Maandag 16/12/2019

Oekraïne-gate

Jacht op identiteit klokkenluider is geopend, Democraten vrezen represailles

De Amerikaanse president Donald Trump. Beeld AP

Nu in de VS de jacht op de identiteit van de klokkenluider is geopend, vrezen Democraten en advocaten voor represailles tegen de CIA-functionaris. 

President Trump haalde donderdag op een besloten bijeenkomst met diplomatiek personeel in een hotel in New York zeer fel en dreigend uit naar de klokkenluider en de handvol ambtenaren die hem informatie toespeelden. De president wees erop dat er vroeger hardhandig werd afgerekend met “spionnen en verraders” in de VS, doelend op hun executie.

“Spionnen en verraad, wij waren het gewend anders af te handelen dan we nu doen”, aldus de president. Die woorden zijn Democratische Congresleden in het verkeerde keelgat geschoten. “Ik maak mij zorgen over doodsbedreigingen aan zijn of haar adres”, aldus de Democratische senator Jeff Merkley.

“Roekeloos”, zo reageerde de advocaat van de klokkenluider, Andrew Bakaj, nadat The New York Times en andere media donderdag onthulden dat het om een CIA-medewerker gaat. De klokkenluider zou nu niet meer in het Witte Huis werken. Personeelsleden van Amerikaanse inlichtingendiensten werken regelmatig in het Witte Huis, onder andere om de Nationale Veiligheidsraad van de president bij te staan.

De lobby van het CIA-hoofdkwartier in Langley in Virginia. De klokkenluider, werkzaam bij de CIA, moet nu vrezen dat zijn identiteit op straat komt te liggen. Beeld AFP

Ontmaskering

De CIA-achtergrond en expertise, die naar voren komen in de klacht over het omstreden Oekraïne-telefoontje van Trump, kunnen ervoor zorgen dat de identiteit van de klokkenluider snel op straat komt te liggen. Uit de melding blijkt dat de klokkenluider goed ingevoerd was in de politiek in Oekraïne en het Amerikaanse Europabeleid. Ook het feit dat hij of zij op 25 juli niet aanwezig was bij Trumps telefoongesprek, kan de ontmaskering een stap dichterbij brengen.

De klokkenluider zegt het gesprek gehoord te hebben tijdens regulier overleg met functionarissen van het Witte Huis en andere diensten; nog een element dat het makkelijker maakt om de identiteit te achterhalen. Behalve Merkley, maken ook voorzitters van drie Congrescommissies zich nu zorgen. Het drietal noemde de opmerkelijk harde woorden van Trump over de klokkenluider “intimidatie van een getuige”.

“Dreigen met geweld door de leider van ons land heeft een afschrikwekkend effect op het klokkenluidersproces”, aldus de Democratische commissievoorzitters, onder wie Adam Schiff van de belangrijke Inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden. “Dit heeft grote consequenties voor onze democratie en nationale veiligheid.” 

De jacht op de identiteit van de klokkenluider kan de Democraten hinderen in hun pogingen om de CIA’er achter gesloten deuren te horen. Het kan betekenen dat de klokkenluider vermomd Capitol Hill zal moeten betreden om voor de commissies zijn verhaal te doen, een zeer ongewone stap.

Nadat hij hard had uitgehaald naar de klokkenluider, gaat president Trump bij terugkeer in het Witte Huis op de foto met voorbijgangers. Beeld Getty Images

Vrees voor loopbaan

De speurtocht van de media maar ook van het Witte Huis en Trump-aanhangers, kan ook gevolgen hebben voor de loopbaan van de klokkenluider. Uit de school klappen is immers not done bij de inlichtingendiensten. Collega’s en chefs zullen zich gaan afvragen of ze de CIA’er nog wel kunnen vertrouwen als blijkt wie het is.

“Niet alleen brengt het deze klokkenluider in gevaar, het ontmoedigt ook anderen om naar voren te komen”, aldus Ben Rhodes, onderdirecteur Nationale Veiligheid van president Obama, op Twitter over het verhaal van The New York Times. “De krant zou nooit deze onthullende informatie publiceren over hun eigen anonieme bronnen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234