Donderdag 12/12/2019

'Jacques Brel heeft dat goed begrepen'

Embrechts over zijn 'Qu'on sert theatral'

Dilbeek / Eigen berichtgeving

Wilfried Eetezonne

'Eigenlijk speel ik voor de lol het liefst loeiharde funk. Dat gaat me het beste af", zegt acteur Pieter Embrechts. "Maar voor een voorstelling zoek ik naar muziek waarvoor ik zelf het liefst in een theater zou willen zitten." In zijn nieuwste voorstelling Zeer interessant wat u niet zegt. Ja, ja wisselt hij die muziek af met allerlei teksten of zet hij muziek op die teksten, doopt dat alles tot een Qu'on sert theatral en reist nu met zijn fameus orkest Blazers zonder Bläzers door Vlaanderen.

"Ik lees veel en hou veel bij in mappen om er later iets mee te doen. Ooit komt er dan een link tussen al die teksten bovendrijven. Al die dingen gaan over de gedachten die je inslikt. Dit is een beetje stilstaan bij die gedachten die alle richtingen uitschieten. Dan is het een troost dat je van toeschouwers te horen krijgt dat je niet de enige bent die zo'n kronkels maakt."

Van Guido Gezelle tot Jotie T' Hooft en van Elias Canetti tot Ronald Giphart. Het is een bonte verzameling die de revue passeert. "Veel van deze nummers had ik al gemaakt voor andere voorstellingen. Op Krukken van Guido Gezelle heb ik op muziek gezet voor het Gezellejaar. Stijn Coninx vroeg me voor een project in Brugge, omdat hij bang was dat het wat te stijf zou worden en vroeg mij om het wat te komen opvrolijken. Ik vroeg wat bendenktijd, want ik wou eerst zien of ik iets had met die gedichten. Ik wilde niet zomaar wat belachelijk gaan doen. Ik heb toen alles van Gezelle gelezen en plots kom je dan op deze tekst uit. Dan krijg je ineens een barst in die mens die ook maar eenzaam is en hunkert naar een andere eenzame. Met deze voorstelling wil ik dan ook meer naar het gevoel gaan, minder naar het vermaak van een concertje en het publiek wat dingen laten roepen. Dat doe ik met de Kakkewieten al genoeg en als ik volgend jaar weer een show wil maken, doe ik dat."

Embrechts schrijft ook zelf nummers. Daarin vallen twee zaken op. Zo blijkt Embrechts een begenadigd cabaretschrijver. Tijdens de voorstelling die wij bezochten hield hij twee scherpe cabaretnummers als bisnummer. Wilt u ze horen, dan zult u hard moeten applaudisseren. Het eerste is een rapnummer dat hij schreef naar aanleiding van de fusie van Studio Herman Teirlinck met het Conservatorium. Hij neemt er fijntjes de politiek mee op de hak. Het tweede 'Bange blanke man' is een rake typering van de 'onveilige' burger. "Ik heb lang getwijfeld aan het ritme van de voorstelling en er zijn ontzettend veel nummers gesneuveld. Ik schrijf graag dat soort teksten, maar misschien maak ik er te weinig werk van. Ik vond het ook niet in deze voorstelling passen, omdat je dan weer meer naar het vermaak opgaat."

Een tweede vaststelling is dat Embrechts lange nummers schrijft. "Het nummer 'Clara en Jos' duurde aanvankelijk dertien minuten. Nu zijn het er nog maar acht. Knippen is gezond, hé. Ik vind het absoluut moeilijk om verscheidene dingen aan te raken in 3,5 minuten. Ik denk niet in radiotijd of in singles. Je begint iemands verhaal te vertellen en je volgt de piste van dat verhaal. Brel heeft dat goed begrepen. Hij neemt ook een spelsituatie of een scène. Eminem doet dat in feite ook in de opbouw van zijn nummers, waarmee ik Brel en Eminem natuurlijk niet op hetzelfde niveau wil plaatsen."

Zeer interessant wat u niet zegt. Ja, ja. is nog te zien in culturele centra op 11 mei in Hasselt (011/22.41.61), 12 mei in Brugge (050/44.30.60), 18 mei in Tongeren (012/39.38.00), 19 mei in Geel (014/57.03.41) en 26 mei in het Het Paleis in Antwerpen (03/202.83.60).

'Met deze voorstelling wil ik minder naar het vermaak en meer naar het gevoel gaan'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234