsing van de Federatie de zaken niet heeft vergemakkelijkt inzake topsportbeleid en onze sport niet de vooruitgang heeft gemaakt die mogelijk was. De inzet en goede wil van vele bestuurders ten spijt, dringt een fundamentele discussie zich op, waarbij deugdelijk bestuur gepaard gaat met de nodige zelfkritiek die aan de basis ligt van iedere vooruitgang. Hierbij moet het hoger belang van onze sport primeren op het archaïsme van bepaalde structuren, politieke overwegingen alsook de schijnbare moeite om de bestuursposten te hernieuwen. Ik blijf evenwel optimistisch over de haalbaarheid van een project met grootse ambities en zal de Lions van ganser harte blijven steunen."

"Nu is de tijd aangebroken om een nieuwe cyclus te starten met innovaties op structureel, sportief en commercieel vlak. De weg ligt open voor nieuwe impulsen en personen. Ik geef de fakkel dus door met het volste vertrouwen in de toekomst van de Belgian Lions en de bekwame personen die deze zullen belichamen."

"Mijn jaren bij de club Leuven, nadien als voorzitter van de profliga en tot slot aan het hoofd van onze nationale ploeg hebben mij enorm veel bijgebracht en een mooie ervaring doen uitbouwen die ik graag zal delen met eenieder die erom vraagt", besluit Ledure.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234