Maandag 17/05/2021

Jackie O. (1929-1994)

Meer nog dan haar echtgenoot, president John F. Kennedy, symboliseerde Jackie Bouvier de jeugd en de mogelijkheden van de jaren '60. Ze leek, een tijd dan toch, de modelvrouw, al kwam ze nooit bij modelmannen terecht. Te beginnen met haar vader, die nog tijdens de huwelijksreis haar moeder bedroog. John F. was niet beter, en serieel ontrouw. En na diens tragische dood was de Griekse scheepsmagnaat Onassis - haar tweede echtgenoot - zo mogelijk nog erger: een halve of een hele sadist.

Te midden van de huwelijksturbulenties slaagde ze erin haar eigen leven te leiden, min of meer privé, en haar kinderen relatief normaal op te voeden (onder anderen de intussen ook overleden John junior). Ze bouwde een eigen carrière op als uitgeefster van boeken. Ze maakte veel werk van een boek over acteur Fred Astaire, met wie ze zich bijzonder verwant voelde. Omdat hij tegelijk superbekend en toch schuchter was, en omdat hij er, met veel zware inspanningen, in slaagde op een vanzelfsprekende manier elegant te lijken. Het was, zo werd aangenomen, een omschrijving die ook voor haar opging.

Onbekend: het napalmmeisje van Vietnam (1972)

Dit naakte meisje, huilend van de pijn na een Amerikaanse napalmbombardement op haar dorp, haalde over de hele wereld de voorpagina's. Samen met dat andere gefotografeerde slachtoffer - de gevangene die, revolver aan het hoofd, werd terechtgesteld - hielp dit meisje om de wereld van het onrecht van de oorlog in Vietnam te overtuigen.

Later kwam ze uit haar anonimiteit en haar platgebrande dorp - Trang Bang - te voorschijn. Ze bleek Kim Phuc te heten, ze is intussen 36 jaar oud, en werd goodwill-ambassadrice bij de VN.

Onbekend: de student van Tienanmen (1989)

Er is weinig met zekerheid over hem bekend, al hebben sommigen een naam genoemd (Wang Wei-lin). Hij ging, als ongewapende opposant, voor de tanks staan die de studentenrevolte op Tienanmen, het Plein van de Hemelse Vrede in Peking, kwamen platwalsen.

Hij bracht de schoonmaakoperatie van het Chinese regime tijdelijk tot stilstand, en hoewel het regime natuurlijk uiteindelijk won, bewees hij dat het individu wel degelijk een verschil kan maken.

Elvis Presley (1938-1977) zie pagina 18

Don Quichote (?-?)

Deze creatie van Miguel de Cervantes (1547-1616) is een unicum: ze geeft een naam aan iets wat voordien niet leek te bestaan en wat achteraf niet weg te denken was. Don Quichote is de hoffelijke ridder die ogenschijnlijk normaal over de wereld loopt, maar dan plotsklaps herbergen voor kastelen houdt, willekeurige meisjes voor zijn verloofde, windmolens voor reuzen en galeiboeven voor politieke gevangenen. Terwijl hij zich ostentatief vergist, hekelt hij al onze kleine en grote ondeugden, onze paranoïa, onze zelfgenoegzaamheid, onze geringe efficiëntie. In combinatie met zijn realistische schildknaap, Sancho Panza, geeft de idealist Don Quichote de wereld ook een boodschap mee: idealisme is vaak schadelijk, en de realisten krijgen hun deel van het leed dat de idealisten veroorzaken. Aan de andere kant: wat zouden we zonder dromers zijn?

Citaten: "Honger is de beste saus", en: "Een eerzame vrouw en een gebroken been moeten thuisblijven". En: "voor een deftig meid is werken vakantie."

En deze favoriet: "Iedereen is zoals God hem geschapen heeft, en vaak nog heel wat slechter."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234