Donderdag 23/09/2021

Jacinta De Roeck en euthanasie

Graag had ik gereageerd op het voorstel van senator De Roeck om ook psychiatrische patiënten de kans te geven zich te laten euthanaseren (DM 8/11).

Ik twijfel niet aan de oprechtheid van de senator om die mensen te helpen: zij is alom bekend om haar engagement in de sociale sector. Men kan zich echter vragen stellen over de criteria die psychiaters zullen hanteren om te beslissen over leven en dood van hun patiënten.

De huidige euthanasiewet met vage begrippen zoals "ondraaglijk lijden" of "een overwogen en herhaald verzoek" zorgt nu reeds voor heel wat verwarring en onzekerheid.

Bovendien is het niet zeker of de beslissing tot euthanasie altijd zo rationeel wordt genomen: mensen leven in verbondenheid met elkaar en de omgeving speelt wel degelijk een zeer grote rol bij het uiteindelijke besluit om zijn of haar leven niet meer voort te zetten.

In plaats van te pleiten voor een voortdurende uitbreiding van de euthanasiewet naar allerlei nieuwe categorieën, zou het van duidelijkheid getuigen mocht de senator kiezen voor het ondubbelzinnige recht op zelfdoding voor ieder die zijn of haar leven niet meer als leefbaar of draaglijk beschouwt. Dat is niet mijn standpunt, maar het zou het debat over euthanasie en hulp bij zelfdoding zeker ten goede komen.

Patrick Garré, Merelbeke

Newspeak van de 'defensiegerelateerde' industrie'

Met Mich Crols is er dan gelukkig toch eens iemand die het in zijn opiniestuk (DM 9/11) opneemt tegen de wapenlobby van ons land (DM opinie 8/11).

Het wordt toch met de dag erger en erger en daarvoor moet je geen Orwell gelezen hebben. De Verenigde Staten vinden het maar doodnormaal dat de bankgegevens van de meeste Europese landen door hun diensten worden doorgelicht. Alles is gepermitteerd en wij kunnen amper protesteren omdat we zelf niet weten wat er precies allemaal doorgelicht wordt.

Maar de wapenindustrie die kan ongestoord leveringen doen aan de VS. Dan is openlijkheid plots niet meer nodig of wordt alles onder hoogtechnologische industrie gecatalogeerd. Toch worden onze technologische snufjes goed gebruikt in Irak en Afghanistan, wat niet onlogisch is aangezien er zelf geen parlementair onderzoek komt naar de uitvoer ervan.

Daarenboven was er indertijd een grote heisa bij de wapenlevering aan Nepal. Waarom moet een grootmacht als de VS anders behandeld worden dan een land als Nepal? En waarom komen onze parlementariërs ook niet eens wat meer op voor de vredesindustrie?

Ik ben het volledig eens met Mich Crols dat de miljarden euro's kunnen zorgen voor technologische verwezenlijkingen waar zowel de Belgische bevolking als de wereldbevolking van zouden kunnen genieten. En België, dat ooit een voortrekkersrol speelde tegen de antipersoonsmijnen, zou hier weer eens zijn steentje kunnen bijdragen.

Jeroen Van Spaendonck, via onze website

Een jager antwoordt

Ik kan als natuurliefhebber wel enig begrip opbrengen voor het standpunt van lezer Herwig Norman (DM 9/11) maar het gaat meestal wel om meer dan vijf dagen per jaar. Zelf woon ik in het Waasland. Ik kan in het weekend nog amper de tuin in omdat er constant in het veld achter ons huis gejaagd wordt en het met de veiligheidsafstand tot de bewoning niet altijd zo nauw genomen wordt. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat het volgend weekend bakken giet, want de kleinkinderen komen en ik durf ze niet in de tuin te laten.

Toen vorig jaar de honden per ongeluk uit de tuin ontsnapt waren, kreeg ik woedende jagers aan de deur die mij en mijn honden in mijn eigen huis kwamen bedreigen. Blijkbaar hadden de honden een haas opgejaagd. Toen heette het ineens dat het de schuld van onze honden was dat ze al zes jaar niet meer op hazen hadden kunnen jagen vanwege te weinig exemplaren. Terwijl onze oudste hond nu pas zes jaar bij ons is! Na visserslatijn nu ook jagerswiskunde? Als ik de honden wil uitlaten (ik kan ze toch niet het hele jachtseizoen opsluiten?) kan ik mij beter niet in onze polder laten zien. De beesten komen er doodnerveus van terug en zelf heb ik er ook helemaal niets aan met dat aanhoudende gepaf. De enige uitwijkmogelijkheden waren tot dusver de natuurreservaten. Als die nu ook nog wegvallen, kan ik bij de honden in de keuken gaan zitten.

C. Van Hoecke, Kruibeke

Belgisch gerecht en dieren (1)

Het hof van beroep van Antwerpen heeft Pascal R., die tientallen honden seksueel misbruikte, vrijgesproken van dierenmishandeling. Pascal R., die foto's van zijn perversiteiten publiceerde op het internet, kwam er vanaf met een boete van 500 euro wegens openbare zedenschennis. Dierenverkrachters kunnen dus gerust hun gang gaan zolang ze dat niet in het openbaar doen. Dieren mogen in België straffeloos misbruikt worden als seksobject. Beschamend, en dat in 2006, in een land dat zich beschaafd noemt! Een ware schande. De zoveelste reden om je vertrouwen in het Belgisch gerecht te verliezen.

Anne Verbruggen, Stiens, Nederland

Belgisch gerecht en dieren (2)

Pascal R., of Freki zoals hij zich op zijn walgelijke website noemde, blijkt vrijgesproken. De hondenverkrachter is als slachtoffer uit zijn proces gekomen en GAIA moet zelfs een deel van de gerechtskosten betalen! Hoe kan zoiets gebeuren? De boete die hij moet betalen, is er een voor openbare zedenschennis, over het leed van de honden wordt niet eens gesproken. Verkracht uw hond dus gerust als u wenst, maar doe het stiekem. Als dit proces geen nieuwe crisis betekent voor de Belgische rechtspraak, weet ik het ook niet meer.

Dit gaat nog verder dan de misselijkmakende dwalingen inzake de veehandelaars. Dat het gerecht in die zaak bezweek onder de druk van de vleeslobby, valt nog beter te begrijpen aangezien zij macht, geld en agressie hebben. Maar één zieke man kan blijkbaar ook ons rechtssysteem met een opgestoken middelvinger benaderen en nog lachend wegwandelen ook. Laat ons misschien Dutroux en zijn kompanen ook nog maar eens laten lopen met de raad dat ze gewoon het best geen foto's nemen van hun praktijken en het in huiselijke kring houden.

Welke idioten bepalen eigenlijk dit systeem, hoe kan een rechter elke regel inzake dierenwelzijn en elk advies van welke veearts ook gewoon naast zich neerleggen en doen alsof dit normaal gedrag is?

Dit is een van de meest evil beslissingen van een rechter in dit verdomde land, waar dieren nu echt niets meer waard zijn en verkrachters van 'hen zonder stem' aangespoord worden om gewoon wat stiller te werk te gaan. Kan iemand echt geloven dat al die honden zaten te wachten op een degoutante gefrustreerde vent die, met excuses die we terugvinden in bijna elk pedofilieproces, gewoon zijn gang wou gaan zonder enig besef van moraal. Keurt de Belg dat goed? Dan verhuis ik uit dit kloteland. Het logische gevolg van dit proces is voor mij het onmiddellijke ontslag van de betreffende rechter, een verbod op het houden van huisdieren voor iedereen die zich ooit schuldig heeft gemaakt aan dierenverwaarlozing en/of -mishandeling, en de verplichting voor elke justitieambtenaar om de dierenwelzijnswet minstens eens te lezen.

Nicolas Volders, via onze website

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234