Zondag 25/08/2019

'Jack the Ripper was een kunstenaar'

Als het van de Amerikaanse schrijfster Patricia Cornwell afhangt, komt er een einde aan het mysterie van Jack the Ripper. Wie die seriemoordenaar was die Oost-Londen tussen augustus en november 1888 terroriseerde door vijf prostituees van hun ingewanden te ontdoen is tot vandaag een grote vraag. Cornwell stak evenwel twee jaar en meer dan 3 miljoen euro in de zoektocht, die volgens haar leidde naar de schilder Walter Sickert. Morgen komt het boek dat ze aan die speurtocht wijdde uit: Portrait of a Killer: Jack the Ripper - case closed. Multimiljonaire Cornwell spaarde kosten nog moeite. Met haar privé-jet vloog ze een zestal keer de Atlantische oceaan over om een team van kunstspecialisten en forensische experts over te brengen, die brieven en kunstvoorwerpen moesten onderzoeken.

Een jaar geleden al claimde de schrijfster 100 procent dat de moordenaar Sickert was. Met die opmerking kreeg Cornwell een golf van afkeuring over zich van kunstcritici en commentatoren die haar bevindingen afdeden als een complottheorie van een zonderlinge. Op dat moment waren alle pogingen van Cornwells team om dna-materiaal van Sickerts schilderijen, brieven en bezittingen te halen en die te vergelijken met brieven die geschreven zijn door The Ripper, mislukt. Ze kocht dertig schilderijen van Sickert en volgens geruchten zou Cornwell zeker een daarvan beschadigd hebben in haar zoektocht naar vingerafdrukken en bloedstalen. Volgens vrienden van de schrijfster was het schilderij kapot gegaan tijdens het transport en hadden ze op die manier stukjes verf en doek opgestuurd voor forensische tests. Helaas is daar geen dna op teruggevonden.

Het enige houvast waar de Amerikaanse op terugviel, was dat algemeen bekend was dat Sickert een grote interesse toonde in de Ripper-moorden en ook dat hij al in de jaren zeventig als verdachte genoemd was. Sickert heeft verschillende weerzinwekkende werken geproduceerd, die bekend zijn onder de Camden Town-tekeningen. Daarop is onder meer een aangeklede man op een bed te zien met een naakte prostituee met zijn handen rond haar nek.

Sickert heeft ook zijn voorgeschiedenis tegen. Hij groeide op met een vader die hem misbruikte en hij was een angstig kind dat dwangmatig handelde. Daarnaast had de schilder een gebrek aan zijn penis, waarvoor hij geopereerd is maar waardoor de man mogelijk impotent is geraakt. Sickert is drie keer getrouwd geweest maar had geen kinderen. Volgens Cornwell moet zijn seksueel misfunctioneren een 'trigger' zijn geweest voor Sickert.

De grote doorbraak in het onderzoek kwam er uiteindelijk via een brief die The Ripper destijds naar een Londense krant had gestuurd. Daarop is dna-materiaal gevonden dat overeenkomt met dat van Sickert. The Independent

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden